Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Набуко" Телавивската опера чества 30-годишнината от откриването на новата си сграда

В Израел приемат операта "Набуко" за национална, въпреки че музиката е създадена от италианския композитор Джузепе Верди. А в либретото, макар че има нещо от Библията, по-скоро лежи измислена история. С операта "Набуко" е открита Операта в Тел Авив, както и летният музикален фестивал на Масада. Неслучайно отново с постановката за сриването на Първият еврейски храм от Навуходоносор през месец април беше отбелязана 30-годишнината от откриването на новата сграда на Телавивската опера.

Това е петата постановка на "Набуко" в театъра. В края на прочутия хор на евреите ръкоплясканията в залата бяха толкова бурни, че диригентът Даниел Орен прекъсна представлението и обяви, че хорът ще бъде изпълнен "на бис“, като той кани публиката също да пее. Включиха се присъстващите на премиерното представление депутати, министри, бизнесмени. На мен ми се случи да бъда до лекаря на операта, който е и много известен тенор, така че удоволствието бе невероятно!

Според режисьора на представлението Стефано де Пралафера то е решено не толкова като опера, а като оратория, в която главен герой е народът. Неслучайно на излизане от залата зрителите си тананикат не мелодията на някоя от ариите, а прочутия хор! Разбира се, много добре бяха подбрани актьорите. В ролята на Абигайл – приемната дъщеря на Навуходоносор, бе певицата Ана Пироци. Тя изпълни много добре изключително трудната ария, която навремето е била "препъникамък" дори за Мария Калас. Разбира се, тукашната критика си припомняше блестящото изпълнение на Гена Димитрова в предишна постановка.

Лично аз имам някои възражения срещу постановка на операта като оратория, което предполага певците да застанат статично някъде из сцената и да си изпълнят ариите, изключва балетни сцени или зрелищни решения. За щастие художниците на декора Аликсандре Херолд и на костюмите Фернад Руиз не са се съобразили буквално с тази концепция. В първо действие декорът е лаконичен, но поразяващ. От дантела от летви са очертали силуета на Първия храм, който много зрелищно рухна с едно отвързване на въжета. Те от своя страна образуват и мозайка от шестолъчки. Във второ действие отново като дантела са загатнати висящите градини на Вавилон, където се развива действието. Единственото малко излишно или поне не особено вписващо се в концепцията бе бутафорен кон, но според режисьора нямало в света изображение на пълководец без кон, та това трябвало да бъде коня на Набуко. Костюмите също бяха интересни: в контраст с униформите на вавилонците туниките на евреите бяха решени в бледо синьо и бяло – цветовете на националния им флаг. Единствено дразнеше яркочервената перука на Абигайл, но това било, за да направи отблъскваща героинята.

С диригент като Даниел Орен представлението не можеше да бъде скучно, а по-скоро твърде динамично и завладяващо! Спектакълът е съвместен с оперния театър в Лиеж, Белгия, който от своя страна е "завзет" от италианци. Любопитно е, че и италиански политически партии вземат за химн хора не евреите – например сепаратистката партия, искаща отделяне на Северна и Централна Италия от южните части. Операта, която е третата на Верди, но първата му успешна, печели навремето сърцата точно с този хор, който е символизирал независимостта на Италия от Австрия. А иначе в музиката наистина има еврейски мотиви, които композиторът е чувал в песните на съседите си евреи в детството си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33