Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МиГ: Ремонт в Полша е основание да преустановим задълженията за поддръжка на МиГ-29 на ВВС

Според руската самолетостроителна корпорация „МиГ” ремонтът на българските двигатели в полски предприятия е основание за преустановяване на задължения за поддържането на МиГ-29 на ВВС на България

Извършването на ремонт на българските двигатели в полски предприятия ще стане основание за преустановяване от РСК „МиГ” АД като разработчик и производител на самолетите МиГ-29 на по-нататъшно изпълнение на договорните задължения за поддържането на експлоатацията на самолетите МиГ-29 на ВВС на България. Това се посочва в писмо, изпратено от генералния директор на "Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" АД до посланика на Руската Федерация у нас Юрий Исаков.

Писмото беше изпратено до програма „Хоризонт“ на БНР от Посолството на Руската федерация у нас. В него се посочва, че това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшно използване на тези самолети, както и сигурността на живота на пилотите. 

Освен това, доставката на резервните части за полските самолети се придружава от оформянето на съответния международен Сертификат на крайния клиент, което прави невъзможно тяхното използване за трети страни, тъй като това ще е нарушение на международното право и ще стане основание за преустановяване на доставките и изпълнението на задълженията от руската страна също така и към Полша, се посочва още в писмото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София

. Момчил Терзийски е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

Инж. Момчил Терзийски е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.  Постът до встъпването в длъжност на служебното правителство заемаше министър Виолета Коритарова. Терзийски е инженер-геодезист от Университета по архитектура, строителство и геодезия, като..

публикувано на 29.04.24 в 19:27

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилираните са 945 (39,80%), а 1429 са професионални (60,19%). Това стана известно на днешното заседание на Отрасловия съвет по образование, който утвърди предложеното от Министерството на образованието и науката (МОН) съотношение. Заседанието бе..

публикувано на 29.04.24 в 19:13
Ирене Мария Планк, Димитър Главчев и Олеся Илашчук

Димитър Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйна

България остава последователна в подкрепата си за Украйна и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ. Това е заявил служебният премиер Димитър Главчев на среща с посланиците на Украйна и на Германия - Олеся Илашчук и Ирене Мария Планк.  Главчев е получил покана за участие в Конференция за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в..

публикувано на 29.04.24 в 19:05

Най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 29.04.24 в 19:05
Доц. Мартин Иванов

"Бившите хора" на концлагерна България" - над 300 интервюта и мемоарни разкази за съдбите на близо 500 000 души

"Бившите хора" на концлагерна България" – книга за памет, книга за хора, чиито гласове все още не са достигнали до нас.  Неин автор е доц. Мартин Иванов , историк и специалист по българска стопанска история на ХХ век. По покана на Регионалния исторически музей и на Адвокатската колегия в Силистра той представи събраните в книгата над..

публикувано на 29.04.24 в 19:03

ЕК: България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност

България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност - това се казва в отправените препоръки на Европейска комисия към проекта на актуализирания  национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни. Същевременно Комисията приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България, започната от декември..

публикувано на 29.04.24 в 18:59
Емилиян Гебрев

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години. Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския..

публикувано на 29.04.24 в 18:52