Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главното мюфтийство остро осъжда терористичния акт извършен във Франция

От името на всички български мюсюлмани Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България поднася най-искрени съболезнования по повод жестокия терористичен акт извършен във френската столица Париж на 13 ноември 2015.

Изповеданието изразява своята солидарност и съчувствие към целия френски народ и опечалените семейства, както и пожеланията си за силно търпение на семействата на загиналите.

Главно мюфтийство остро осъжда терористичните деяния, нанасящи неизлечими рани на човешката цивилизация и остро компроментира световния баланс и стремеж за мирно съжителство.

Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човечеството, независимо от религиозните, етническите и географските различия. Немислимо е погазването на правата на невинни хора, превръщайки ги в безпомощни мишени на смъртта, се казва още в изявлението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност

България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност - това се казва в отправените препоръки на Европейска комисия към проекта на актуализирания  национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни. Същевременно Комисията приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България, започната от декември..

публикувано на 29.04.24 в 18:59
Емилиян Гебрев

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години. Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския..

публикувано на 29.04.24 в 18:52

Нов член на УС на "Пътна инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова назначи за член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Атанасов. Той е магистър по специалността „Пътно строителство“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пет години е бил  управител на общинска фирма „Благоевград..

публикувано на 29.04.24 в 18:36
Самех Шукри, външен министър на Египет.

Делегация на "Хамас" е в Кайро за нови преговори

Американският държавен секретар Антъни Блинкън започна от Саудитска Арабия поредната си обиколка в Близкия изток за намаляване на напрежението в региона. В Кайро се очаква отговорът на Хамас на израелското предложение за примирие, което обаче крайнодесните коалиционни партньори на премиера Нетаняху не одобряват.  Блинкън, който е на седмата си обиколка в..

публикувано на 29.04.24 в 18:30

Зеленски настоя за ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за Украйна

За ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за страната му настоя президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като прие в Киев генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "За навременната подкрепа за нашата амрия - към днешна дата все още не виждам положително развитие. Доставките започнаха бавно да се увеличават, но трябва да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 18:29
Доц. д-р Димчо Тодоров

Доц. Димчо Тодоров: Проблемът с липсата на кадри в туризма се превръща в системен

Проблемът с липсата на кадри в туризма се превръща в системен. Това каза пред БНР доц. д-р Димчо Тодоров, председател на Българската асоциация на експертите в туризма. Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал Комисията по..

публикувано на 29.04.24 в 18:29
Останки от изгорели автомобили след пожара в Мати, източно от Атина, 24 юли 2018 г.

В Гърция: Шестима бяха осъдени за пожар през 2018 в Атика

Осъдиха шест души за опустошителния пожар в Мати, Източна Атика, където през 2018 година загинаха 104 души. Други 15 бяха оправдани. Роднините на жертвите се възмутиха от леките присъди. Прокуратурата в Гърция не изключва версията за умишлен палеж, над 80 са вече жертвите на стихията Роднините на починалите, както и останалите живи от..

публикувано на 29.04.24 в 18:09