Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудна, но важна победа за България на старта на олимпийската квалификация в Берлин

Тодор Скримов срещу двойна финландска блокада
Снимка: cev.lu

Волейболните ни национали започнаха с чиста победа участието си на европейската олимпийска квалификация в Берлин, след като в мач в зала "Макс Шмелинг Хале" успяха да надделеят над състава на Финландия с 3:1 гейма (29:27, 25:15, 23:25, 25:22). Двубоят продължи близо 2 часа, като националите ни успяха да превъзмогнат проблемите с контузени и болни състезатели и да спечелят 3 точки в своята втора група на надпреварата. Пред близо 1 500 зрители, от които около 100 от България, волейболистите ни се поизмъчиха в първия и третия гейм, но показаха повече воля и техника от съперника си и заслужено победиха.

Заради различните проблеми Пламен Константинов заложи в този мач на Тодор Скримов и Мирослав Градинаров като посрещачи, на Виктор Йосифов и Николай Николов като центрове, Георги Братоев – разпределител, капитана Владимир Николов като диагонал и на либерото Теодор Салпаров. В средата на първата част в игра се появи Мартин Божилов, а болният Николай Пенчев беше записан като либеро. В края на гейма първите си минути на тази квалификация записа и Владислав Иванов. Двубоят не започна добре за нашите и финландците дръпнаха с 2-3 точки още в самото начало и запазиха преднината си до първото техническо прекъсване – 8:5. Играта продължи в същия ритъм и разликата се запази и при второто техническо, като едва след това волейболистите ни успяха да изравнят при 16-та точка, което принуди наставникът на Финландия Самелвуо да вземе първата си почивка. Разликата се запази до 23:23, а българите сгрешиха 3 последователни начални удара. При 24:23 за Финландия и Пламен Константинов използва правото си на почивка преди сервиса на Ойянсиву. Това даде резултат и нападателят изпрати топката в средата на мрежата. При 24:24 и възможност за нас да реализираме брейкточка за втори път в гейма беше отсъдена носена топка на разпределителя ни Георги Братоев. Последва нова почивка за Константинов, а нашите отразиха и втория сетбол на противника с добра атака на Ники Николов през центъра. България поведе едва при 26:25 след първата блокада в гейма изобщо, дело на Ники Николов и Миро Градинаров. Финландците отговориха с атака по блока на Ойянсиву и блокада срещу Градинаров, за да стигнат до 3-ия си геймбол. Опитният Владо Николов обаче отново изравни – 27:27. Ас на Ники Николов и втори геймбол за нашите. Всичко в този гейм приключи след блок на Градинаров и 29:27 след близо 35 минути игра.

Вторият гейм също започна точка за точка, като българите успяха да дръпнат едва при първото техническо прекъсване – 8:6 след контра и блокада на Владо Николов. Разликата нарасна до 10:6 след още една българска блокада и грешка на финландците. Отново Мартин Божилов се появи в игра на мястото на Скримов, а Владо Николов бе неуловим за блокадата на скандинавците. Ас на Миро Градинаров и блокада на Виктор Йосифов и 16:10 за България при второто техническо. Последва още една точка за нашите и нова смяна – Владислав Иванов на мястото на Мирослав Градинаров. 2 поредни точки за съперника ни обаче принудиха щаба ни да вземе първата си почивка в тази част при 18:14. Веднага след това Скримов отигра, а блокадата ни спря финландците за 20:14. Силната игра на нашите продължи и при 22:15 Самелвуо взе второто си прекъсване. След него последва ас на Скримов, грешка на финландците в атака и нова блокада на българите за крайното 25:15.

Всички се надавяме Владо Николов и компания да сочат пътя към Рио де Жанейро

И третият гейм започна точка за точка до 5:5, след което националите ни измъкнаха трудна топка в защита и реализизаха, а след това направиха и блокада за 7:5. Последваха 3 точки за финландците, които дойдоха след грешки на реферите Милан Райкович от Сърбия и Ердал Акънчъ от Турция – 8:7. Последва лошо посрещане на Салпаров и неуспешна атака на Скримов и Финландия дръпна с 2 точки при 10:8. И пак познатата смяна – Мартин Божилов на позицията на Скримов. Скандинавците се окопитиха, заздравиха посрещането и имаха 3 точки повече при второто техническо – 16:13. Атака в аут на Тодор Скримов и блокада срещу Владо Николов и нещата взеха застрашителна посока – 18:13. Пламен Константинов реагира със смяна – Николай Учиков на мястото на капитана Николов. Две бързи атаки на Скримов обаче отново ни дадоха надежда, че можем да приключим мача с 3:0. Тошко продължи с мощните си атаки по диагонала, а след грешка на Ойянсиву изравнихме при 19:19. Ас на Тодор Скримов и България поведе с 21:20. Финладците изравниха, а българите отиграха и отново имаха точка преднина. Ники Никилов сгреши при началния удар, а след това Градинаров не игра добре на посрещане и противниците ни поведоха с 23:22, а след атака в аут на Учиков стигнаха и до геймбол – 24:22. Първият беше отразен след атака през центъра на Виктор Йосифов, като малко остана да отразим и втория, но Учиков беше спрян от финландската блокада – 25:23 и гейм за Суоми.

Българските волейболисти реагираха като ужилени и набързо поведоха с 4:0 в четвъртия гейм. Последваха няколко грешки и от двете страни на мрежата, но все пак „Лъвовете“ имаха 3 точки аванс при първото техническо прекъсване – 8:5. След почивката, която получи в края на третата част, на полето отново се завърна Владо Николов и това даде отражение на атаката ни. Ас на Сепанен в зоната на Скримов и разликата стана само точка. Нашите продължиха да залагат на силет начален удар, което доведе и до доста грешки. Блокада срещу Градинаров и резултатът беше изравнен – 10:10, а след това момчетата на Туомас Самелвуо поведоха за пръв път в гейма. Ники Николов изненада капитана на Финландия Силтала и направи ас, с който отново поведохме с точка, а след успешна контра на Владо Николов и с две. Нова успешна контраигра и 16:13 за България при второто техническо. Имахме нова възможност да поведем с още една точка, но Скримов изпрати 2 поредни атаки в аут. Проблемите на нашите при началния удар на Лехтонен продължиха и при изравняването на резултата Пламен Константинов реагира с почивка. Атака на Владо Николов по правата донесе първа точка за нашите след техническото, а след това на 4 пъти успяхме да отразим атаката на противника, който обаче в крайна сметка реализира точка. Скримов отново се разигра и с два блокаута направи разлика от 2 точки – 19:17, а след това реализира и за 20:18. Отличен Владимир Николов на сервис, последван от бърза контра през центъра на Виктор Йосифов и 23:20. Блокада на Миро Градинаров донесе успокоението и нашите стигнаха до 4 мачбола при 24:20. Финландците отразиха първите 2, но след това Силтала прати топката в мрежата за крайното 25:22 и победа за България с 3:1.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тим Мерлие

Тим Мерлие спечели третия етап от колоездачната обиколка на Италия

Белгиецът Тим Мерлие спечели третия етап от колоездачната обиколка на Италия. Той измина 166 километра от Новара до Фосано за 3:54:35 часа.  Водачът в състезанието Тадей Погачар не се представи добре, но успя да задържи "розовата" фланелка. На втора позиция е Джонатан Милан от Италия. Трети се нареди представителят на Еритрея Биниан Гирмай. Тадей..

публикувано на 07.05.24 в 07:47

Наполи и Удинезе не успяха да се победят

Удинезе и Наполи завършиха 1:1 в последна среща от 35-ия кръг на италианската Серия А.   Двата отбора се нуждаеха от точки в преследване на своите цели - Удинезе оставане в елита, а Наполи място в евротурнирите.  Неаполитанците откриха чрез Виктор Осимен в 51-а минута. Нигериецът засече с глава центриране на Политано от дясно.  Удинезе наложи натиск..

публикувано на 07.05.24 в 07:25

Аталанта победи Салернитана и измести Рома от петата позиция

Аталанта победи като гост с 2:1 Салернитана в мач от 35-ия кръг на футболното първенство на Италия и по този начин измести Рома от петата позиция, като и двата тима имат по 60 точки. В 18-ата минута Салернитана поведе с попадение на младия френски нападател Лум Чауна. Гостите от Бергамо от своя страна играеха плахо и трудно достигаха до възможности..

публикувано на 07.05.24 в 06:58
Ботев и ЦСКА 1948 завършиха без голове

Ботев (Пд) и ЦСКА 1948 не успяха да си отбележат

Съставите на Ботев (Пловдив) и ЦСКА 1948 завършиха 0:0 в среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Двубоят започна със сблъсък между Джеймс Ето'о и Антонио Вутов, като се наложи намесата на медицинския екип. Ето'о продължи, а Вутов беше изнесен на носилка. В 12-ата минута..

публикувано на 06.05.24 в 22:12
Славия и Арда завършиха 0:0

Славия и Арда не се победиха

Отборите на Славия и Арда завършиха 0:0 в първа среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Така шансовете на домакините от София за седмата позиция станаха почти илюзорни. Тимът воден от Златомир Загорчич има актив от 37 точки и заема 10-то място, а Арда е 9-ти с 41 пункта...

публикувано на 06.05.24 в 19:56
Йоана Илиева

Йоана Илиева се класира седма в Сеул

Йоана Илиева се класира на седмо място в изключително силния турнир Гран При на Сеул. В надпреварата на сабя жени участваха 135 фехтовачки, сред които бяха всички от топ 10 в световната ранглиста. Илиева се включи директно във втория ден, в боевете на най-добрите 64 в турнира заради осмото си място в ранглистата. В първата си среща тя се..

публикувано на 06.05.24 в 18:10
Мирослава Минчева

Минчева и Костадинова не намериха място във финала на 25 м пистолет

Мирослава Минчева завърши на 28-мо място на 25 метра пистолет за жени на Световната купа по спортна стрелба в Баку (Азербайджан). Българската състезателка записа 576 точки в квалификациите.  Другата наша представителка в дисциплината Антоанета Костадинова остана на 35-то място с 574 точки. Най-добър резултат в квалификациите постигна..

публикувано на 06.05.24 в 16:50