Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Опозиционният кандидат Румен Радев печели според известните до момента данни първия тур на президентските избори в България, пишат германски издания. Изненадващата победа на подкрепяния от социалистите Румен Радев хвърля правителството в криза, отбелязва сп. "Шпигел". Според изданието, евентуални предсрочни парламентарни избори, каквито премиерът Бойко Борисов спомена в случай на загуба на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, могат отново да създадат несигурност в България, след като при неговото управление страната се стабилизира в политическо отношение.

"Проруският кандидат спечели първия тур. Тежък удар за правителството в София", посочва в заглавие румънският вестник "Либертатя" и допълва, че победата представлява неуспех за българския премиер Бойко Борисов. Изборите в България следва да определят ориентацията на бившата комунистическа държава - дали ще запази европейската си ориентация, както опита настоящият президент, или ще се обърне към Русия, в контекста на все по-силното разцепление в ЕС, посочва "Адевърул".
"Иракски Кюрдистан очаква помощ от Русия", цитира в заглавие руският вестник "Известия" думи от интервю на висшия външнополитически служител на автономния регион Фалах Бакир. Кюрдският представител разказва, че по време на разговор с руския заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, специален представител на президента за Близкия изток и Африка, е отправил молба за военна и хуманитарна помощ от Руската федерация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ гостува в Габрово. То ще бъде открито днес в 17:30 часа и ще продължи до неделя.  Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица „Радецка“. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители на 17 водещи български издателства и както всеки път публиката ще има възможност..

публикувано на 13.06.24 в 03:43

Описват щетите след градушката в Ловеч

В Ловешко днес продължават огледите на щетите от снощната буря, придружена с градушка, която наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на квадратен метър. Много улици бяха наводнени, имаше и закъсали автомобили. Най-сериозно засегнато, и то за втори път през..

публикувано на 13.06.24 в 03:20

Църквата отбелязва големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. 40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на учениците си, наставлявал ги и им разяснявал за царството Божие. При последната им среща Христос..

публикувано на 13.06.24 в 02:36

Лидерът на британските лейбъристи спечели втория дебат срещу Риши Сунак

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е победител във втория телевизионен дебат с премиера Риши Сунак, показва анкета сред присъствалата на дебата публика. Общите избори в Обединеното кралство ще се проведат на 4 юли. Дебатът се проведе по SkyNews, а поучването на YouGov показа, че почти две трети или 64% от запитаните са заявили, че..

публикувано на 13.06.24 в 02:13

ЦИК прие решение, с което разпредели мандатите от евровота

Ц ентралната избирателна комисия при решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота. ГЕРБ-СДС ще бъде представен от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима. И партия "Възраждане" изпраща трима депутати в Европейския парламент. БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един. Откази и преференции:..

обновено на 13.06.24 в 01:56

Изплащат обезщетения на земеделците след големия пожар в Кипър

Площ от около 8000 декара е изпепелена от големия пожар в област Пафос в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник, показват първоначалните оценки на екологичната катастрофа. От днес започва подаването на декларации от засегнатите селскостопански производители за изплащане на компенсации, съобщи земеделското министерство. Оранжев код за..

публикувано на 13.06.24 в 01:32

Проблеми с водоснабдяването в Ямболско заради трайно засушаване

Трайното засушаване в района на Ямбол води до проблеми във водоснабдяването на десетки села в цялата област. Честите аварии и загубата на вода по остарялата водопроводна мрежа също са причина за спирането на водата към населените места. Ситуацията с водоподаването  е най-тревожна в община Стралджа.   Заместник-кметът Гроздан Иванов посочи,..

публикувано на 13.06.24 в 01:23