Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания към ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дипломатът от кариерата Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания към Европейския съюз. За това съобщи Франс прес, позовавайки се на високопоставен източник от правителството в Лондон. Бароу заменя на поста подалия вчера оставка Айвън Роджърс и има нелеката задача да навлезе бързо в работата, преди премиерът Тереза Мей да задейства процедурата по член 50 от Лисабонския договор. Стартът на преговорите за Брекзит се очаква да бъде даден в края на март.

Бароу е служил два мандата в Брюксел, а до миналата година беше посланик на Великобритания в Москва. От 2006-а до 2008 година е бил посланик и в Киев.

Предшественикът му в Брюксел – Роджърс, разкритикува кабинета на Мей, че няма достатъчно опит за преговорите и прогнозира, че за сключването на търговско споразумение с Евросъюза ще са необходими 10, а не 2 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и министър-председателят на Испания Педро Санчес - Мадрид, 27 май 2024

Испания ще предостави 5 милиарда евро за закупуване на оръжия за Украйна

Швеция възнамерява да даде зелена светлина доставените на Украйна оръжия и системи да бъдат използвани срещу военни цели на руска територия. За това призова парламентарната асамблея на НАТО на заседанието си в София. Кремъл реагира с изявление на Дмитрий Песков, че Алиансът вече е в пряка военна конфронтация с Русия. Преди да пристигне в София,..

публикувано на 27.05.24 в 19:13

Птицевъдите настояват България да преустанови вноса на украински яйца

Българските птицевъди настояват България да преустанови вноса на украински яйца, тъй като количествата, които влизат у нас, многократно надвишават допустимите съгласно приетите норми преди въвеждането на договорения предпазен механизъм . По време на днешното заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел министърът на земеделието..

публикувано на 27.05.24 в 19:02
Полският външен министър Радослав Сикорски пристига за срещата на Европейския съвет по външни работи в Брюксел, 27 май 2024 г.

Полша ще ограничени движението на руски дипломати на своя територия

Полша ще въведе ограничения за движението на руски дипломати на своя територия заради участието на Москва в хибридната война срещу Европейския съюз, заяви външният министър Радослав Шикорски. "Русия води хибридна война", смята правителството във Варшава. Ограничението ще важи за целия персонал на посолството и консулствата с изключение на посланика,..

публикувано на 27.05.24 в 19:00

Министерството на отбраната съобщава за придвижване на техника и военнослужещи

Военнослужещи и техника ще преминат по републиканската пътна мрежа в края на май и началото на юни.  Те са част от военното ни формирование, определено за участие в състава на Оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).  Министерството на отбраната информира, че военната техника ще се придвижва от Благоевград към ГКПП „Гюешево”.

публикувано на 27.05.24 в 18:50

Офицер от Бундесвера с ефективна присъда за шпионаж в полза на Русия

Офицер от Бундесвера беше осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода заради шпионаж в полза на Русия.  54-годишният капитан от Бундесвера е направил самопризнания пред съда в Дюселдорф, че е предавал на Русия чувствителна военна информация. "Няма доказателства, че осъденият е споделял военни тайни", се казва в изявление на прокуратурата,..

публикувано на 27.05.24 в 18:44
Новият сливенски митрополит Арсений беше посрещнат тържествено в своята епархия. Той беше избран вчера за Сливенски митрополит от Светия Синод. За него гласуваха 7 от митрополитите, докато останалите петима подкрепиха неговия съперник - Мелнишкия епископ Герасим.

Сливенската епархия посрещна новия митрополит Арсений

Сливенската епархия посрещна новия митрополит Арсений със звън на празнични камбани в храма на село Крушаре. На място дойдоха много духовници от епархията и вярващи. В Сливен посрещат новия митрополит Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен" Преди да влезе в храма "Света Троица", където имаше..

публикувано на 27.05.24 в 18:34

На гроба на равин Eлиезер Папо в Силистра се помолиха за израелските заложници

Близки на една от петте жени – заложнички на „Хамас“ се помолиха в Силистра на гроба на Eлиезер Папо, един от 12-те най-почитани равини светци, където преди 20 години бе изграден Мемориален комплекс, който се посещава от поклонници от целия свят ежегодно. 19-годишната Агам Бергер е вече близо 8 месеца в плен, заедно с други млади жени, с които..

публикувано на 27.05.24 в 18:21