Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти от Софийската филхармония се разграничиха от действията на синдикалните лидери

Снимка: sofiaphilharmonie.bg
63-ма музиканти от Софийската филхармония се противопоставиха на искането на лидерите на синдикатите за отмяна на конкурса за нов директор.

В текст, изпратен до медиите, се казва, че неговите автори са узнали с възмущение за внесеното в институциите и разпространено в медиите писмо – позиция на синдикалните организации към Национален институт "Софийска филхармония".

Те са категорични, че се разграничават категорично от този документ, подготвен без знанието на членовете на Софийската филхармония и на синдикалните организации. Те пишат още, че осъждат остро обвиненията, твърденията и оценките, съдържащи се в писмото, както и говоренето в него от името на всички работещи по теми, неизвестни за тях и без тяхното съгласие.  
 
В писмото се казва още, че по крайно неетичен и безпардонен начин зад маската на синдикална дейност синдикалистите към Софийска филхармония упражняват откровено кадруване, надхвърлят делегираните им правомощия и си присвояват правото да говорят от тяхно лице, без да са упълномощавани за това.

Писмото е адресирано до президента, министъра на културата и лидерите на двата най-големи синдиката – "Подкрепа" и КНСБ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централата на БСП на столичната ул.

Младежите от БСП разпънаха транспарант на "Позитано" 20, искат оставка и конгрес

Младежката организация на БСП поиска оставката на Корнелия Нинова и свикване на конгрес за избор на нов лидер.  Младите социалисти смятат, че председателят на БСП трябва да поеме отговорност за резултата на изборите, който определят като катастрофален. Те разпънаха транспарант на сградата на БСП на "Позитано" 20. Габриел Вълков - председателят на..

публикувано на 10.06.24 в 19:10

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:00
Френският президент Еманюел Макрон в изборната секция за евровота, 9 юни 2024 г.

Над половината французи одобряват решението за разпускане на парламента, сочат проучвания

Франция е отново в кампания за предсрочни парламентарни избори. Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след съкрушителната победа на крайната десница и поражението на досегашното президентско мнозинство. Официални резултати от евровота във Франция: "Национален сбор" с 30 места в ЕП 20 дни остават на френските политически сили до..

публикувано на 10.06.24 в 18:50

20 г. затвор за убиеца на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Извършителят на убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге е признат за виновен и е осъден на 20 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване, съобщиха от прокуратурата. 57-годишен мъж е обвинен за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге Удо Ланге бе убит в дома му в комплекса "Делта Хил" в пернишкото село Кладница..

публикувано на 10.06.24 в 18:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия ще следи внимателно засилването на десните в Европарламента

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори.  Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парламент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави: "Виждаме също така..

публикувано на 10.06.24 в 18:30

В област В. Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС

В област Велико Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС и за шести път в Народното събрание влиза издателят от Горна Оряховица Димитър Николов . За първи път Велико Търново изпраща депутат в Европейския парламент.  14% от гласувалите за ГЕРБ-СДС на националните избори във Великотърновско вчера са дали гласа си за третия в листата и..

публикувано на 10.06.24 в 18:21

ЕК е започнала разследване срещу собственика на Yettel

Европейската комисия съобщи, че е започнала задълбочено разследване срещу Emirates Telecommunications Group Company PJSC, базирана в ОАЕ. Компанията е държавна и притежава българския телекомуникационен оператор Yettel. Разследването е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии. Причина е придобиването от страна на компанията на едноличен..

публикувано на 10.06.24 в 18:15