Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Северна Корея, трусът може да е резултат от взрив

Автор:

    Японското правителство потвърди, че Северна Корея е извършила нов ядрен опит, съобщи Франс прес. Японското министерство на отбраната съобщи, че е изпратило три военни самолета, за да тестват атмосферата за радиация.Службата за геоложки наблюдения на Съединените щати съобщи, че е регистрирала земетресение с магнитуд 6,3 в Корейската народно-демократична република, като отбеляза, че трусът може да е резултат от взрив, без да уточни от какъв тип.

Сеул съобщи, че вероятно Северна Корея е извършила тази сутрин шести ядрен опит. Поради тази причина Южна Корея свиква спешна среща в столицата си. Съветът за национална сигурност ще се събере във връзка с регистрираното земетресение, което може да свидетелства за ядрено изпитание. Според тях, трусът се дължи на експлозия, предизвикана от човешка намеса. 

Малко преди това, американският президент Доналд Тръмп и  японският премиер Шиндзо Абе са обсъдили "нарастващата заплаха", идваща от Северна Корея, която извърши два опита с междуконтинентални ракети през юли, обяви Белият дом.

От своя страна Северна Корея заяви, че ще направи "важно съобщение" в понеделник. Информацията разпространи южнокорейската агенция "Йонхап". Съобщението идва само часове, след като се предполага, че Пхенян е провел шестия си по ред ядрен тест.

За втори трус в Северна Корея с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер съобщава китайската геоложка служба. Според нея т.нар. "колапс" е ударил само 8 минути след първото земетресение, за което се смята, че е причинено от "експлозия", предизвикана умишлено от Пхенян. Според службата, координатите на двете земетресения са почти идентични, допълва агенция "Ройтерс".

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано и в Съединените щати. След няколкото труса, регистрирани в Северна Корея, земята се е разлюляла и  в югоизточната част на северния американски щат Айдахо. Американската геоложка служба впоследствие е регистрирала и още вторични трусове, но с по-малка сила. Няма данни за жертви и разрушения, информират местни медии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.