Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астероидът с издължена форма, засечен през октомври, идва от друга слънчева система

Снимка: nao-rozhen.org

Загадъчният астероид с необичайна издължена форма, напомняща за пура, който беше засечен през октомври, идва от друга слънчева система, предаде "Франс прес", като се позова на сп. "Нейчър".

Безпрецедентното откритие, потвърдено от астрономи, дава нови възможности на учените да изследват как са се формирали други светове в Млечния път. Астероидът е дълъг 400 метра и широк около 40. Необичайната му форма няма аналог сред около 750-те хиляди астероиди и комети, наблюдавани досега в нашата Слънчева система.

Според астрономите необичайният астероид е странствал из галактиката ни в продължение на стотици милиони години, преди да достигне до Слънчевата система.

Изследователските от хавайския Институт по астрономия установиха, че яркостта на астероида се променя до десет пъти, докато той се завърта около себе си на всеки 7,3 часа и уточни, че при никой друг астероид в нашата слънчева система не е наблюдавана такава промяна на яркостта, нито подобни пропорции между дължина и широчина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Астероид получи името на цар Симеон Велики

Това стана ясно от писмо, изпратено до кмета на община Велики Преслав Александър Горчев. Писмото е получено малко преди закриване на двудневната научна конференция в старата столица. Информацията е изпратена от портала на НАСА и в нея изрично се посочват..

публикувано на 10.11.17 в 16:52

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Шуменски студенти ще търсят астероиди

Студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще участват в кампания за търсене на астероиди, организирана от Международната кола-борация за астрономически изследвания към Университета Хардин - Симънс в САЩ. В кампанията, която ще..

публикувано на 10.11.17 в 17:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният..

публикувано на 04.06.24 в 19:43
Гергана Дамянова

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена. Издирваната Галя Дамянова Христова е в неизвестност от събота - 1 юни. Напуснала е дома си около 22 ч., без да вземе никакви лични вещи със себе си. Обявена е за общодържавно издирване по молба от семейството..

публикувано на 04.06.24 в 19:37

Алберта Алкалай: Младите хора откриват ключа за мирно съществуване в емпатията и липса на предразсъдъци

За 11-и път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал "Приятелството - смисъл и спасение"...

публикувано на 04.06.24 в 19:28

На Капитан Андреево задържаха контрабандни спортни стоки

Дни преди европейското първенство по футбол в Германия митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ задържаха тениски и спортни комплекти, брандирани с емблемите на футболни отбори, които ще участват в шампионата, съобщават от Агенция „Митници“...

публикувано на 04.06.24 в 19:26

"Дейли телеграф": НАТО разработва множество "сухопътни коридори" в случай на конфликт с Русия

НАТО разработва множество "сухопътни коридори", за да изпрати американски войски и бронирана техника към фронтовите линии в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише вестник "Дейли телеграф". Един от тези коридори минава и през..

публикувано на 04.06.24 в 19:05

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24"

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село". Силите на Българската армия, Многонационалната бойна група и американски военни от Националната гвардия на..

публикувано на 04.06.24 в 19:03
Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан, който е първи според проучването на AП за заплащането на изпълнителните директори с около 162 милиона долара през 2023 г.

Колко са получили през 2023-та изпълнителните директори на водещите 500 компании в света

Изпълнителните директори на водещите 500 компании в света са получили 196 пъти повече спрямо работниците в същите компании, пише Асошиейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била..

публикувано на 04.06.24 в 18:57