Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в община Смолян ще бъде отменено частично

Отменено е бедственото положение в община Карлово

| обновено на 19.01.18 в 17:03
Снимка: Радостина Чернокова

Бедственото положение в община Смолян ще бъде отменено частично. Над 15 села все още са с прекъснато електрозахранване. 

Според информация на EVN електропроводите от Смолян през Герзовица и през село Турян са прекъснати там, където са били най-големите ветроломи и има сняг. Прекъснати са повече от 30 междустълбия. Те захранват Кремене и съставните махали, вкл. Киселчово и част от махалите по поречието на река Арда. Продължава работата на екипите по отстраняване на повредите по електропреносната мрежа. 
В община Баните бедственото положение най-вероятно ще бъде отменено утре. Тъй като все още има селища без ток. Работи се по възстановяването на електрозахранването. Започна ремонт на покривите на пречиствателната станция и на физкултурния салон в село Давидково. Комисия от общината описва щетите нанесени от ветровете.


През целия ден продължават възстановителните дейности след бурния вятър вчера. 

В община Баните продължава работата по възстановяване на електрозахранването, каза заместник областният управител на Смолян Адриан Петров:

Ситуацията в Загражден е по-сложна. Там ще се наложи временното пускане на агрегат, с който да се даде електрозахранване към потребителите и да може да се работи спокойно за възстановяване на падналите съоръжения. Пътят до Босилково вече е отворен. В момента се работи да се отвори пътят в посока Енихан-Давидково-Манастир, който от вчера, следствие на падналите дървета, не се използва за движение. Работи се за възстановяване в Стърница, Босилково и Две тополи. Това, което ни дадоха като обещание е, че до края на деня на територията на общината навсякъде, с изключение на Загражден, ще бъдат готови съоръженията. Екипите работят в района на Букаците, а също така и в Стикъл, Солища - това са населени места, които нямат електрозахранване в момента и се продължава с премахването на падналите дървета за отварянето на пътя от Смолян към Турен. Най-рано в следобедните часове ще имаме възможност да кажем, че пътят е отворен и това ще бъде предпоставка за премахването на бедственото положение в община Смолян. За Баните, може би, към края на деня. 

Повече от 24 часа много села в община Баните продължават да са без ток, алармира кметът на Баните Милен Белчев.

Електрозахранване има в общинския център, в селата Вишнево и Гълъбово и част от Давидково. Останалите села вече едно денонощие са без ток.

Заради липсата на електрозахранване цялата община няма телефонни връзки и може да избира само тел. 112, каза кметът Белчев.

По думите му мобилните оператори нямат покритие в района на Баните. Кметът на Баните предупреди шофьорите, че пътят Давидково - Лъки през връх Свобода продължава да е затворен от десетки големи паднали дървета.

Три села в община Крушари, област Добрич, продължават да са без ток след усложнената зимна обстановка вчера. Все още голяма част от населените места в областта, както и областният град Добрич, са с нарушено водоподаване. Причините са в авариралите помпени станции - Росеново и Горичане. От ВиК дружеството уверяват, че се работи по отстраняването на проблемите. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, има заледявания. 

След заседание на Кризистния щаб тази сутрин бедственото положение в Община Карлово беше отменено. Обстановката, след вчерашния ураганен вятър,  вече е спокойна.  Във всички населени места електрозахранването е възстановено. Аварийни екипи продължават да разчистват паднали дървета и клони. Започват спешни ремонти.                                       
Със средства от бюджета и  с помощта на фирми от региона ще бъдат  възстановени засегнатите общински обекти. Сигналите от цялата община са около 20 и днес ще бъдат обобщени от комисиите. Сред тях е и многопрофилната болницата в Карлово, чийто покрив - в северната страна на сградата, падна от силния вятър. Здравното заведение днес работи, каза кметът Емил Кабаиванов:

Там е повреден не само покривът, но има и счупени слънчеви колектори, с които са топлили вода, климатици, улуци, дограма, но ще функционира болницата. Същото важи и за училище "Христо Проданов", където има частично увреждане на покрива и там почваме възстановяване, защото очакваме до няколко дни да завали и трябва да сме успели да възстановим покривите.

Засегнати са също сградата на Общината, Центърът за настаняване от семеен тип, здравната служба и читалището в село Васил Левски. Продължава отстраняването и на паднали дървета и клони. Докладът за щетите, които по предварителни данни ще са над 800 хиляди лева, ще бъде изпратен до Междуведомствената комисия по бедствия, аварии и катастрофи, от която ще се очаква финансиране, уточни кметът Кабаиванов. Продължава и приемането на сигнали от граждани за поражения върху имотите им, като те ще могат да разчитат на еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане.

Все още няколко селища в Пазарджишка област са с нарушено електрозахранване в следствие от скъсани електропроводи. Аварийни екипи продължават да работят в Голямо Белово, Сестримо, Блатница и Овчеполци. Предполага се, че проблемът ще бъде напълно отстранен в рамките на днешния ден. Все още без интернет е голяма част от Пазарджик. През последното денонощие на телефон 112 са получени десетки сигнали от граждани за падащи мазилки от сгради. Обстановката в региона се нормализира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Осем загинали и щети за 500 млн. евро от бурята Фридерике в Германия

Бурята Фридерике отне живота на най-малко десет души в Европа в последното денонощие, като 8 от тях - в Германия. Очаква се ураганните ветрове да отслабнат днес (петък), след като бурята се измести към Полша. Най-силните пориви на вятъра бяха 200..

обновено на 19.01.18 в 16:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията издирва извършителите на въоръжения грабеж в Шивачево

Полицията издирва извършителите на въоръжен грабеж в сградата на кметството на Шивачево през изминалата нощ. По време на грабежа на кметството в град Шивачево двама са стреляли срещу отзовалия се на алармата охранител. Това съобщиха от Районната..

публикувано на 28.05.24 в 15:20

Кирил Ташев: Два парка нямат План за управление, другите 9 трябва да се актуализират

За два от единадесетте природни парка в България трябва да се изготвят Планове за управление, а на другите да се актуализират. Това препоръча Кирил Ташев, началник на отдел  "Стопанисване на горските територии" към Изпълнителна агенция по..

публикувано на 28.05.24 в 15:20
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестинска държава

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестинска държава. Израел разкритикува решението им и го определи като "награда" за ислямистката групировка "Хамас". Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че ходът е единственият път за мирно..

публикувано на 28.05.24 в 14:53
Росица Матева

ЦИК: Започна работата по инсталирането на машините за изборите на 9 юни

След като в събота Централната избирателна комисия  извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера в защитена среда, машините за гласуване за чужбина вече се инсталират,  до дни ще бъдат предоставени на Министерството на външните работи за..

публикувано на 28.05.24 в 14:51

За 126 сигнала за нарушения на изборното законодателство съобщи министър Стоянов

126 са сигналите за нарушения на изборното законодателство до момента, образувани са 51 съдебни производства. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов  в Роман, където бе възстановено районното управление. Районното управление на..

публикувано на 28.05.24 в 14:29

Евгения Костадинова, МОН: Категорично не се предвиждат изпити за детска градина

МОН категорично и ясно заяви, че изпити за детска градина и на изход не се предвиждат. Всъщност, диагностика на училищната готовност се прави от години, но това не е изпит, а измерване на онези области, които имат децата като знания. Изпити в..

публикувано на 28.05.24 в 14:29
ПАВЕЦ „Белмекен“

Георги Самандов: ВЕЦ "Сестримо" ще гарантира сигурността на енергийната система

Със специална церемония беше отбелязано завършването на ремонта на ВЕЦ "Сестримо", с което приключва ремонтът на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура". Рехабилитацията на ВЕЦ "Сестримо", като част от каскадата, е за 4,4 милиона евро...

публикувано на 28.05.24 в 14:18