Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчерашният националистически митинг в Атина заради името на Македония е тема на местни и чуждестранни медии.

Германското сп. Шпигел се опитва да обясни конфликта между Атина и Скопие, като цитира мнението на професора по история за Източна Европа Щефан Требст. Според него гръцките притеснения, че името Македония представлява опасност за страната, са абсурдни, тъй като страната е член на НАТО от десетилетия и има значително по-голяма армия от тази на северната си съседка.
В. Файненшъл таймс посвещава на първа страница обширна статия на митинга. Под публикацията е изписана фразата: "съседи в битка за името".

Гръцкият в. Нафтемборики цитира организаторите на проявата, които твърдят, че митингът е бил успешен. По данни на полицията на митинга са участвали 140 хиляди, но самите демонстранти били казали, че присъстващите са били близо един милион.
В. Етнос посочва, че "митингът е минал без гафове". "Народът пише история", допълва в. Елефтерос типос. Изданието Контранюз смята, че е митингът е бил място на крайнодесни и парацърковни организации, чийто представители са се събрали на площад Синтагма в Атина. В. Та неа определя митинга като "гняв на народа".
Протести имаше и в друга балканска столица - Белград. Няколко хиляди души със свирки и под оглушителното биене на барабани изпълниха снощи платото пред сградата на сръбската държавна телевизия РТС, съобщава белградският вестник Данас.
Според протестиращите обществената медия се е превърнала в официоз на президента Александър Вучич. В протеста са взели участие множество журналисти и опозиционни политици, които обаче не са говорили, за да не бъде фаворизирана никоя партия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
) Близо една трета от всичките 166 избирателни секции в Турция се намират в мегаполиса Истанбул.

По-висока избирателна активност в Истанбул в края на изборния ден

Около 12 хиляди са гласувалите към 18 ч. в района на Истанбул. Същият брой избиратели са упражнили правото си на глас и в област Бурса. Избирателната активност в 99-те секции в двете области се е увеличила в края на изборния ден.

публикувано на 09.06.24 в 19:34

Спокойно преминава изборният ден в 22 МИР в Смолян

Без проблеми и спокойно преминава изборният ден в 22-ри многомандатен избирателен район в Смолян. Районната избирателна комисия - Смолян остави без уважение постъпилата днес жалба от коалиция срещу неправомерно участие в изборния процес на представители на държавната и общинската власт в Доспат.  Друга жалба е изпратена до ЦИК срещу решение на РИК -..

публикувано на 09.06.24 в 19:31

ЦИК: Над 130 са вече са машините, с които гласуването е спряно

Централната избирателна комисия отново разреши на няколко Районни избирателни комисии да преустановят гласуването с машини поради проблеми, най-често с отпечатването на бюлетини от устройствата. Над 130 са вече устройствата, с които гласуването е спряно. Само преди половин час председателят на ЦИК Камелия Нейкова докладва нова партида получени в..

публикувано на 09.06.24 в 19:27

Жоро Пенчев, ОЧИ: Трябва да се борим да си върнем доверието в изборите!

"Не липсваха нарушения, а усложнението от вота 2 в 1 донесе нов вид проблеми, особено в чужбина - кой има право да гласува за ЕП , както и в страната при гласуването с машини, с които имаше проблем. Въпреки всичко машинният вот продължава да бъде по-честният начин за отчитане на вота". Това коментира пред БНР Жоро Пенчев от Гражданско обединение..

публикувано на 09.06.24 в 19:26

Към 16 часа: 21,12% активност на вота за НС във Варна, 20,8% - за евроизборите

Избирателната активност в Трети многомандатен избирателен район - Варна към 16 часа е 21,12 процента за Народно събрание и 20,8 процента за Европейски парламент, съобщиха от РИК-Варна. Машините в 14 секции са се повредили и гласуването е продължило с хартиени бюлетини, след указание на ЦИК.

публикувано на 09.06.24 в 19:19

Консерваторите печелят евровота в Германия

Консервативният блок ХДС/ХСС печели евровота в Германия с 29,5%, сочат данните от екзитпол, предаде Ройтерс. На второ място се нарежда крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 16,5 на сто при спечелени 11% на евроизборите през 2019 г. Трети са социалдемократите на канцлера Олаф Шолц – 14%. Консерваторите отбелязват ръст от..

публикувано на 09.06.24 в 19:18
Австрийци чакат пред изборна секция във Виена, за да упражнят правото си на глас на европейските избори.

Победа за Австрийската партия на свободата на евровота, сочат първите прогнозни резултати

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч. Първите прогнозни резултати, оповестени от обединените за целта медии - австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска информационна агенция АПА и телевизионен канал ATВ – сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата (АПС), съобщава БТА. Според прогнозата за АПС са дали..

публикувано на 09.06.24 в 19:07