Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзирателите на пореден протест

| обновено на 07.03.18 в 08:47
2
Снимка: БГНЕС

На връх професионалния си празник надзиратели в затворите и служители на "Съдебна охрана" в цялата страна излизат на пореден протест. Протестиращите отново настояват за увеличаване на възнагражденията им и приравняването им към това в МВР, както и увеличаване на щатните бройки.

В Бургас близо 30 служители на "Съдебна охрана" със знамена и плакати се събраха пред Съдебната палата в града.

"Предложеното с 5% увеличение на заплатите не ни удовлетворява", каза председателят на Управителния съвет на Синдикат "Охрана" Петко Чалъков:

"До настоящия момент няма никакво развитие, което налага на нашия празник да продължим да протестираме. Основното ни изискване е всички служители, работещи по Закона за МВР, да се третират еднакво в страната".

"Протестите ще продължат, докато се удовлетворят нашите искания - а те са за уеднаквяване на заплати и условия на труд".


В София с плакати, припомнящи исканията, които поставят вече шести месец, преди началото на работния си ден, съдебни охранители се събраха и пред Съдебната палата. Вчера от Синдиката на служителите в затворите и Синдикат "Охрана" поискаха директни преговори по поставяните проблеми с премиера. С открито писмо те поканиха Бойко Борисов и министрите на финансите и на правосъдието на втория си национален протест в събота и напомниха, че следващият е планиран за 26  март, когато в София ще се съберат правосъдните министри на страните - членки на Европейския съюз.


Във Велико Търново недоволните настояха за увеличение на заплатите и назначаване на още 15 служители в областната дирекция. На съдебните охранители във Велико Търново днес не им е празнично, заяви синдикалният лидер Александър Искренов:

„Чувстваме се обидени от дискриминационното отношение на държавата към служителите на Главна дирекция „Охрана“.“

Бисера Парижкова е в системата от 10 години. Тя обясни, че парите не им стигат за най-елементарни нужди:

Възникват много ситуации по време на работа, трябват хора, а ние сме малко. Имали сме много такива случаи за нападения срещу нас. Искаме да бъдат изравнени всички социални придобивки с колегите от сигурността - полиция и армия.


В Добрич протестът беше пред Съдебната палата. По думите на председателя на синдикат "Охрана" в Добрич Георги Семов, в областта има редица обекти, които не са под охрана поради липса на достатъчен брой кадри, като една от причините е ниското заплащане в сектора. "Ние продължаваме да си искаме увеличението на заплатите, докато си го получим", каза той. Деян Стоянов посочи, че условията на труд в Дирекция "Изпълнение на наказанията" са изключително тежки.

В Ловеч протестиращите поискаха оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева:

"След като не може да реши проблемите, да си заминава и да дойде, който може да ги реши".

"Действията на министъра показаха, че той не отговаря за нищо".
Недоволните служители се заканиха, че протестите ще продължат: "Недоволството е голямо, обидата е голяма. Постоянно напускат хора. Протестираме, докато видим някакви действия в управляващите".


В Плевен недоволните настояват и за реален диалог с управляващите. Валентин Колачев е от 13 години в "Съдебна охрана" и е синдикален лидер. Протестите продължават, защото исканията им не са чути: 

"Министър Цачева настояваше за диалог. Де факто диалог наистина нямаше. Според нас се нарушават законите в България, защото ние сме по Закона за МВР, след като са увеличени заплатите на колегите от сектор "Сигурност" и нашите би трябвало да се увеличат, след като сме по един и същи закон. В един момент се получава, че сме едва ли не като просяци, че молим за милостиня. Настояваме за диалог с министър Цачева. Тя твърди, че не е в нейните правомощия да ни вдигне заплатите, което за мен е недопустимо. Тогава вече ще стигнем до европейските комисии, ще сезираме европейските институции. Искаме да живеем като европейски граждани“. 

Полицаите, които охраняват съдебната власт, ще съдят правителството. Това обявиха от синдикат „Охрана“ в Благоевград на поредния си протест пред съдебната палата.  Ако  Премиерът  и финансовият министър не уважат настоятелната ни покана за преговори по нашите искания, сме готови да  потрсим правата си в съда, казаха  синдикалистите  и бяха категорични, че няма да  отстъпят от заявеното- единен класификатор  на длъжностите и заплатите в сектор „Сигурност“, кадрово обезпечаване  и подобряване на условията на труд. Инспектор Атанас Уков заяви:

"Министерският съвет нарушава два закона - Законът за съдебната власт и Законът за МВР. Ние това искаме - да се спази закона".

Съдебни заседатели подкрепиха протестиращите и ги поздравиха по повод 15-годишнината от създаването на  дирекция „Охрана“ :





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Отварят за посещения средновековна крепост край Горна Оряховица

Средновековната крепост Ряховец над Горна Оряховица за първи път ще бъде отворена за посещения.  Инициативата ще се проведе на 30 май е на Историческия музей и на местната власт за празника на града. С деня на отворени врати се цели популяризиране на символа на най-ранната горнооряховска история, както и районът на крепостта, богат на..

публикувано на 28.05.24 в 03:38
Френският президент Еманюел Макрон жестикулира, докато изнася реч в Дрезден, Германия, 27 май 2024 г.

Да изградим силна, суверенна и хуманна Европа, призова Макрон в Дрезден

Европа ще трябва да помисли за собствената си отбрана и сигурност, заяви в реч в Дрезден президентът на Франция Еманюел Макрон. По думите му  европейците не могат да разчитат на гаранциите за сигурност от САЩ.  По-малко от две седмици преди европейските избори френският президент Еманюел Макрон произнесе пламенна реч в Дрезден в подкрепа на укрепването..

публикувано на 27.05.24 в 22:58
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът на вътрешните работи ще открие РУ - Вършец, чиято дейност се възстановява

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще открие Районното управление във Вършец утре, чиято дейност се възстановява почти две години след като беше затворено.  През последните близо две години полицейското управление във Вършец функционираше, като участък към Районно управление Берковица. Със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов от 22..

публикувано на 27.05.24 в 22:43
Соня Ганева

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент.  Две от общо осемте машини в областта са предоставени на община Плевен. Къде може пробно да се гласува, обясни Соня Ганева, секретар на Общината: "От днес започва пробното гласуване с демонстрационните..

публикувано на 27.05.24 в 22:33
Ферибот, превозващ турски туристи, пристига в пристанището на остров Лесбос, Гърция, април 2024 г.

Лятната почивка в Гърция поскъпва, но това не отказва туристите

По-скъпи от миналата година са туристическите услуги в Гърция, но чужденците не се отказват от почивка. Интересът им се насочва към малките острови. Средно с 15% е по-висока цената на туристическите услуги през този сезон, каза председателят на съюза на туроператорите Лисандрос Цилидис. Причината е във високите цени на материалите и продуктите. В..

публикувано на 27.05.24 в 22:15
Снимката е илюстративна, архив.

В Пазарджик буря повали дървета в района на болницата

При силна буря тази вечер в Пазарджик в района на многопрофилната болница са паднали две масивни дървета. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, съобщиха от полицията. Противопожарни екипи са помогнали за обезопасяването на района и нарязването на дървените трупи. В Пазарджик и в няколко околни села за кратко падна градушка, с..

публикувано на 27.05.24 в 21:51

Митрополит Арсений отправи благословията си към всички енориаши в Сливенската епархия

С празничен камбанен звън бе посрещнат в Сливенската епархия новият - шести Сливенски митрополит Арсений. Той бе посрещнат пред храма "Света Троица" в село Крушаре от свещеници и миряни. Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен" Сливенската..

публикувано на 27.05.24 в 21:42