Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се избирателната комисия да обяви края на референдума в Македония

Последните данни за избирателната активност сочат, че тя е достигнала 30 процента.

Македонският премиер Зоран Заев беше сред първите гласували в Струмица.
Снимка: БГНЕС

В този час се очаква избирателната комисия да обяви края на референдума в Македония по въпроса за договора с Гърция за името на страната, така че да се открие пътят пред присъединяването й към НАТО и Европейския съюз. Последните данни за избирателната активност са от преди час и сочат, че тя е достигнала 30 процента.

Право на участие в референдума имат над 1 милион и 800 хиляди души, но за да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души.

Гласуването в Македония се очаква да приключи в 19.00 часа местно време. 

За масово участие призова сънародниците си премиерът на Македония Зоран Заев, след като гласува в Струмица. Той изрази очакване за висока активност при гласуването като доказателство, че сънародниците му подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО и че жителите на Македония ще вземат решението за бъдещето на страната си. Той изрази също така очакване резултатът да определи посоката, за бъдещите обсъждания на договора с Гърция, които са важно условие за решаване на спора за името, а и за предвижване напред на процеса на интеграция на Македония в ЕС. 

Президентът Георге Иванов вече заяви, че няма да гласува, тъй като смята договора с Гърция за вреден за националните интереси, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова за гласуване по съвест.

Референдумът се смята за тест за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната и за намирането на решение на спора за името Македония, който водят Атина и Скопие. Първа стъпка в тази посока се направи  през юни с подписването на договора между двете страни. С него те приемат, че името за вътрешна и външна употреба трябва да е Република Северна Македония, а официалният език - македонски.

Близо 200 души са изпратени в Македония като наблюдатели от името на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предава АФП. Те следят самия процес на упражняване правото на глас в западната ни съседка по време на днешния референдум.

Ръководителят на наблюдателната мисия на организацията Ян Петерсон уточни:

“Към момента имаме около стотина екипа, които следят днешния референдум. Те са разпръснати в цялата страна, за да ни докладват всичко, което им прави впечатление от началото на изборния ден или още преди секциите да отворят“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жена гласува в Скопие на ключовия референдум за бъдещето на Македония.

Македония гласува на исторически референдум

В Македония гласуват днес на референдума за бъдещето на евроатлантическата интеграция и дали страната ще се преименува на Република Северна Македония заради договора с Гърция. До провеждането на допитването се стигна след подписания..

обновено на 30.09.18 в 09:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на..

публикувано на 12.05.24 в 14:07

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското..

публикувано на 12.05.24 в 13:29
Министерство на труда и социалната политика

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в..

публикувано на 12.05.24 в 13:26

Изгоря търговски център във Варшава

Търговски център в полската столица Варшава с 1400 магазина почти напълно изгоря при пожар. Властите изпратиха текстови съобщения, за да предупредят жителите на полската столица да си останат по домовете със затворени прозорци. Няма данни за пострадали...

публикувано на 12.05.24 в 13:22
Владимир Малинов

Владимир Малинов предупреди за възможност цената на тока за бита да поскъпне

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за възможност цената на електроенергията за бита за поскъпне от 1 юли тази година. В интервю за Българската национална телевизия Малинов поясни, че причина за това е натрупаният..

публикувано на 12.05.24 в 13:14
Протест срещу изграждането на велоалея в центъра на София.

Новата организация на движение в центъра на София не е съгласувана със СДВР

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" на СДВР проекта със съответните скици и чертежи, свързани с новата организация на движението по булевардите  "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен". Това се посочва в..

публикувано на 12.05.24 в 12:57