Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев търси подкрепа за конституционни промени след референдума в Македония

Евроатлантическата интеграция и договора с Гърция за името подкрепиха 91,46% от гласувалите, но до урните излязоха 36,91% от избирателите

| обновено на 01.10.18 в 21:56
Премиерът на Македония Зоран Заев е готов за предсрочни избори, ако не получи подкрепа в парламента за промени в конституцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви днес, че очаква утре да започнат преговори с партиите, от които ще търси парламентарна подкрепа, за да се гласуват в конституционните промени, които произлизат от договора за името с Гърция.

Той каза това след вчерашния консултативен референдум, на който голямо мнозинство от гласувалите подкрепи споразумението, което отваря пътя на Македония за членство в НАТО и ЕС, но той не е валиден заради слабата избирателна активност.

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония съобщи днес при преброяване на 100% от гласовете, че са гласували 666 734 граждани или 36,91% от общо вписаните 1 806 336 души в избирателния списък.

На въпроса на референдума „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“ със „за“ са гласували 91,46% или 609 813 граждани, а против – 5,65% (37 700 граждани). Невалидни са 19 221 бюлетини или 2,89%. 

Въпреки невалидното допитване премиерът Заев призова за широка политическа подкрепа, за да може споразумението от Преспа да бъде финализирано чрез приемане на поправки в конституцията.

Ако преговорите за постигане на квалифицирано парламентарно мнозинство от две трети не успеят, Заев заяви, че е готов да предизвика предсрочни избори през ноември.

Македонският премиер подчерта, че няма намерение да подава оставка, тъй като според него референдумът е успешен и жителите на страната са заявили ясно, че Македония трябва да одобри договора с Гърция и да бъде член на Европейския съюз и НАТО.

В обръщение към нацията тази вечер президентът на Македония Георге Иванов призна проведения вчера в страната референдум за неуспешен. Според държавния глава Македония има своето място в ЕС и НАТО, но тя трябва да се присъедини към тях с достойнство и без двойни стандарти. Пътят за евроатлантическата интеграция на страната трябва да преминe и през сериозни реформи във всички сфери, както и през постигане на национално единство, за да може да се изпълнят стратегическите приоритети на страната, смята още Георге Иванов. 

На свой ред лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски коментира, че референдумът се е провалил, но уточни, че хората в Македония са за членство в Европейския съюз, но без договор с Гърция. Победа на референдума по думите му отбелязали и представителите на движението „Бойкотирам“ които се събраха на митинг пред сградата на македонския парламент.

Медиите в западната ни съседка отбелязват, че Зоран Заев вече е разговарял по телефона в гръцкия си колега Алексис Ципрас, който го е похвалил за смелостта да проведе референдума.

След допитването еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова политическите лидери в Македония за отговорно поведение и единство в интерес на страната. Такава препоръка дойде и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който добавя още, че вратите на Алианса остават отворени за Македония.

САЩ поздравяват Македония за резултатите от референдума, съобщи Държавният департамент, цитиран от агенция МИА. „С оглед на това, че сега македонският парламент започва да разглежда конституционните промени, призоваваме лидерите да се издигнат над партийните политики и да използват тази историческа възможност да осигурят по-светло бъдеще за страната като пълноправен член на западните институции“, се посочва в съобщението.

България призова политическия елит на Македония да покаже зрялост и да намери път към решаването на проблемите. Страната ни смята, че резултатът от референдума не може да бъде пренебрегнат. „Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност", се посочва в позиция на българското Външно министерство.

Още подробности за реакциите на управляващи и опозиция след гласуването, както и коментари на протестиращи чуйте в репортажа на специалния ни пратеник в Македония Георги Марков в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 90 на сто от гласувалите на референдума в Македония са подкрепили промяната на името

Огромното мнозинство – над 90 процента от гласувалите на референдума в Македония, подкрепиха договора с Гърция за новото име на страната, сочат прогнозните резултати.  По последни данни на комисията избирателната активност е била 36,11 процента при..

обновено на 01.10.18 в 07:43

Атина определи резултатите от референдума в Македония за "противоречиви"

Министерство на външните работи в Атина определи резултатите като „противоречиви“, въпреки че референдумът в Македония няма задължителен характер, сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева...

публикувано на 01.10.18 в 08:25

Даниела Божинова: Референдумът в Македония е повече успешен, отколкото неуспешен

„Като имаме предвид условията, в които се проведе референдумът в Македония, за мен той е повече успешен, отколкото неуспешен“, каза за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Даниела Божинова – изпълнителен директор на Българското сдружение за..

публикувано на 01.10.18 в 08:59

Йоханес Хан приветства резултатите от референдума в Македония

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан първи реагира от Брюксел на резултата от референдума в Република Македония с оценката, че гласовете "за" са значителни и с това се дава подкрепа на договора от Преспа, съобщи агенция МИА. "Честитя на онези,..

публикувано на 30.09.18 в 23:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Снощи в 23:40 ч. в Районното управление в Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният ѝ син не се е..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14,..

публикувано на 11.05.24 в 13:55

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в..

публикувано на 11.05.24 в 13:40

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от Рафах

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от град Рафах в южната част на Ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от Франс прес. Израел нареди нови евакуации в Рафах По-рано силите за отбрана на Израел наредиха нови евакуации в Рафах в..

публикувано на 11.05.24 в 13:38
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при..

публикувано на 11.05.24 в 13:24
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че..

публикувано на 11.05.24 в 12:22