Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на върха на ЕС на 25 ноември за сделката по Брекзит

Мишел Барние сочи към проектоспоразумението за Брекзит, което връчи на Доналд Туск в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредно заседание на Европейския съвет, вероятно на 25 ноември, ще разгледа проектоспоразумението за Брекзит, постигнато от преговарящите екипи на Великобритания и Евросъюза. Това обяви днес председателят на Съвета Доналд Туск в Брюксел, след като главният преговарящ Мишел Барние му връчи черновата на документа.

Постоянните представители на ЕС на 27-те страни-членки ще се съберат до края на седмицата, за да обсъдят постигнатото споразумение по Брекзит, каза Туск. „Ако нищо извънредно не се случи, ще свикаме Европейския съвет, за да финализира и да даде официална форма на споразумението. Това ще стане в неделя, 25 ноември“, добави той.

Европейският парламент ще изготви резолюция по споразумението за Брекзит най-вероятно през декември, съобщи координаторът по оттеглянето на Великобритания Ги Верховстадт:

„Европейският парламент ще представи резолюция, която да се гласува в пленарната зала. В нея ние ще направим по-подробна оценка на споразумението, от една страна и второ, ще включим нашите предложения за бъдещите отношения. Това може да стане и през ноември, но е по-вероятно да се случи през декември“.

Постоянните представители ще обсъдят и мандата на Комисията да приключи с политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Комисията трябва да завърши работата си по документа до вторник, след което министрите на ЕС ще имат 48 часа, за да я обсъдят.

„През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина", заяви Мишел Барние.

Веднага след това Барние замина за Страсбург за срещи с политическите лидери на групите в ЕП, с които ще обсъди постигнатото споразумение.

Според изданието „Хъфингтън пост“ зам.-министърът за Северна Ирландия в правителството на Тереза Мей Шайлеш Вара е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението.

Северноирландската партия на демократичните юнионисти, която е коалиционен партньор на Мей, обяви още, че ще гласува срещу плана за Брекзит в парламента.

В плана за споразумението, срещу който се обявиха 11 министри в кабинета на Мей, между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС, се създава митническа зона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

Андрей Ковачев: Брекзит няма да е печеливш нито за Великобритания, нито за ЕС

Европейската комисия предлага още тази вечер да бъде одобрено от Европейския съвет споразумението за Брекзит, чиито текстове снощи одобри британското правителство. То обаче първо трябва да мине през парламен та на Великобритания, а после да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 08:03
Мишел Барние

Барние представя детайли по сделката за Брекзит в Страсбург

Детайлите около споразумението за Брекзитсе очаква да представи днес в Страсбург главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Програмата му предвижда срещи с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент. По-рано Барние ще разговаря и с..

публикувано на 15.11.18 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сторми Даниълс дава показания

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс,..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа...

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две..

публикувано на 07.05.24 в 19:12

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична..

публикувано на 07.05.24 в 19:11