Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански икономист: ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради прогнози

| обновено на 17.11.18 в 13:44
Симоне Романо

Европейската комисия не може да започне наказателна процедура срещу Италия заради прогнози, заяви в интервю за БНР италианският икономист д-р Симоне Романо. По думите му заложените параметри в бюджета на страната за догодина са прогнозни, а не вече доказани числа.

„Това ще бъде политическо решение на Европейската комисия, защото доколкото аз знам, не става въпрос за прекомерен дефицит. Случаят не е такъв. Трябва да е процедура, свързана с конкретното отклонение от даден параметър – в случая държавния дълг. В момента ние говорим за прогнози за следващата година, върху които е изчислен бюджет 2019“, каза икономистът.

„Ройтерс“ и „Евронюз“ цитираха вчера свои високопоставени източници, че в сряда ще бъде започната наказателна процедура срещу Италия. Това стана, след като във вторник изтече срокът, в който Италия трябваше да представи промените в проектобюджета си за догодина. Страната обаче настоя за запазване на първоначално предложените параметри. Това означава, че Италия може да бъде наказана от Брюксел дори и с финансови санкции.

В Брюксел аргументите звучат така: прекомерно високият държавен дълг от повече от 130 % от брутния вътрешен продукт (БВП) може да доведе до сътресения в третата по големина икономика в ЕС.

Затова Европейската комисия настоява популисткото правителство да спази обещанията на своите предшественици и дефицитът да не надхвърля 1,8 на сто, а не 2,4 % от брутния вътрешен продукт, припомня проф. Карло Диполити от Института за ново икономическо мислен.

„В крайна сметка те спорят за няколко процентни пункта от италианския брутен вътрешен продукт и за нещо, което предишното правителство е обещало. Сега обаче има една разлика - сега говорим за пазарене, което е провокирано изцяло от политически причини. Тук изобщо не говорим за козметичен дефект или за добри маниери, а опасността всяка от страните да бъде посочена като нарушител на правилата или да бъде нарочена като страната, заради която сделката се е провалила. Никой не иска да бъде заклеймен по този начин, затова надали ще прекрачи червената линия. В крайна сметка - когато има пазарлък, никой не иска да развали сделката. От икономическа гледна точка няма чак такъв проблем. Той е политически“.

Макар и пряко да не се обвързват с посланията от Брюксел и предстоящия старт на наказателна процедура, в Рим се договориха за няколко промени - данък върху газираните напитки с високо съдържание на захар, приходите от който ще отидат за университетите. И още - данъчна амнистия ще има само за тези, които са допуснали грешка в декларацията си, а не които са укрили данъци. Фискалният ефект засега е неясен, но със сигурност според експертите няма да запълни разликата от тези "няколко процентни пункта", около които се води спорът между Рим и Брюксел.

Проф. Филипо Тадеи е базиран в Болония и е част от преподавателския състав на университета "Джон Хопкинс":

„Накрая ще бъдем свидетели отново на множество евтини политически приказки. След като италианското правителство потвърди числата в бюджета си за догодина, Европейската комисия е принудена да демонстрира твърд тон и дори да наложи санкции. Ако обаче се стигне до финансови наказания, това ще бъде най-голямата услуга на популисткото правителство на "Пет звезди" и "Северна лига". В Европейската комисия не са толкова глупави. Напротив - те притежават политически интелект, затова ще продължават да говорят за санкции и да настояват за промяна в числата, докато наблюдават как действията на правителството имат негативен ефект върху италианската икономика. Италианците ще трябва да почувстват болката от избора, който са направили и да платят съответната цена. След това ще има корекция в бюджетната политика. Надявам се болката да не е непоносима, а цената - твърде висока“.

От началото на бюджетните спорове между Рим и Брюксел спредът между италианските и германските облигации се разширява. Това е величината, която отчита разликата между доходността върху книжата на Италия и на Германия. Именно германските облигации се считат за референтни, което означава - че колкото по-голяма е разликата между тяхната доходност и тази на италианските, толкова по-голям е проблемът за Рим, допълва Симоне Романо от Института за международни работи в Рим.

„Увеличаването на спреда на италианските облигации е изчислен на базата на 40 % риск от фалит и 60 % - т.е., повече от половината - риск от ре-деноминация. Това означава, че повечето анализатори се опасяват от излизане на Италия от еврозоната. Аз се надявам обаче, че това наистина е най-лошият възможен сценарий“, каза той.

Защото той ще бъде катастрофален и за Италия, и за еврозоната. А подобен сценарий не е от полза нито за Рим, нито за Брюксел, затова данък "захар" може да "подслади" отношенията между тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59