Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича ултиматумът към Мадуро да организира избори във Венецуела

Тръмп не изключи възможността да се прибегне до изпращането на военна сила във Венецуела

| обновено на 03.02.19 в 18:46
Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес изтича 8-дневния ултиматум, който няколко европейски страни отправиха към Николас Мадуро да организира нови президентски избори във Венецуела. Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия, както и външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини обявиха, че ако ултиматумът не бъде спазен те ще признаят за държавен глава председателя на парламента Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент.

В навечерието на изтичащия ултиматум на европейските страни във Венецуела се проведоха протести. Хиляди излязоха по улиците на столицата в подкрепа на президента Николас Мадуро и неговия самопровъзгласил се временен наследник Хуан Гуайдо. Опозиционният лидер заяви, че протестиращите ще останат по улиците докато не бъде постигната свобода, а Мадуро подчерта пред привържениците си, че той е единственият президент на Венецуела. Протести се проведоха и в столиците на Аржентина и Перу.

Николас Мадуро предложи да бъдат организирани нови парламентарни избори още тази година, въпреки че те са планирани за 2020 година. Той обаче продължава да отхвърля идеята за предсрочни избори за държавен глава. 

Безредиците започнаха дни след като Мадуро положи клетва за втори мандат, след оспорвани избори, белязани от бойкот на опозицията и обвинения във фалшификации. Хуан Гуайдо, който е председател на Националното събрание, заяви, че конституцията му позволява да поеме властта временно, когато президентът се счита за нелегитимен.

От своя страна президентът на Съединените щати Доналд Тръмп не изключи възможността да се прибегне до изпращането на военна сила във Венецуела. Според него това е напълно възможен вариант. В интервю за телевизионния канал Си Би Ес Тръмп също така заяви, че е отказал на искането преди време от страна на Николас Мадуро за среща на четири очи. 

Австрия ще признае лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент, ако Николас Мадуро не отговори на призива на ЕС за свободни и честни президентски избори. Това написа канцлерът Себастиан Курц в Туитър. 

Франция ще признае лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за временен президент, ако Николас Мадуро не обяви президентски избори до тази вечер. Това заяви министърът по европейските въпроси на Франция Натали Лоазо, цитирана от Ройтерс и БТА. Тя определи като "фарс" предложението на Мадуро за предсрочни парламентарни избори. 

"Ако до довечера (президентът) Мадуро не се ангажира с организирането на президентски избори, Франция ще смята Хуан Гуайдо за легитимен да ги организира на негово място и ще го смята за и.д. президент до произвеждането на легитимни избори във Венецуела", заяви Лоазо за телевизия Ел Се И. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Привърженици на президента Мадуро на митинга в Каракас.

Венецуелският президент Николас Мадуро призова за избори през 2019-а, но парламентарни

Венецуелският президент Николас Мадуро предложи да бъдат организирани нови парламентарни избори още тази година, въпреки че те са планирани за 2020 година, предаде Ройтерс. Той обаче продължава да отхвърля идеята за предрочни президентски избори,..

обновено на 02.02.19 в 22:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на принц Уилям

Британският крал Чарлз Трети официално предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на  големия си син  принц Уилям. Кралят е станал главнокомандващ на армейския въздушен корпус преди 32 години, но с оглед на продължаващото му..

публикувано на 14.05.24 в 04:01
Грант Шапс

Грант Шапс: Следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на Путин

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира, че следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на руския президент Владимир Путин, на фона на съобщенията за смяна на Сергей Шойгу.  След новината, че руският президент..

публикувано на 14.05.24 в 03:46
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре,..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха..

публикувано на 13.05.24 в 21:57