Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години София - столица на България

Фандъкова: София е град на младите хора

| обновено на 03.04.19 в 12:37
5
На пл. „Свети Александър Невски“ се проведе тържествена церемония по освещаване и връчване на знамена на столични училища.
Снимка: БГНЕС

Знамената на столичните общински училища бяха осветени от белоградчишкия епископ Поликарп на тържествена церемония в центъра на София. Празничното събитие е част от честванията по повод 140-годишнината от обявяването на града за столица на България.

Сред официалните гости на церемонията на площад "Свети Александър Невски" бяха кметът на града Йорданка Фандъкова, просветният министър Красимир Вълчев, народни представители.

Фандъкова поздрави столичани и отбеляза, че основният приоритет продължава да бъде превръщането на столицата в иновативен и зелен град, в който се правят инвестиции в образованието заради реализацията на младите хора:

"София е град на младите хора. Перспективата я дават те, а ние им осигуряваме условията за това", каза кметът Фандъкова.

Десетки столичани присъстваха на празничната церемония и си пожелаха подобряване на стандарта на живот, откриване на нови работни места и превръщането на града в един духовен и просветен център.

По-рано в църквата "Света София" в столицата беше отслужена литургия, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит:

"На този ден си спомняме и благодарим за трудовете на всички онези, които през всички тези години са послужили за добруването на столицата, на народа. Спомняме си за всички онези, които по една или друга причина са паднали за свободата на този град".

Столичани си пожелаваха градът да се превърне в духовен, културен и просветен център. По думите им, днес София е изправена пред предизвикателствата на големите градове:

"Тук съм израсла. За мен София е много специално място, но за съжаление София е много далеч от това, което беше в моето детство. Доста по-неугледна и мръсна от това, което беше".

"Градът, в който живеем, е хубав, развиващ се, обаче има нужда от по-добра архитектура, модерна. Не ми харесват последните ремонти".

"Трябва да се помисли за инфраструктурата в крайните квартали. Има много проблеми, като навсякъде почти, с хигиената, с транспорта, но все пак обичам си столицата, гордея се", коментираха жители.

В атракция за столичани ще се превърне и празничният ретро трамвай, който ще се движи между 16.00 и 18.00 часа по маршрут площад "Възраждане" - Централна гара и обратно.

В късния следобед в градинката пред Народния театър ще бъде открита изложба, представяща важни моменти от историята на града, а под стъкления купол на Софийското ларго от 18.00 часа ще се състои концерт на Софийския духов оркестър.

Тържествата ще завършват с празнични илюминации на площад "Княз Александър I Батенберг" от 20.30 часа.

През целия ден с вход свободен ще работят Регионалният исторически музей, Софийската градска художествена галерия, парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43