Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Канаева ексклузивно за БНР: Художествената гимнастика ще заложи на повече артистичност в бъдеще

Евгения Канаева /в средата/ разговаря с Илиана Раева и с други представители на гимнастическите среди
Снимка: Анна Недкова

Единствената двукратна олимпийска шампионка в художествената гимнастика Евгения Канаева вече се изявява в нова роля. Канаева е личен треньор на една от силните руски девойки София Агафонова и я придружава в нашата столица на турнира „София Къп“. Освен олимпийските си титли от от Пекин (2008) и от Лондон (2012), спечелени в многобоя, 29-годишната сега Канаева има от Световни първенства общо 18 медала, от които 17 златни и 1 сребърен. На Световното първенство през 2009 година в Япония Канаева става първата гимнастичка в историята, спечелила всичките 6 златни медала. На Световното първенство в Монпелие през 2011 година отново завоюва всичките 6 златни медала. А от Европейски първенства има 14 медала, от които 13 златни и 1 сребърен.

Руската звезда бе любезна да даде ексклузивно интервю за „Хоризонт“.

-  Г-жо Канаева, добре дошли в България.

-  Благодаря. Тук много ми харесва. Вие имате много силни гимнастички и педагози. Историята на художествената гимнастика е свързана с вашата страна. Най-силните школи в света са руската, българската, тези на Беларус и Украйна. Затова ми е много приятно да съм тук. Наблюдавам вашите девойки, опитвам се да взимам пример от тях. Много е хубаво тук.

-  А кое е по-трудно – да бъдеш треньор или гимнастичка?

-  Треньор /смее се/. Като си гимнастичка, всичко зависи само от мен. А като треньор трябва да обясняваш, да направляваш правилно момичето, да й дадеш увереност, да й разкажеш. Твърде много тънкости има и е необходимо огромно търпение.

-  Заедно с Ирина Винер ли работите в Новогорск?

-  Да, имам щастието да работя заедно с нея. Освен София Агафонова тренирам още няколко момичета.

Снимка


-  Кое е най-трудното да научите вашите деца?

-  Най-сложно е да убедиш децата, че всичко се постига с труд. Те искат нещо лесно, бързо, но да се печелят медали. Резултатът така не се постига. Няма да печелиш медали, няма да си първа, ако не си трудолюбива.

-  Бихте ли сравнили художествената гимнастика по ваше време и сега?

-  Сега гимнастиката е друга. Децата са израснали по отношение на скоростта и са по-добри с уредите. По мое време бяхме много добри при елементите с тяло. Сега е интересно да се наблюдава играта с уредите. Плюс това се намалява сериозно оценката за изпускания, така че в такъв случай можеш да излетиш от първото място чак до последното.

-  Какво е мнението ви за отворената оценка за трудност?

-  От една страна това е огромен плюс, защото децата правят много неща, набират огромна трудност с уредите. Защото сега имаме ограничение по отношение на трудностите с тяло, но нямаме ограничение при рисковете и трудностите с уред. Децата много се мъчат, но пък изглежда сякаш непрекъснато догонват. Всичко е много бързо и е по-трудно да покажеш красотата, защото непрекъснато върви тази реакция спрямо уреда.

-  А няма ли нещо като инфлация в оценките? Можеш да получиш сега 23-24 точки, а при ансамблите дори 25-26 точки. Смятате ли това за нормално?

-  Нормално е. Ако те са го направили и са заслужили такива високи оценки, то това е добре и нормално.

-  Москва ще бъде домакин на първото Световно първенство за девойки. А вие тренирате девойки…

-  Тук не би трябвало да правя някакви прогнози, защото при нас има огромна конкуренция. Имаме около 80 равностойни гимнастички в тази възраст, а можем да използваме само 3-4 на голямо първенство.

-  В София идната седмица предстои Световната купа. От Русия ще пристигна Александра Солдатова и Дина Аверина, но няма да видим сестра й Арина. Защо?

-  Защото имаме право само на две гимнастички. Арина също би пристигнала с удоволствие в България, но тях ги разпределиха на различните Световни купи. У нас има огромна конкуренция, прекрасни деца и прекрасни преподаватели. Сложно е, но в конкуренцията израстват звездите.

-  Разкажете ни за вас малко за живота ви извън гимнастиката.

-  Имам прекрасен син, той стана на 5 години.

-  А с какъв спорт ще се занимава той?

-  Започна да ходи на рисуване, на шахмат, на хокей. Искам да му дам възможността да избира. Там, където го привлича, там и ще отиде.

-  Вие сте първата и единствена двукратна олимпийска шампионка. Каква е вашата мечта като треньор?

-  Като гимнастичка исках да получавам удоволствие от играта си и моят треньор да излиза с удоволствие. Давах всичко в ръцете на Господ, защото всички са добри, всички работят. Да, на мен ми провървя, имам прекрасни треньори и прекрасна майка. Прекрасна баба също – всички те ме настройваха много правилно, а не „вземи първото място, нищо друго не е важно“. Всички деца работят много и имат шансовете да станат първи. Но ако тренировка не си доработила нещо или се скарала с треньорката си, ще излезеш на килима и това ще си проличи. Трябваше винаги да се държиш достойно. Да, това е сериозен товар. Когато си спечелил една Олимпиада, на тебе вече гледат по друг начин и очакват да покажеш нещо ново. Винаги трябва да удивяваш хората с нещо. Треньорите ми, Ирина Винер, положиха огромен труд. А госпожа Винер прави всичко за нас – от театър до медицина, условия за тренировки, великолепни трика. Личният ми треньор Вера Шелбаумс пък е изтривала всичките ми сополи. Тя все говореше – малко работиш, трябва повече да работиш.

-  Ако за един ден си представите, че сте шеф на световната гимнастика. Какво бихте направили?

-  Първо, за да станеш шеф, трябва да изкараш целия процес от начало до край. Аз не съм шеф и нямам право да говоря какво бих направила, ако съм шеф. Бих искала да има повече художественост и душа в нашия спорт. Да се работи пластично, изразително, да се разказва история, това да се съчетава с работата с уреда, но да не се залита в тая посока. Знам кое ще бъде следващото стъпало – ще се залага на повече артистичност.

-  А какво е мнението ви за шарените костюми на гимнастичките?

-  Това е по силите на лидерите. Но трябва да се прави стилно, с вкус, да съвпада с музиката, с фигурата на гимнастичката. Това е красиво. Съществуват определени рамки, а допълнителните елементи по триката не пречат. Например триката не могат да бъдат с презрамки.

-  А какво мислите за компютърното оценяване?

-  Компютърно съдийство? Такова все още не съществува.


Евгения Канаева (в средата) с част от екипа на спортния отдел на БНР.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47
100 години Етър

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър. "Честит юбилей! Брат' Гошо,..

публикувано на 25.04.24 в 19:36
Георги Иванов

Георги Иванов: Не мога да гарантирам безопасност на мача ЦСКА-София - Левски

Избраният за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов пристигна на стадион "Ивайло" във Велико Търново, където ще бъде специален гост на празненствата по случай вековния юбилей на местния ФК Етър. "Винаги сме били в добри отношения с Етър, кметът на града е в Изпълкома. Чест е за мен, че съм поканен. Пожелавам на легендите да са..

публикувано на 25.04.24 в 19:33