Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествената проверка-заря завършиха честванията във Велико Търново

С тържествено заседание в Учредителното събрание във Велико Търново 44-ото Народно събрание отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция.
Снимка: БТА

Тържествената проверка-заря тази вечер във Велико Търново беше кулминацията на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие строя на представителните роти на Националната гвардейска част и Националния военен университет.

В слово си Караянчева посочи, че и днес идеалите на българския народ са същите както преди 140 години - свобода, равенство пред закона, родолюбие: 

“Със сигурност сме напреднали малко, но пътят към постигането е трудени стръмен, с много предизвикателства и завои. Затова е толкова важно в дни като този и на годишнини като днешната да се връщаме към извора, към заветите на нашите предци.“

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че преди 140 години в историческата и духовна столица на България е поставено началото на българската държавност и призова за единение:

“Днес Търново отново беше пример за национално единство и затова призовавам съвременните ни законотворци, макар и да имат различни тези, да бъдат обединени, както го направиха на този паметен ден нашите предци“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тържествена сесия на Народното събрание във Велико Търново.

НС заседава във Велико Търново, отбелязва 140 години от приемането на Търновската конституция

С тържествено заседание на парламента в сградата на Учредителното събрание се отбелязаха 140 години от приемането на Търновската конституция. Във Велико Търново годишнината събра управляващи и опозиция. Парламентаристите приеха обръщение към..

обновено на 16.04.19 в 11:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Сърбия Александър Вучич гласува в избирателна секция в Белград в присъствието на съпругата си Тамара

Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш

Избирателите в Сърбия гласуват на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот..

публикувано на 02.06.24 в 18:20

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено, смята премиерът

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева,..

публикувано на 02.06.24 в 18:10

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи за залпов огън с прецизно насочване, за да попречи на настъплението им към град Харков, съобщава агенция Ройтерс. Вашингтон склони оръжието му да бъде..

публикувано на 02.06.24 в 17:55

Двама арестувани в Истанбул заради срутването на блок, при което загина един човек

Турските власти са арестували двама души във връзка срутването на блок в Истанбул днес сутринта, при което загина един човек, а осем души са ранени, предаде кореспондент на БТА. Двама от ранените са в тежко състояние. Сред пострадалите е едно момиченце на..

публикувано на 02.06.24 в 17:48
Кириакос Мицотакис

Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на върха на НАТО

Атина днес отново заплаши новите власти в Скопие с последици, ако продължават да не спазват Преспанското споразумение и да не използват конституционното име на страната. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще повдигне темата и на Срещата на върха на..

публикувано на 02.06.24 в 17:41
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от..

публикувано на 02.06.24 в 16:59