Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Илиев: Няма да допуснем токът за бита да поскъпне заради НЕК

Петър Илиев - изпълнителен директор на НЕК
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев отхвърли искането на част от бизнеса да подаде оставка

НЕК има задължения да осигурява ток за регулирания пазар и битовите потребители, а не да предоставя допълнителни количества на свободния пазар, каза той в отговор на обвиненията на работодателските организации, че компанията не е предоставила допълнителни количества и цените на тока на борсата са скочили.

По-високи цени е имало само в два от дните посочи Петър Илиев:

"Пускането на допълнителни количества от "Марица-изток 1" и "Марица-изток З" ще доведе до значителна щета на НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от фонда за енергийна сигурност. Ако осигуряваме допълнителни количества от язовири, без да спазваме всички други неща, има опасност да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България".

Петър Илиев беше категоричен, че няма да допусне токът за бита да поскъпне заради НЕК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Работодатели искат смяна на ръководството на НЕК

Национално представените работодателски организации поискаха смяна на ръководството на НЕК и настояха за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката и реална конкуренция между производителите на електроенергия. Позицията си..

публикувано на 09.05.19 в 22:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното..

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити,..

публикувано на 20.05.24 в 19:58