Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До петък трябва да заколят прасетата си стопаните в 3 общини

Снимка: Радио Видин

Стопаните на общо 150 прасета, отглеждани в частни дворове в ямболската община Болярово, трябва да заколят животните до петък. Заповедта на областния управител е за селата Попово, Хитово, Мамарчево и Златиница, съобщи заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева:

"Защото се счита, че те попадат в 20-километровата зона, която е около немската индустриална ферма в община Елхово за отглеждане на прасета. Голямата част от животните са собственост на хора, които гледат по едно, по две прасета".

Само две общини в област Враца са публикували информация за общо пет села, където предстои задължително умъртвяване на прасета. В 20-километровата зона около свинекомплекса в село Чирен, единствен в областта, попадат 51 населени места от пет общини.

Жители на Врачанското село Чирен твърдят, че прасетата от задните дворове вече са умъртвени.

"Всички сме се предали, изклали сме всичко и проблемът е приключил. Аз съм на 55 години. Откакто се помня, винаги е имало прасе в нас. Те ни унищожават като нация".

"90% от тези прасета не са регистрирани. За да се регистрира едно прасе, трябва да отида да се регистрирам като земеделски производител".

В 20-километровата зона около свинекомплекса в Чирен, в която трябва да бъдат умъртвени всички домашни прасета, попадат села от общините Враца, Криводол, Мездра, Бяла Слатина и Борован. Пълна информация за стопаните има само от Бяла Слатина и Борован.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Стоилов, РИК – Силистра

Общински съветник е заличен от списъците с членове на СИК в Силистра

От списъците с членове на секционни избирателни комисии е било заличено лице, което е действащ общински съветник и според сега действащото изборно законодателство няма право на това, съобщават от Районната избирателна комисия в Силистра. Жалби няма подавани. За Европейски парламент гласуват малко над 103 хиляди души, а за Народно събрание..

публикувано на 09.06.24 в 14:17

6 са подадените в МВР сигнали за нарушения в изборния ден и 436 от началото на предизборната кампания

436 са сигналите получени в МВР от началото на предизборната кампания до момента, шест са от днешния ден. До момента са образувани 99 досъдебни производства, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство. От МВР напомнят на гражданите, че могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са..

публикувано на 09.06.24 в 14:13

В Румъния се очаква около 40% избирателна активност

В Румъния има изразена тенденция да се пропагандира връзката между ЕС и младите хора. Това каза в интервю за БНР журналистът Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България. Около 1 милион млади гласоподаватели придобиват право да гласуват за първи път на сегашния евровот, уточни той. Би трябвало да има поне 40%..

публикувано на 09.06.24 в 14:07
Президентът Румен Радев гласува в столичната ПГ по транспорт

Президентът: Българските политици е крайно време е да са научили да поставят обществените интереси пред своите

От партиите зависи дали, как и при какви условия ще съставят правителство след изборите, коментира президентът Румен Радев след като гласува за Народно събрание и за Европейски парламент. "Гражданската  активност не се изчерпва само с явяването пред урните, това означава гражданите да помнят какво са обещавали политиците и да си го търсят. И..

публикувано на 09.06.24 в 14:07

8,3 на сто от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 ч.

8,3% от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 часа днес. Избирателната активност е с 1% по-ниска в сравнение с предсрочните парламентарни избори през април миналат година. За Европейски парламент са гласували 7,8% от гласоподавателите, като активността е сходна с предходните европейски избори. До обяд днес не са..

публикувано на 09.06.24 в 13:58

В Плевен избиратели срещат трудности да гласуват с машина и за НС, и за ЕП

В спокойна обстановка е започнал изборният ден в област Плевен. Две хиляди са избирателите, които могат да гласуват само за Народно събрание. Причината е, че нямат уседналост от три месеца, което се изисква при вота за Европейски парламент. От Районната избирателна комисия  са извършили п роверка в Кнежа. Секретарят Николай Яков каква е..

публикувано на 09.06.24 в 13:42
Руски тестови изтребители от 5-о поколение Т-50, чието ново название е Су-57, в полет на авиоизложението „МАКС 2017“ край Москва през юли 2017 г.

Украйна твърди, че е поразила Су-57 на летище в Южна Русия

Украйна съобщи, че е поразила изтребител Су-57, паркиран на летище в Южна Русия. Това е първата атака на Киев срещу най-новото поколение стелт самолети на Москва, предаде АФП. Украинските сили удариха за първи път руски изтребител от най-ново поколение "Сухой" - Су-57 във въздушна база в Русия, съобщи в неделя киевската разузнавателна агенция..

публикувано на 09.06.24 в 13:40