Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов към общините: При нужда от повече пари въведете подоходен данък

Снимка: Ани Петрова

Министърът на финансите Владислав Горанов призова общините, които имат нужда от повече пари, да въведат свой подоходен данък. Той заяви това по повод призиви на кметове държавата да оставя на общините процент от подоходния данък, който събира.

Според Горанов така местните власти бягат от отговорност:

„Очевидно местните власти не желаят да поемат отговорност за решения, които биха могли по някакъв начин да настроят жителите на съответната община срещу общинския кмет. Целта им винаги е била и апелът - всички проблеми, които възникват, да се решават на централно ниво", заяви министърът на финансите по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Дора Янкова за правителствената политика по разпределение на средствата от централния бюджет за общините.

От своя страна Янкова посочи, че в много други държави от Европейския съюз подоходните и корпоративните данъци се разделят между държавата и общините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и министър-председателят на Испания Педро Санчес - Мадрид, 27 май 2024

Испания ще предостави 5 милиарда евро за закупуване на оръжия за Украйна

Швеция възнамерява да даде зелена светлина доставените на Украйна оръжия и системи да бъдат използвани срещу военни цели на руска територия. За това призова парламентарната асамблея на НАТО на заседанието си в София. Кремъл реагира с изявление на Дмитрий Песков, че Алиансът вече е в пряка военна конфронтация с Русия. Преди да пристигне в София,..

публикувано на 27.05.24 в 19:13

Птицевъдите настояват България да преустанови вноса на украински яйца

Българските птицевъди настояват България да преустанови вноса на украински яйца, тъй като количествата, които влизат у нас, многократно надвишават допустимите съгласно приетите норми преди въвеждането на договорения предпазен механизъм . По време на днешното заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел министърът на земеделието..

публикувано на 27.05.24 в 19:02
Полският външен министър Радослав Сикорски пристига за срещата на Европейския съвет по външни работи в Брюксел, 27 май 2024 г.

Полша ще ограничени движението на руски дипломати на своя територия

Полша ще въведе ограничения за движението на руски дипломати на своя територия заради участието на Москва в хибридната война срещу Европейския съюз, заяви външният министър Радослав Шикорски. "Русия води хибридна война", смята правителството във Варшава. Ограничението ще важи за целия персонал на посолството и консулствата с изключение на посланика,..

публикувано на 27.05.24 в 19:00

Министерството на отбраната съобщава за придвижване на техника и военнослужещи

Военнослужещи и техника ще преминат по републиканската пътна мрежа в края на май и началото на юни.  Те са част от военното ни формирование, определено за участие в състава на Оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).  Министерството на отбраната информира, че военната техника ще се придвижва от Благоевград към ГКПП „Гюешево”.

публикувано на 27.05.24 в 18:50

Офицер от Бундесвера с ефективна присъда за шпионаж в полза на Русия

Офицер от Бундесвера беше осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода заради шпионаж в полза на Русия.  54-годишният капитан от Бундесвера е направил самопризнания пред съда в Дюселдорф, че е предавал на Русия чувствителна военна информация. "Няма доказателства, че осъденият е споделял военни тайни", се казва в изявление на прокуратурата,..

публикувано на 27.05.24 в 18:44
Новият сливенски митрополит Арсений беше посрещнат тържествено в своята епархия. Той беше избран вчера за Сливенски митрополит от Светия Синод. За него гласуваха 7 от митрополитите, докато останалите петима подкрепиха неговия съперник - Мелнишкия епископ Герасим.

Сливенската епархия посрещна новия митрополит Арсений

Сливенската епархия посрещна новия митрополит Арсений със звън на празнични камбани в храма на село Крушаре. На място дойдоха много духовници от епархията и вярващи. В Сливен посрещат новия митрополит Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен" Преди да влезе в храма "Света Троица", където имаше..

публикувано на 27.05.24 в 18:34

На гроба на равин Eлиезер Папо в Силистра се помолиха за израелските заложници

Близки на една от петте жени – заложнички на „Хамас“ се помолиха в Силистра на гроба на Eлиезер Папо, един от 12-те най-почитани равини светци, където преди 20 години бе изграден Мемориален комплекс, който се посещава от поклонници от целия свят ежегодно. 19-годишната Агам Бергер е вече близо 8 месеца в плен, заедно с други млади жени, с които..

публикувано на 27.05.24 в 18:21