Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник

| обновено на 01.02.20 в 11:26
Започнаха строителните дейности и изкопните работи по изграждане на водопровода от село Мало Бучино до Перник.
Снимка: БГНЕС

Започна изграждането на водопровода към Перник от Мало Бучино, за да може Перник да получава вода, докато се напълни язовир „Студена“. През 13-километровия водопровод от ВиК мрежата на София ще се подава вода, дошла от водосбора на язовир „Белмекен“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че екипите са готови да работят денонощно.

В момента на терен има шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите.

Проектът ще струва 27 милиона и 39 хиляди лева. По него ще се работи 40 дни, а освен тръбата, ще има три крана за довеждащия водопровод, както и система за мониторинг на язовир „Студена“.

„За този проект специално имаме непредвидени дейности около един милион и 900 с ДДС, които вероятно ще възстановим, от сега го казвам. Толкова са предвидени по проект. Както виждате, идват тръбите. 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е поръчката“, каза министър Караниколов.

„Ако няма голямо снеготопене, ще има сериозен проблем“, призна той и добави:

„Това е решението. Зависим от природата. За съжаление, язовир „Студена“ е в това състояние. Хубавото е, че за последните четири дни нямаме загуби в язовира, но там продължават да си остават около 111 сантиметра до мъртвия обем“.

Министър Емил Караниколов и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Все още не е ясно кога ще бъде отменен водния режим в Перник.

Какви са прогнозите на кмета на града Станислав Владимиров:

„Все пак зависим от природата. Тук ще подаваме 300 литра в секунда. 300 литра в секунда няма да взимаме вече от язовир „Студена“, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 милиона кубика в язовир „Студена“, което ще ни даде по-дългосрочна перспектива за черпене на вода от там, ще бъде намален водния режим или ще бъде прекратен“.

„Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна и пролетта е малко по-влажна, края на пролетта вече може да говорим за различна картина в моя град“, добави кметът Владимиров. Според него няма риск от епидемия в Перник.

Перничани са на воден режим от 18 ноември 2019 г. Въпреки че имат вода само по седем часа на ден, запасите в „Студена“ са все по-малко.

Общинският съветник от ГЕРБ в столицата Николай Стойнев увери, че няма риск София да остане без вода:

„Има аварийни екипи, които реагират, така че да сме сигурни, че няма да има никакъв риск за водата на столичани“.

Не е обявена обществена поръчка заради форсмажорните обстоятелства.

Обещанието на министъра на икономиката Емил Караниколов е водопроводът да се построи за по-малко от 45 дни като ще се работи денонощно от над 10 екипа.

Заради строителството на водопровода се ограничава движението по участък от третокласния път село Големо Бучино - Перник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24