Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли бъдеще широк лявоцентристки политически проект в Италия

Протест на италианското движение "Сардините"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Постигнахме много, но трябва още да работим. Сега се подготвяме за пет страстни години в опозиция.“ С тези думи и широка усмивка на лице лидерът на крайнодясната „Лига“ в Италия и бивш вицепремиер Матео Салвини се опита да заличи следите от звучния шамар, който получи на регионалните избори в северната италианска област Емилия-Романя. Негов основен съперник се оказаха не толкова политическите противници в лицето на Демократическата партия, а избирателите, които този път решиха да отидат масово до урните.

Преди вота миналата неделя Салвини се беше зарекъл, че след победата в Емилия-Романя ще предизвика предсрочни парламентарни избори. За значението на този вот и за растящото влияние на гражданското движение на „Сардините“ нашият кореспондент в Италия Елена Шаханова разговаря с политолога от Университета в Генуа - професор Мара Морини.

Проф. Мара Морини

Професор Морини, защо бе важен за правителството вотът в област Емилия-Романя?

Беше важен, защото предизборните кампании при местни избори в Италия се приемат като тест за одобрение на политическите сили, които управляват страната, и по-специално на способността им да провеждат политика на сближаване между регионите. Изборите са важни и на фона на трудностите, които преживява новото коалиционно правителство между Демократическата партия и движението „Пет звезди”, което преди това управляваше с крайнодясната „Лига”. На тези избори трябваше да стане ясно, до колко „Лига” е електорално силна и дали има одобрение в регионален план, чрез което лидерът Матео Салвини да поиска предсрочни парламентарни избори. 

Матео Салвини

В Рим управлява нестабилна коалиция, съставена от Демократическата партия и популисткото движение „Пет звезди“. След вота в Емилия-Романя десните партии в Италия не желаят да бъдат представлявани повече от крайнодясната „Лига“ на Матео Салвини. А в същото време все по-голямо влияние имат малки партии, като например новата партия на бившия премиер Матео Ренци „Италия Вива“. Настъпва ли обрат в италианската политика след регионалните избори в Емилия-Романя, професор Морини?

Ситуацията тепърва ще търпи развитие. Предсрочни избори от политическа гледна точка в този момент не са в интереса на новите малки партии като „Италия Вива” на Матео Ренци. От тази гледна точка, управляващата „Демократическа партия“ е в етап на оформяне на своята структура и на своята политическа програма. Лидерът Никола Дзингарети вече работи за по-голямо обединение в самата партия, както и тя да бъде отворена за представители на гражданското общество.

„Пет звезди” се намира в трудна ситуация, не само защото получи малко гласове на последните регионални избори, но и защото оставка подаде лидерът Луиджи Ди Майо, който е външен министър. Въпросът за лидерското място в движението е сложен заради противоречия и конфликти вътре в него, което подлага на опасност самото му съществуване, камо ли резултата на следващи местни или национални избори. Да не забравяме, че „Пет звезди” е центристка партия, способна на коалиции както в лявото, така и в дясното политическо пространство и от тази гледна точка  трябва да се разбере, какъв политически проект ще гради, за да продължи да съществува на националната политическа сцена.

В десноцентристкото политическо пространство „Лига” има все още силни позиции. В регионален план има поддръжката на близо всеки трети избирател. Но от последния регионален вот лидерът Матео Салвини излиза малко отслабен заради своята предизборна кампания. Сега той трябва отново да покаже, че е убедителен лидер, че може да бъде движещата сила в дясноцентристкото политическо пространство, в което напоследък изпъкнаха лидерските качества на Джорджа Мелони от „Братя на Италия“.

Подкрепата за „Форца Италия“ намалява и вече е в рамките на около шест процента. Там проблемът е лидерското наследство на Берлускони. Така че политическата ситуация е много динамична, мнозинствата са непостоянни и променливи. Трябва да се разбере каква ще е стратегията на партиите в случай на предсрочни избори. В същото време трябва обаче да се подчертае фактът, че всички партии говорят за поредна реформа на изборния кодекс, чрез която се надяват да постигнат максимална подкрепа. 

Смята се, че движението на „Сардините“ се оказа много важен фактор за изборния успех на Стефано Боначини с партията на Демократите в Емилия-Романя. Вие как виждате „Сардините“? Какво бъдеще ще има това движение, според Вас? Възможен ли е политически съюз с Демократическата партия, или ще се развиват като самостоятелна партия?

„Сардините“ изразиха желание да заемат мястото си в лявото политическо пространство и при евентуална пропорционална избирателна система биха се коалирали с Демократическата партия. Заслугата на „Сардините“ е в това, че запалиха отново ентусиазма за активно участие на гражданите в политическия живот. Видяхме площадите пълни с хора, останали през последните години разочаровани от политиката. Това са хора, симпатизиращи предимно на левите партии, които се разочароваха от политиката на Демократическата партия, влязла в коалиция с популистите от „Пет звезди”.

Така, че големите партии, и на първо място Демократическата партия, трябва сега да намери начин да ги спечели за себе си, увличайки ги в по-широк лявоцентристки политически проект, в който „Сардините“ да заемат мястото, което заслужават. Разбира се, трябва да се види с какви политически предложения и идеи това би могло да се осъществи.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знаме на

Хамас отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че предложението..

публикувано на 26.04.24 в 17:53

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50