Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1/3 от фирмите у нас очакват значителен спад на приходи и продажби заради Covid-19

Снимка: БГНЕС

Повече от една трета от фирмите очакват значителен спад на своите приходи и продажби през годината, като резултат от кризата с коронавируса, според анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. 23% все още не могат да преценят ситуацията и последиците, които ги очакват.

Близо 20% от анкетираните фирми очакват спад в дейността си наполовина. 17% очакват спад повече от 10 на сто, а 8% все още се надяват на лек спад и на по-леко преодолими последици.

Оптимистите, които не очакват последствия от извънредното положениеq са едва три на сто.

Повече от една трета от фирмите заявяват, че ще освободят служителите си в платен или неплатен отпуск, близо 20 на сто предвиждат съкращения на част от персонала, а 18% да намалят производственият си капацитет.

Едва 16% са готови да предоставят възможност за работа на половин работен ден, а други 16% избират мерки като дистанционна работа, пренасочване на дейността или вътрешно преразпределение на работната им ръка.

Проучването е проведено между 20 и 23 март сред български предприятия, които поддържат търговски връзки с Германия и германски инвеститори у нас за сектори като IT, транспорт, машиностроене, електротехника, текстил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия. Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си. Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно на различни места в цялата страна. От полицията..

публикувано на 08.05.24 в 19:43
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Дублирането на водачи показва колко къси са кадровите скамейки на някои партии

Дублирането на водачи в няколко листи на партиите за предстоящите избори на 9 юни, говори зле за българската демокрация.  Няма илюзии, че тези водачи и една част от депутатите имат връзка с избирателните си райони.  Това коментира за партийните листи журналистът и анализатор Емилия Милчева в интервю пред БНР. "Никой не пуска "кокала", но..

публикувано на 08.05.24 в 19:14

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София

Новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики. Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии...

публикувано на 08.05.24 в 19:03
Си Цзинпин и Александар Вучич

Вучич пред Си: Тайван е Китай

Сръбският президент Александар Вучич посрещна топло китайския си колега Си Цзинпин. В приветствието си Вучич заяви, че "Тайван е Китай". Сръбската столица е втората спирка от европейската обиколка на Си, която започна във Франция и ще продължи в Унгария.  "Уважение и любов" за Си Цзинпин в Сърбия Двамата лидери са подписали съвместно..

публикувано на 08.05.24 в 18:53
Снимката е илюстративна.

Агенцията по храните затвори обект за продажба на месо в Ботевград

Агенцията по храните затвори обект за продажба на прясно месо в Ботевград. Причините за наложената санкция са лоши хигиенни условия и неспазване на изискванията за предоставяне на коректна информация на потребителите за предлаганите продукти. Експертите на агенцията припомнят, че при констатиране на нарушения гражданите могат незабавно да подадат..

публикувано на 08.05.24 в 18:46

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната в отговор на злонамерена дейност от Русия на територията на Обединеното кралство и Европа. В деня на памет към жертвите във Втората световна война, деня на безусловната капитулация на Третия райх, чешкият президент Петър Павел нарече "исторически парадокс", че от жертва Русия се е превърнала в..

публикувано на 08.05.24 в 18:42
Балотаж на президетски избори в РС Македония

17 партии и коалиции се борят за влизане в парламента на РС Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат в Република Северна Македония. На балотаж за държавен глава се явяват кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и Стево Пендаровски, подкрепен от социалдемократите.  17 партии и коалиции се борят за доверието на избирателите в парламентарния вот. Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 08.05.24 в 18:38