Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син посвети симфония на българските медици, борещи се с коронавируса

Снимка: личен архив

Композирането е самотно занимание. В условията на дългосрочна карантина и социално дистанциране композиторите няма нужда да променят твърде много своите навици, и все пак - може ли човек да намира вдъхновението в този тежък момент?

Румен Бояджиев-син сподели собственото си усещане в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт": "Композиторът далеч не е като монах, който се е изолирал изцяло и се е посветил на вярата в Бога. Композиторът непрекъснато търси възможности да се зареди от обществото. И тук идва най-голямото предизвикателство за нас - да използваме вътрешния си свят, който сме затворили като в консерва, който сме събирали. Това са нашите духовни спестявания."

"Вие знаете, че ние се храним от света - от хората, от съдбите, от смеха, от тъгата, от любовта. Усещаме - като лист хартия сякаш преминава през нас аурата на обществото. И на мен ми е по-лесно да пиша тогава, когато съм сред хората - като се прибера вечерта, да работя цяла нощ, изпълнен с впечатления от това, което се е случило през деня." - споделя още композиторът и добавя, че се намираме в период на равносметка, "когато на едната страна на везната поставяме страха, притеснението, ужаса от това, че всичко е възможно да се случи и ние да бъдем в много тежко състояние, а от другата страна на везната е това, че подобни събития водят до нещо като рестарт на духовните ценности".

В момента Румен Бояджиев-син пише Камерна симфония за струнни инструменти. Тя ще бъде в пет части, а на заглавната й страница вече е изписано:

"Симфонията се посвещава на всички български лекари и медицински сестри, борили се за нашето здраве и оцеляване, рискувайки тяхното!"

Като мото на творбата авторът е избрал думите на Сократ: "Ако живееш само за себе си, ти си излишен товар на земята."

Какво е подтикнало Румен Бояджиев-син да го направи - чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виенска държавна опера

Соня Йончева и Красимира Стоянова в сезон 2020/2021 г. на Виенската държавна опера

Програмата на Виенската държавна опера за следващия сезон 2020/2021 г.  бе обявена по време на пандемията от  COVID 19 като самото представяне съвсем резонно не се състоя на обичайна пресконференция в театъра, а бе излъчено от канал ORF III – специализиран ефир на предавания за култура  на Австрийската държавна  телевизия. Това бе и първата официална..

публикувано на 26.05.20 в 14:18
Хор

Ваня Монева: Човешкият глас е най-съвършеният инструмент

"Ако човек е бил интензивен в работата си, той си остава такъв и в това време на привиден застой.  Това време ни наложи един престой вкъщи, но това не означава застой." Така гледа на изминалите седмици и месеци далеч от сцената диригентът Ваня Монева, която запълва  дните си с работа и даже не й стига денят. "Не се чувствам скучаещ човек...

публикувано на 26.05.20 в 09:09

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя"

„Българска душа на Святата земя“- под този надслов вече шест години се провежда  фестивалът на българската култура под патронажа на Посолството на Република България в Държавата Израел, като част от Дните на българската култура през май.  Основна цел е обменът на култури, съхранението на културното наследство на България и Израел за бъдещите..

публикувано на 25.05.20 в 16:12
Илиян Ангелов

Учителят Илиян Ангелов ни потапя в изложбата „Писма от морето“

Първата изложба в Плевен в галерия „ Арт Център - Плевен“ след социалната изолация е на Илиян Ангелов. Тя носи заглавието „Писма от морето“ и ще бъде открита на 27 май. Художникът е роден край морето, но от години живее, твори и преподава в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в града. "Пише" всичко, което е свързано с..

публикувано на 25.05.20 в 15:16
Проф. Александър Шурбанов на представянето на книгите „Сонети” и „Хамлет” от Уилям Шекспир в Националната библиотека

Александър Шурбанов: Произвеждащите духовна култура дават вяра в бъдещето

Всеки мислещ и пишещ човек е в някаква степен самотен и ако не е такъв, той не може да си върши работата, въпреки че прекалената самота също пречи. Така казва филологът и преводач проф. Александър Шурбанов в интервю за предаването "Графити по въздуха". Според него трябва да сме по-внимателни как говорим и как пишем. " Ние трябва да се стремим..

публикувано на 25.05.20 в 13:55
Красимира Александрова

Красимира Александрова: Библиотеките са адаптивни организации

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"  подготвя поредица от инициативи, съобразени с извънредната епидемиологична обстановка. Предстои организирането на виртуална изложба с документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите "Български исторически архив"  и "Ръкописи и старопечатни книги" "..

публикувано на 24.05.20 в 17:39
Група

Групата "Радиодеца" подготвя четири концерта

„Радиодеца“ представи песни от известни български филми за специален празничен концерт. Българска музика, изпълнена от съставите на БНР, излъчваха едновременно 11 наши културни института в Европа на 24 май. Специалният празничен концерт започна в 12.00 часа българско време с химна „Върви, народе възродени“. Песните, които..

публикувано на 24.05.20 в 13:14