Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън все още е в интензивно отделение

Спешното отделение на лондонската болница, в която е приет за лечение Борис Джонсън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заразеният с коронавирус британски премиер Борис Джонсън продължава да е в интензивнвото отделение на лондонската болница „Сейнт Томас“, но реагира положително на лечението и е в добро разположение на духа, съобщи говорител на премиера. Той диша нормално, не се налага използването на респиратор. На фона на поредния рекорд от 936 починали за последното денонощие обаче няма надежди за британците скоро да бъде облекчена общонационалната карантина.  

Говорителят на премиера каза, че продължава стандартното лечение с кислород на Борис Джонсън и че откакто е на болнично легло е престанал да работи по съвет на лекуващите го лекари. Външният министър Доминик Рааб, който пое някои от функциите на премиера, днес отново ръководи редовното всекидневно заседание на правителството за борбата с коронавируса. 

След противоречиви информации, в крайна сметка стана ясно, че правителството ще направи оценка на карантината следващата седмица както бе планирано – три седмици след въвеждането й. Заместник-министърът на здравеопазването Едуард Аргар заяви сутринта, че сега не е най-доброто време за промени и е добре да се изчака пика на пандемията. 

Аргар отново призова хората да останат по домовете си независимо от прогнозата за хубаво време по  Великденските празници този уикенд. Кметът на Лондон Садик Хан изрази мнение, че страната и особено столицата, която е най-сериозно засегната от кризата, са далеч от облекчаването на карантината. 

Първият министър на Уелс вече обяви, че карантината там със сигурност ще продължи и няма да бъде вдигната следващата седмица. И изобщо се налага мнението, че скоро ще има облекчаване на карантината, както мнозина сигурно се надяват. Предшественичката на Борис Джонсън – Тереза Мей – се опита да разсее появилите се съмнения, че има вакум във властта:

„Ние имаме правителствена система на управление. При отсъствието на Борис Доминик Рааб оглавява кабинета. Знам от всичко, което съм видяла и чула, че този кабинет, който се подкрепя от отлични научни съветници и първокласни обществени служители, е абсолютно ангажиран и твърдо решен да се справи с тази криза“.

Самото правителство днес се похвали, че вече се правят по 14 000 теста за коронавирус дневно, макар и това да е още далече от амбициите за 100 000 теста дневно до края на април. Като положителна новина бе отчетено, че повече от 20 000 служители в здравепозването и техните семейства са били тествани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и невриуриргията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96% загуба на питейната вода за селото.  Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX век...

публикувано на 26.04.24 в 16:17