Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън спечели изборите в САЩ

Тръмп го обяви, че избързва с обявяването на победа

| обновено на 07.11.20 в 22:38
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократът Джо Байдън печели надпреварата за Белия дом срещу действащия президент републиканец Доналд Тръмп.

След четири дни напрегнато очакване Байдън събра 273 гласа в електоралната комисия при необходими 270 благодарение на победа в ключовия щат Пенсилвания и става 46-ият президент на Съединените американски щати.

Телевиите Фокс нюз, Си Ен Ен и Ен Би Си и в. "Ню Йорк таймс" прогнозират, че Байдън печели и щата Невада и неговите 6 гласа в Избирателната колегия, с което резултатът му до момента става 279 гласа при необходими 270 от обшо 538.

Фокс нюз освен това дава победа за Байдън и в щата Аризона, който дава 11 гласа или общо 290 за Байдън. Други телевизии, сред които Си Ен Ен и Ен Би Си, смятат, че това още не е напълно сигурно, макар и да отбелязват, че Байдън води в този щ

На този етап Доналд Тръмп не се е признал за победен и не е известно дали ще продължи да оспорва резултатите с недоказания аргумент, че е имало изборни измами. Той става първият президент на САЩ, който не успява да спечели втори мандат от 1992 г., когато поражение претърпя републиканецът Джордж Хърбърт Уокър Буш.

Джо Байдън спечели обратно от Доналд Тръмп три индустриални щати, които бяха загубени от Хилари Клинтън през 2016 г.: Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Освен това към момента той изпреварва Тръмп и в щатите Джорджия, Невада и Аризона според неокончателни резултати.

Избирателната активност достигна рекордните за съвременната история на САЩ 66 процента. Байдън получи над 74 милиона гласа срещу 70 милиона за Тръмп. Този "народен вот" не е от значение в американската избирателна система, но според демократите той подсилва политическата легитимност на следващия президент. За пръв път в историята си САЩ ще имат жена за вицепрезидент - 56-годишната Камала Харис.

Хиляди излязоха радостни по улиците на Вашингтон, за да отпразнуват победата. Те носят знамена "Black lives matter" и свирят с клаксоните на автомобилите си.

От кампанията на Байъдън разпространиха изявление, в което се казва:

„Изправени пред безпрецедентни препятствия, рекорден брой американци гласуваха като доказаха за пореден път, че демокрацията бие дълбоко в сърцето на Америка.“

Байдън заяви, че сега е време да се изоставят гнева и грубата реторика и да се пристъпи към обединението на нацията. Той изглежда изгради наново "синята стена", съборена от Тръмп през 2016-а -Уисконсин, Мичиган,  Пенсилвания. Кандидатът на демократите пое ангажимент "да изцели раните на страната" и описа включването му в кампанията като откликване на зов за помощ. Политикът участва в надпреварата като човекът, който може да реши проблемите с борбата за расови права, изострила се изключително много след случаите на Джордж Флойд, Бреона Тейлър и Джейкъб Блейк – афроамериканци, загинали или ранени в ръцете на полицията. С това Байдън изглежда успя да спечели вота на афроамериканците.

Топ приоритет на Байдън ще е справяне с пандемията от Covid-19, расизмът и икономическият упадък. Новият президент е привърженик на идеята за общонационално изискване за носене на маска. На международната сцена Байдън ще търси прекратяване на „изкуствена търговска война“ с ЕС. Той се очаква да е в ролята на ценител на историческите отношения с ЕС, базирани на либерални ценности.

Бившият президент на САЩ Барак Обама приветства "историческата победа" в надпреварата за Белия дом на Джо Байдън, който беше негов вицепрезидент през двата му мандата.

Не бих могъл да съм по-горд да поздравя новоизбрания президент Джо Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, се казва в изявление на Обама.

"Имаме късмет, че Джо има нужните качества за президент и вече се държи като такъв. Защото когато влезе в Белия дом през януари, той ще се изправи пред редица огромни предизвикателства, с които не се е сблъсквал никой новоизбран президент: върлуваща пандемия, неравноправна икономика и съдебна система, демокрация в опасност и застрашен климат. Знам, че той ще работи за интересите на всички американци, без значение дали е получил гласовете им или не. Насърчавам всеки американец да му даде шанс и да му окаже подкрепа", заяви Обама.

Поздравления на Байдън и Харис поднесоха и други двама бивши президенти демократи - Бил Клинтън и Джими Картър.

Доналд Тръмп обвини Джо Байдън, че бърза да се обяви неоснователно за победител, след като основните американски медии обявиха кандидата на демократите за 46-ия президент на страната.

"Простият факт е, че тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е потвърден победител в никой щат, камо ли в силно оспорваните щати, където ще има задължително повторно преброяване на гласовете, или в щати, където предизборният ни щаб има основания за оспорвания, които биха могли да определят окончателния победител. Законните гласове решават кой е президент, а не медиите", се казва в изявление на Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Политическият път на Байдън до Белия дом

Той е 50 години в политиката. Поговорката "трети път за щастие" за него важи в пълна сила – това беше третият му опит да влезе в Белия дом. Ще бъде най-възрастният президент в историята на Съединените щати – на 78 години, когато трябва да встъпи в..

публикувано на 07.11.20 в 20:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване"..

публикувано на 01.06.24 в 12:32

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа -..

публикувано на 01.06.24 в 11:32

Близо 3 000 се събират за 13-тото издание на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

Близо три хиляди изпълнители се събират за 13-тото издание на Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" днес и утре. "Насред мегдана в Арбанаси" събира изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Най-малкият..

публикувано на 01.06.24 в 11:25
Димитър Главчев

Главчев категоричен: Няма скандал с българската позиция за Сребреница

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма скандал около българската позиция за Сребреница. Премиерът коментира изтеклата в публичното пространство информация, че има настояване за промяна на позицията на страната ни за събитията от 1995 година...

публикувано на 01.06.24 в 11:20

За седма поредна година: "Трабант фест" в Трявна

За седма поредна година Трявна е домакин на фестивал, който събира почитателите на колите с марка "Трабант". За тазгодишното издание на "Трабант фест"-а се очаква около 60 соцвозила да бъдат изложени в центъра на града. Събитието привлича..

публикувано на 01.06.24 в 11:11