Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики

| обновено на 01.01.21 в 14:31
Икона с образите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст
Снимка: БТА

На първи януари православната Църква чества един от 12-те велики празници - Обрезание Господне, свързан с кръщението на Иисус Христос. Вярващите почитат и паметта на Свети Василий Велики, един от най-големите християнски мислители и философи. С него е свързана е литургията, наречена „Василиева“. 

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази сутрин беше отслужена тържествена архиерейска Света литургия и молебен за новата 2021 г.   

Службата беше оглавена от главния секретар на Синода, епископ Герасим, който е и председател на църковното настоятелство на храма. Той отправи богослов от името на патриарх Неофит, а хората се помолиха в храма за здраве.

Митрополит Антоний

Патриаршеското послание на патриарх Неофит беше прочетено от западно и средноевропейския митрополит Антоний:

„Това изпитание, на което бяхме подложени през 2020-та година, много скоро да отмине, те отново хората да се възвърнат към нормалния начин на живот - с повече вяра, упование в Бога и още по-твърди и непоколебими в житейския си път и изпълнени с много любов към Бога, към човеците и към самите себе си“

Василиева литургия имаше и в църквата „Света неделя“. Службата там беше оглавена от епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

Първият ден от новата година събужда копнежа за по добър и справедлив живот. Протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично“ призовава да посрещнем празника с надеждата, че несполуките и огорченията са останали зад гърба ни.

„Ние имаме вярата, че ще преминем през това изпитание, че това нещо наистина ще премине от лошо към побеждаващо добро“.

Нека си пожелаем новата година да бъде във всичко по добра от старата.

„Любовта побеждава страха. Нека да се обичаме, да си вземем поука от всичко, което премина, но нека да не умножаваме страха, а напротив, чрез любовта да го победим и така да посрещнем новата година“.

Имен ден имат над 134 000 българи, от които 80 000 са мъже.

Свети Василий е един от най-големите християнски мислители, философи и писатели. Получил е образованието си при най-прочутите учени на своето време, а по-късно като епископ бил изявен книжовник и просветител. Написал е много църковни книги, включително и литургия, наречена на негово име „Василиева“, която се пее през всички неделни служби на Великия пост, на Василовден и други празници.

На този ден вярващите се обръщат към Създателя с вяра и упование да благослови настъпващата нова година и с молитва тя да бъде успешна. 

В народните традиции днешният празник се свързва и с обичая сурвакане.

На днешния ден в Силистренско се прави млечна баница, разказва етнологът Йордан Касабов. В нея се слагат дрянови клончета, предварително наречени за късмет, здраве и успех.

"Суровачницата е от дрянова пръчица, с пуканките, със сушените чушки, с атрибутите, които показват нашата първична същност, затова българите от древни времена казват дряновица-боговица. Тя е и лечител, тя е и закон".

На този ден в Добруджа се ладува на мълчана вода. Това, което момите в други райони на страната правят на Лазаровден и на Еньовден. Символиката в дните обаче не свършва на първи януари.

"Втори януари църквата го е нарекла Свети Силвестър, когато група ергени се събират и незнайно вечерта изчистват обора на даден стопанин. Това са ергени, които харесват дадената мома от дома и отиват да почистят обора, но на една бележка пишат каква трапеза да им подготви стопанина, за да ги посрещне".

На този ден, както и на Игнажден се вярва, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, такава ще е и годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09

Започна проверката в данъчните складове на "Лукойл"

От Министерство на финансите съобщават, че е в ход проверка в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". За втори път тази година контролните органи извършват проверка на наличностите в складовете за енергийни продукти на "Лукойл Нефтохим Бургас".  Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл" На 1..

публикувано на 10.05.24 в 11:04

ЕК отпусна заем от 50 млн. евро на РСМ

Европейската комисия отпусна 50 милиона евро заем на Северна Македония. Това е първият транш от макроикономическата помощ за страната в подкрепа на икономиката, която беше сериозно засегната от икономическата криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна..

публикувано на 10.05.24 в 11:01

Никола Тулечки: Кампанията в социалните медии е отрицателна, очерня противника

Усилване на кампанията в социалните мрежи – това очаква Никола Тулечки от "Данни за добро". Политическата кампания там никога не е спирала, уточни той. Тулечки поясни, че фен групи могат да се формират чрез произвеждане на органично съдържание, най-често негативно спрямо опонента. " Най-често кампанията в социалните медии е..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна". Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични..

публикувано на 10.05.24 в 10:39