Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия прави тестовете за неваксинирани задължителни, от октомври - и платени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия реши да направи тестовете за неваксинирани задължителни, а от октомври те стават и платени. На заседание на кабинета и министрите на провинции днес също така бе взето решение хората, които са получили ваксина срещу Covid-19, както и оздравелите от коронавируса да бъдат освободени от евентуални мерки при нов локдаун.

Задължението за показване на тест от неваксинирани влиза в сила на 23 август. Тестът ще се показва в затворени помещения, в които се събират много хора - магазини, спортни, концертни и театрални зали, църкви, музеи и заведения.

Също така от октомври отпада финансирането им от държавата и тестовете ще станат платени. Изключение от това правило ще се прави само в региони с брой на новозарените по-нисък от 35 на 100 000 души за седмица.

През есента, когато се очаква увеличаване на броя на заболелите, ваксинираните и оздравелите ще бъдат освободени от повечето ограничения. Ще останат задължителни само маските за всички в градския транспорт и магазините. 

В училищата децата ще се тестват два или три пъти седмично с тестове-близалки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Досъдебно производство срещу мъж, нападнал хора по улиците във В. Търново

Районната прокуратура във Велико Търново е образувала досъдебно производство срещу мъж с агресивно поведение, той е настанен в психиатричната болница в Церова кория, съобщи БТА, като се позовава на говорителя на Районната прокуратура Тотко Тотев. Психично нестабилен мъж напада хора по улиците във Велико Търново В Прокуратурата е образувано..

публикувано на 12.06.24 в 18:25
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Блинкън е предпазлив за евентуално примирие между Израел и "Хамас"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща от Доха да продължи да настоява за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като заяви, че не всички искания на "Хамас" са приемливи, но изрази надежда, че пропуските могат да бъдат преодолени. "Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения..

публикувано на 12.06.24 в 18:20
Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебният премиер Димитър Главчев.

Служебното правителство с решение за обществени поръчки за боеприпаси и патрулни кораби

Служебното правителство прие решение за провеждането на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси за патрулни кораби, съобщи правителствената пресслужба. В съобщението се посочва, че целта е да се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

Руският миротворчески контингент окончателно напусна Нагорни Карабах

Руският миротворчески контингент окончателно напусна територията на Нагорни Карабах.  Това съобщиха от министерството на отбраната на Азербайджан. Контингентът беше разположен там през 2020 г. по силата на тристранното мирно споразумение между Армения, Азербайджан и Русия. Руските войници трябваше да следят дали Ереван и Баку спазват примирието и се..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

МС одобри промени, свързани с прехвърлянето на майчинство и бащинство

Правителството одобри промени в наредбата за прехвърляне на отпуск поради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на..

публикувано на 12.06.24 в 17:52

Откази и преференции: Кои ще са българските евродепутати

Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции. С над 70 000 предпочитания водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Европейски парламент Росен Желязков се отказва от мястото си..

публикувано на 12.06.24 в 17:52
Бойко Пенков

Д-р Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствата

Д-р Бойко Пенков ще замени проф. Илко Гетов като председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, реши кабинетът. Пенков е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетска специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и управител на УМБАЛ..

публикувано на 12.06.24 в 17:44