Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бляскаво откриване на новия сезон на Ла Скала

Ла Скала - Милано

След дългия период на lockdown музикалният свят очакваше с огромно вълнение откриването на новия сезон в Миланската Скала на 7 декември с операта “Макбет” на Джузепе Верди. Часове преди премиерата 80 000 светлини блеснаха на 24-метровата коледна елха на площад "Дуомо". Настроението по улиците на града беше приповдигнато, а на известната улица "Бролето" на огромен афиш със снимка на Ла Скала и нейната публика големият италиански дизайнер Джорджо Армани беше написал собственоръчно: „Добре завърнала се!”

След световна премиера в Театро дела Пергола във Флоренция през 1847 г., операта „Макбет“ на Верди е представена на парижка сцена в нова версия 18 години по-късно. Именно в тази втора версия се изкачи на сцената на Ла Cкала, отбелязвайки специална годишнина: 70 години от първото откриване на сезона на Миланския театър на 7 декември. Години, през които дълбока диря със своите изпълнения във вердиевата опера оставят незабравимите за българския и световния музикален свят Гена Димитрова и Николай Гяуров.
Еуфорията в празнично украсената зала се чувстваше осезателно. Великолепната украса от цветя – 10000 рози и 3000 орхидеи , беше дарена от Джорджо Армани, който е и един от основателите на Фондацията на Миланската скала през 1997г. Точно в 17 часа и 50 минути Президентът на Република Италия Серджо Матарела пристигна в Миланската Скала. В централната ложа заедно с него бяха президентът на италианския сенат Мария Елизабета Казелати, министърът на културата Дарио Франческини, кметът на Милано, потвърден за втори мандат след изборите през октомври тази година, Джузепе Сала. Сред изтъкнатите гости на вечерта бяха Пласидо Доминго и звездата на балета Роберто Боле.

След влизането в залата на маестро Рикардо Шайи последваха 6-минутни нестихващи аплодисменти за Президента Матарела и възгласи “бис”, открито насочени към евентуален следващ негов мандат. Аплодисментите продължиха и след изпълнението на химна на Италия, a гостите в залата получиха специален подарък: либретото на Франческо Мария Пиаве и Андреа Мафеи от световната премиера на операта през 1847г., дарено в репродукция от Институтa на Италианската Енциклопедия Трекани.

Маестро Шайи ни очарова със своето виртуозно дирижиране в празничната вечер. “Макбет” е третото избрано от Маестрото вердиево заглавие, след откриването на сезон 2015/2016 г. с “Жана Д’Арк” и 2018/2019 г. с “Атила”. Рекордно 4-то поредно откриване на сезона в Ла Скала отбеляза режисурата на Давиде Ливермор. Заедно с него пътуваме в кола, прекосяваме гора, изучаваме градове, а изкачването с асансьор ни отвежда към върховете на властта. За 70-та годишнина от първото откриване на сезона на Ла Скала на 7 декември Ливермор споделя: “Тази традиция ни показва колко грация и красота сме способни да създадем в театъра”. И в тази премиера сценографията беше поверена на известната група архитекти Джо Форма: смяната на сцените е динамична, панорамата наподобява небостъргачитe на големите американски градове Ню Йорк, Чикаго, както и Милано - в знак на почит към италианския архитект Пиеро Порталупи. Положителна беше оценката и за избора на костюми на Джанлука Фаласки, макар и съвременни.

В ролята на Макбет видяхме един брилянтен и несъмнено доминиращ Лука Салси, считан неслучайно за един от големите вердиеви баритони. След участия в “Андре Шение”, “Тоска” и в миналогодишния спектакъл в празна зала, това беше 4-то участие за Салси в откриването на сезона на Миланския театър. Анна Нетребко беше една великолепна Лейди Макбет в своето 5-то участие на 7 декември, след “Дон Жуан”, “Жана Д’Арк”, “Андре Шение” и “Тоска”. “Изключителна вокална техника”, коментира маестро Шайи изпълнението на световноизвестния сопран. В ролята на Банко имахме удоволствието да видим Илдар Абдразаков. Покорил публиката в ролята на Атила, басът получи заслужените аплодисменти на присъстващите в залата за своето прецизно изпълнение. 5-то участие в премиерата на 7 декември за Франческо Мели и поредна перфектна изява за тенора, в ролята на Макдъф.  Великолепно беше изпълнението на възпитаничката на Академията на Ла Скала Киара Изотон, която беше Дама на Лейди Макбет. Силно участие за изгряващия тенор Иван Айон Ривас, когото видяхме в ролята на Малкълм. Аплодисментите бяха и за хореографията на Даниел Езралов и за маестрото на хора на Миланската Скала – Алберто Малаци, който отбеляза своя дебют в откриването на сезона на театъра. 

Спектакълът завърши с 12-минутни аплодисменти. Не липсваха отделни освирквания, долитащи от ложата, за Анна Нетребко – според някои гости сопраното не беше в отличаващата я перфектна форма, както и за модерната режисьорска визия на Ливермор, която взискателната публика сравни с видеоигра. “Все още ли публиката предпочита нарисуваната сценография и липсата на движение? Тази режисура ни пренася в бъдещето!”  коментира след края на спектакъла Лука Салси, а пред журналистите в залата Джорджо Армани сподели: “След изключително труден период за света на театъра и музиката, откриването на новия сезон на Ла Скала придобива символичен характер. Това за мен и за Милано е момент, изпълнен с енергия и оптимизъм!” Една вълнуваща вечер, която несъмнено ще остане в историята на театъра, отбелязвайки истинското завръщане на публиката в залата на Миланската Скала и едно ново начало!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23
Jeremy? получават две първи награди от класацията БНР Топ 20 - за най-дълго задържала се под №1 песен в чарта и за песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg

Jeremy?, Миро, Б.Т.Р., Любо Киров и HRISI с награди от БНР Топ 20

Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.  Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. Bury me deep in love беше на върха в продължение на девет седмици. Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните..

публикувано на 03.05.24 в 21:57
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 11:27
Кръстопът – цената на избора

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени  Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На  14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия.  Милена Ташкова и Деян Костов за цената..

публикувано на 01.05.24 в 19:02
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20