Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Димитър Ненов

Димитър Ненов
Снимка: YouTube

Навършиха се 120 години от рождението на забележителния български музикант Димитър Ненов - блестящ пианист виртуоз, композитор със собствен стил, изтъкнат клавирен педагог, а в същото време известен архитект - една изключително ерудирана личност с дълбоки познания в областта на  математиката, астрономията, медицината, естествените науки, литературата, историята, археологията и особено в областта на философията.

Той е изтъкнат български интелектуалец, личност с високи морални принципи. За съжаление, през 40-те години той е подложен на отвратителна кампания срещу него с клевети, интриги, лъжи - неизвестно защо. Той не е политически ангажиран, явно личната завист и злоба са взели връх. Необяснимо е защо са били унищожени всички негови записи в Националното радио и днес можем да чуем само запазения /или укрит/ запис на Ла-мажорния концерт за пиано и оркестър от Ференц Лист в негова интерпретация. 

Димитър Ненов е роден на 19 декември 1901 г. в Разград. 6-годишен започва да свири на пиано под ръководството на майка си. Развива се като пианист много бързо и още като гимназист изнася самостоятелни концерти. В София учи при много взискателния клавирен педагог Андрей Стоянов. 

Родителите му го изпращат в Дрезден да следва архитектура и той, едновременно с това, учи в консерваторията при проф. Карл Фелинг. За да се издържа, свири на вечерните прожекции на неми филми и в локали. Композира много - Соната за пиано, Соната за пиано и цигулка, Първата си симфония, “Четири скици за оркестър“. Това пренапрежение му коства много - той получава хронично главоболие, което го мъчи до края на живота му.

При завръщането си в България Ненов започва работа като архитект, като някои от неговите проекти са запазени и днес - гарите в Зверино, Горни Дъбник, Кресна, сточната гара с магазия на пристанището в Русе, Противотуберколозният диспансер при Окръжната болница в Хасково, балдахинът над главния вход на храм-паметника „Александър Невски“ и други. 

И все пак, любовта му към музиката надделява и той завършва Консерваторията в Болоня - учи при знаменития Егон Петри. През периода 1930/1940 г. развива огромна концертна дейност - и със самостоятелни концерти, и с участието си в различни камерни ансамбли. Той е един от първите музикални ръководители на новосъздаденото Радио София. Участва активно в Дружеството на българските композитори „Съвремена музика“, като пропагандира творбите на нашите композитори не само в София, но и в цялата страна. От този период са и най-известните му композиции: вокално-инструменталните сюити “Тракия“ и „Коледари“. Отделя време и за преподавателската си дейност като клавирен педагог в Музикалната академия, става професор. Негови ученици са Лазар Николов, Любомир Романски, Стефан Ременков, Трифон Силяновски, Тодор Кювлиев, Галунка Белчева и др.

Димитър Ненов умира на 30 август 1953 г., едва 51-годишен.

В Златния фонд на БНР е запазено интервю от 1972 г. с големия наш композитор Любомир Пипков, в което той говори за Димитър Ненов. Чуйте в звуковия файл, където е добавен и фрагмент от Балада №2 за пиано и оркестър от Ненов, записан от Иво Върбанов и Кралския шотландски симфоничен оркестър под диригентството на Емил Табаков и издаден във Великобритания за световно разпространение през 2017 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любен Спасов

За живота на "Лейди Смърт" в романа "Диамантеното око" на Кейт Куин

"Диамантеното око" е още един от историческите романи на авторката Кейт Куин, този път, посветен на най-смъртоносната снайперистка от Втората Световна война – Людмила Павличенко. Тя отнема живота на 309 свои врагове, а романът си поставя за цел да представи за съвременната аудитория динамиката на нейната съдба. "Людмила е супер интересен персонаж,..

публикувано на 11.06.24 в 11:40
Иван Петров, StarBoy AYVON

Старбой Айвън: Във всеки от нас се крие по един Супергерой!

"Аз към много емоционален човек, въздействат ми много неща - като музика, спектакли и не само магични, гледам спектакли по целия свят и се вдъхновявам от моите идоли - Дейвид Копърфилд, Ханс Клок. Старая се да черпя вдъхновение от всяко едно място, от всяко едно красиво нещо, което ни заобикаля. Аз (...) искам да се поставя на мястото на зрителите..

публикувано на 11.06.24 в 10:57
Зорница Иларионова

Зорница Иларионова: Колкото пораствах, осъзнавах, че все по-голямо става удоволствието от свиренето

Днешната среща е с младата и талантлива цигуларка Зорница Иларионова. Родена е в Плевен. В света на музиката от малка я води нейната майка-Благородна Танева, известен музикален педагог, създала школа от именити цигулари.  Цигуларката Зорница Иларионова ще свири в концерта "Колекция Класика - от Бах до Мориконе" След националното музикално..

публикувано на 10.06.24 в 12:42
Вили Николов

Вили Николов за най-новата си самостоятелна изложба - "Полифония и техника. Динамичен диалог"

Светът е дуален и контрастен. В него паралелно съществуват доброто и злото, тъмното и светлото, красивото и грозното. Ние живеем в този свят със задачата да даваме оценки, именно на тези опозиции. За да приемем нещо, то трябва непременно да го сложим в някоя от изброените категории и като че ли да вземем страната на съдник, който дава..

публикувано на 10.06.24 в 09:43

"Седемте стола" гостува в Народния театър

Комедията "Седемте стола", продукция на Драматичния театър в Ловеч по безсмъртната класика на Иля Илф и Евгений Петров, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър на 8 юни от 19:00 ч.  Най-известният комбинатор и бъдещият собственик на скритите в стол от умиращата му баба диаманти ще преминат през серия от комични обрати и..

публикувано на 07.06.24 в 16:59

Иво Милев с нов прочит върху биографията на Алеко Константинов

От няколко дни на книжния пазар е най-новата биография на Алеко Константинов – "Das Wunderkind". Автор е Иво Милев, изкуствовед, писател и изследовател.  "Алеко Константинов е много важен за нашето самосъзнание и културна история".  Милев работи върху масив от материали, запазен в архива на академик Динеков. "Има непубликувани..

публикувано на 07.06.24 в 15:12
Плевенската филхармония представя ABBA symphonie

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55