Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ все по-близо до прекратяване на нормалните търговски отношения с Русия и Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след призивите на украинския президент Володимир Зеленски към Американския Конгрес за помощ, конгресмените гласуваха за прекратяване на нормалните търговски отношения с Русия и Беларус.

Камарата на представителите гласува с 424 "за" и 8 "против" за прекратяването на нормалните търговски отношения с Русия и Беларус.

След като президентът Байдън се подчини на вътрешния натиск и наложи забрана на вноса на руски петрол и газ, след като бе забранен около 60% от вноса на руски стоки, в това число морски дарове, алкохол и диаманти, сега Америка се опитва да увеличи още натиска върху Русия.

Камарата на представителите гласува с мнозинство за прекратяване на нормалните търговски отношения с Русия и Беларус. 

Следва Сенатът също да гласува. Ако се приеме предложението, президента Джо Байдън ще наложи по-високи мита върху вноса на стомана, алуминий, шперплат и други стоки.

Целта на Американската администрация е да засили натиска и отслаби още руската икономика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максимилиан Кра, евродепутат от

Претърсват офисите в Брюксел на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за евроизборите

Тази сутрин германската прокуратура разпореди претърсване на офисите на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори Максимилиан Кра в Брюксел. Обискът в сградата на Европейския парламент е свързан с ареста на дългогодишния колега на Кра Джиан Г. преди две седмици. 43-годишният асистент на германския евродепутат, който..

публикувано на 07.05.24 в 15:31
Митко Кърнев и Дидо от група D2

Дидо: D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена

D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена. Показа ми, че музиката е начин на живот и целта е да оставиш своя отпечатък. Това сподели един от вокалистите Деян Каменов-Дидо в интервю пред БНР. На 10 май в зала 1 на НДК се събира целият състав на бандата за да отпразнуват 25 години на сцената. "Отвори ми очите и видях..

публикувано на 07.05.24 в 15:26
Израелски войски, разположени близо до град Рафах

Египет: Израелската операция в Рафах застрашава усилията за прекратяване на огъня

Операцията на Израел в град Рафах в Ивицата Газа заплашва усилията за прекратяване на огъня, се посочва в изявление на египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Изявлението е факт, след като Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт "Рафах", който се намира на границата на Ивицата Газа с Египет и че ще..

публикувано на 07.05.24 в 15:24
Димитър Главчев

До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата Национална детска болница

До края на този месец стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Национална детска болница.  Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести..

публикувано на 07.05.24 в 14:43
Кириакос Пиеридис

Какво спечели Кипър от еврочленството си и защо кипърците не са евроскептици?

Десет европейски страни отбелязват на 1 май знаменателен юбилей – 20 години от присъединяването си към Европейския съюз. При най-голямото разширение в историята на Съюза - на 1 май 2004 г., в него влиза и една от най-малките му страни членки – Кипър. Островната държава е най-източната граница на Евросъюза и единственият негов представител..

публикувано на 07.05.24 в 14:31

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград и в София област

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:05
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Председател на "Величие" ще бъде полк. Николай Марков, а не аз

Председател на "Величие" ще бъде полк. Николай Марков, а не аз. Това заяви Ивелин Михайлов, предприемач от Исторически парк във Ветрино и член на партия "Величие" , която се регистрира за участие на изборите на 9-и юни. Той обясни, че в момента тече процедура за промяна на председателя на партията и полковник Николай Марков ще бъде неин лидер , а..

публикувано на 07.05.24 в 14:04