Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на РЗИ излязоха на протест

9
Снимка: Евелина Стоянова

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излязоха днес на национален протест.

Те настояват за увеличение на възнагражденията им със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

В София служители на РЗИ настояха за "достойно заплащане". 

Протести на техни колеги се проведоха и в други градове.

Снимка: Даниела Костадинова
Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата.

Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788 лв. Те казаха, че задълженията им се увеличават, работят в минимален състав, а заплатите им не са променяни от 2 години.

Чувстваме се забравени и при последната актуализация на заплатите в бюджетния сектор нашите заплати не бяха променени, казаха още служителите на РЗИ.

По време на протеста в Пазарджик бе прочетена декларация - "Незабавно увеличение на основните трудови възнаграждения. Декларацията е подписана от 57 служители от РЗИ."

"Не знам господата министри как мислят, че може да се живее със 750 лв. Това е крайно недостатъчно, като ние не получаваме и клас за прослужено време, понеже сме държавни служители".

Ако искането не бъде удовлетворено, ще се премине към ефективни протестни действия, заплашиха протестиращите.

Снимка: Мая Щърбанова

С искане за достойно заплащане служители на РЗИ в Добрич също излязоха на протест. Те настояват да бъдат реализирани промените в основните им трудови възнаграждения, съгласно постановление на МС от 5 август 2022 година. 

72-ма са служителите на РЗИ в Добрич, като средната им заплата е около 1200 лв. По думите на протестиращите възнагражденията, особено на младите им колеги, са толкова ниски, че след удръжките разполагат със сума, по-ниска от минималната работна заплата в страната.

Служителите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на ефективни протестни действия, както и на колективни оставки.

Снимка: Незабравка Кирова

И в Силистра служители на Районната здравна инспекция излязоха на протест в подкрепа на исканията на колегите си за увеличение на трудовото възнаграждение.

Последно то е претърпяло промяна преди две години, като според здравните инспектори причина за това е била извънредната обстановка в страната покрай Covid-19.

"Ако не беше коронавируса - ситуацията у нас, едва ли заплатите ни щяха да бъдат повишени, коментираха протестиращите в Силистра служители на РЗИ", посочват протестиращите.

По техни твърдения размерът на трудовите им възнаграждения винаги бил в долната граница на сектора. Пропуснати били и сега, след увеличението на останалите ангажирани в здравеопазването у нас.

Синдикална организация в РЗИ-Силистра няма, тъй като не срещнали организационна подкрепа от местните структури на КНСБ. Категорични са, че ще продължат с протестите, докато не бъдат чути.

В националния протест на регионалните здравни инспекции се включиха и служители на врачанската инспекция.

Снимка: Ива Антонова

Лекар с две специалности в РЗИ Враца взима под 1500 лв. От 27 лекари останахме 7 и са лекари, които са над 50-годишна възраст. Имахме един-двама млади колеги, които поработиха 1 година и напуснаха. Ние сме държавни служители, нямаме право да работим на частно. Заплатите са недостойни".

"Хората знаят покрай коронавируса особено, какво представлява работата ни. Доста рискови фактори има в нея и това е лошото, че от 2-3 години не са ни увеличавани заплатите. Не може държавен служител да живее с една заплата, примерно, колкото на един санитар в болницата с около няма и 1000 лв. Държавата, когато иска контрол, трябва да плати достойно на служителите в РЗИ. Те, колегите си работят, обаче нямат стимул".

Повече от 40 служители на Регионалната здравна служба в Ямбол също протестираха символично в обедната почивка. Маргарита Статева, която е с 38-годишен стаж, заяви: "Ние не сме алчни, никога не сме били алчни, но искаме да се сещат за нас, не само когато стане нещо, както се сещат за учителите. Всички други, но не и за нас! Тук няма хора с малък стаж, млади хора при нас не идват- защо да идват? Когато отидеш да проверяваш ни правят на нищо – и са ни псували, и са ни гонили, има колега и с вила са го бучили, всичко има... "

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а Благодатният огън беше изнесен от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". Великотърновският..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02