Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреати на русенския конкурс "Франц Шуберт" свириха във Виена

Лауреати на конкурса "Франц Шуберт" 2021 в Русе изнесоха концерт във виенския "Дом Витгенщайн"
Снимка: Б. Йосифова

В актуалната програма на Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена се открои концертът на 20 септември с участието на лауреатите от XIII международен конкурс "Франц Шуберт", който се проведе през 2021 г. в Русе.

Сред партъорите на този престижен музикален форум от неговото създаване досега е Австрийското посолство в България, а носителите на първа награда във  всички категории и възрастови групи традиционно участват в голям концерт във Виена, осъществен съвместно "Дом Витгенщайн". 

Международният конкурс "Франц Шуберт" заема своето авторитетно място, като популяризира творчеството на австрийския композитор и предоставя изключителна възможност за изява на младите музикални дарования като важна стъпка в изграждането на тяхната изпълнителска кариера.

Най-малкият участник в концерта на лауреатите на 20 септември във Виена беше 12-годишният Николай Цветков - ученик в НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, в класа на Антоанета Воденичарова. На конкурса "Франц Шуберт" той печели първа награда в първа възрастова група, категория пиано, а в залата на "Дом Витгенщайн" се представи с изпълнение на "Фантазия в ре минор" от Моцарт и "Унгарска рапсодия №11 в ла минор" от Ференц Лист. Интерпретацията му беше посрещната със силни аплодисменти, както и тази на Ангел Ялъчков - носител на първа награда във втора възрастова група, както и на специалната награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт. Той изпълни първа част от Соната за пиано в ла минор от Шуберт и Вариации от българския композитор Петър Димов. Ангел Ялъчков е ученик в НМУ "Любомир Пипков" - София, в класа на проф. д-р Александър Василенко. Младият пианист е носител на над 30 награди от международни конкурси, стипендиант е на Министерството на културата по програмата "Закрила на деца с изявени дарби", както и на авторитетните Американска фондация за България и Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий".

Концертът в БКИ “Дом Витгенщайн“ беше поредно доказателство за неизчерпаемия български музикален талант. Внимание привлече и участието в концерта на триото Ана-Мария Узунова – пиано, Виктория Маринова - цигулка и Наума Найман - виолончело, ученички от НМУ "Любомир Пипков" в София, завоювали като трио  първа награда във втора възрастова група. В тяхно изпълнение прозвуча част от Клавирно трио №1 в Си-бемол мажор от Шуберт. 

Впечатляваща беше виртуозната интерпретация на Сонатина за флейта и пиано от Пиер Санкан на камерно дуо Гергана Иванова - флейта и Инес Симеонова - пиано, спечелили първа награда в категория "Камерна музика" - трета възрастова група. И двете са утвърдени инструменталистки с многобройни успешни самостоятелни изяви - Гергана Иванова като солист и член на Софийската филхармония, дипломирала се в класа на проф. Георги Спасов, и Инес Симеонова, участвала в множество концерти и международни фестивали, завършила в класа на проф. д-р Борислава Танева.

В концертната програма на 20 септември във Виена прозвучаха още арии и дуети от опери на Моцарт и Чайковски в интерпертация на двете носителки на първа награда в категорията "Класическо пеене": Дари Бракалова (II възрастова група) и Гергана Георгиева (III възрастова група). Гергана Георгиева е лауреат на редица международни конкурси и стипендиант към Академия "Санта Чечилия" в Рим през 2021 г.

След края на концерта Ангел Ялъчков, Гергана Иванова, Инес Симеонова и Гергана Георгиева споделиха мисли за своята мотивация да участват в международния конкурс "Франц Шуберт" и подчертаха значимостта на този музикален форум като важен етап по пътя на кариерното развитие на младите изпълнители. Чуйте в звуковия файл.

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02
Интервю на Веселина Миланова с Мария Тодорова

Прекалено ли е да мечтаем за утопия? Фестивалът ShapeShift ще потърси отговор!

В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" за втора поредна година ще се проведе Фестивал за изкуство, технологии и иновации ShapeShift .  Темата на тазгодишното издание е " Прекалено ли е да мечтаем за утопия? ".  Тя е провокирана от събитията, които се случват в света през последните две години, обясни пред БНР Мария Тодорова, куратор на фестивала...

публикувано на 30.05.24 в 11:00
Българска галавечер в Музикферайн - Виена

Българска галавечер в Музикферайн увенча честването на 24 май във Виена

На 25 май в зала „Брамс“ на престижния виенски концертен комплекс Музикферайн се състоя емоционална галавечер на българската култура и музика, посветена на светлия празник 24 май.  Бляскавото събитие с участието на великолепни български и австрийски музиканти беше организирано по идея на виртуозната българска пианистка Донка Ангъчева...

публикувано на 29.05.24 в 20:50
Клементин Марген

Звездата Клементин Марген гостува в поредицата "Съкровени гласове"

В петък, на 31 май, в зала "България" ще бъде заключителният концерт от първия сезон на “Съкровени гласове“, в който световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева представя свои звездни колеги на наша сцена. Френският мецосопран Клементин Марген, смятана от критиката за една от най-добрите изпълнителки на ролята на Кармен в света, ще..

публикувано на 29.05.24 в 20:27