Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима ранени при руски атаки по място в Южна Украйна, където раздавали хляб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима души са ранени при руски атаки по хуманитарна станция в Южна Украйна, съобщи Кирило Тимошенко, зам.- началник на администрацията на президента Володимир Зеленски. Нападението е станало в град Билозерка, на запад от град Херсон, който беше отвоюван от украинските сили миналата седмица. 

В момента на атаката в центъра се е раздавал хляб.

Междувременно Организацията на обединените нации съобщи, че повече от 16 000 цивилни граждани са били убити след инвазията на Русия в Украйна. 

Москва отрича да извършва удари, насочени към гражданите.

Украинските доставки на електроенергия са под контрол въпреки поредицата руски атаки срещу инфраструктура за производство на електроенергия и няма място за паника, съобщи украинското енергийното министерство. Ръководителят на най-голямото частно енергийно дружество в страната увери, че няма нужда хората да напускат Украйна, се посочва в съобщението. 
Съобщението идва, след като по-рано пред ББС Максим Тимченко заяви, че хората трябва да обмислят напускане на страната, за да се намали потреблението от електроенергийната мрежа на Украйна.
Руските ракетни удари са повредили почти половината от украинската енергийна система и властите предупредиха за възможно пълно спиране на електропреносната мрежа на столицата. Енергийното министерството съобщава още за планирани прекъсвания на тока в цялата страна и призовава домакинствата да намалят консумацията на енергия с поне 25%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският президент Еманюел Макрон в изборната секция за евровота, 9 юни 2024 г.

Над половината французи одобряват решението за разпускане на парламента, сочат проучвания

Франция е отново в кампания за предсрочни парламентарни избори. Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след съкрушителната победа на крайната десница и поражението на досегашното президентско мнозинство. Официални резултати от евровота във Франция: "Национален сбор" с 30 места в ЕП 20 дни остават на френските политически сили до..

публикувано на 10.06.24 в 18:50

20 г. затвор за убиеца на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Извършителят на убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге е признат за виновен и е осъден на 20 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване, съобщиха от прокуратурата. 57-годишен мъж е обвинен за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге Удо Ланге бе убит в дома му в комплекса "Делта Хил" в пернишкото село Кладница..

публикувано на 10.06.24 в 18:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия ще следи внимателно засилването на десните в Европарламента

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори.  Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парламент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави: "Виждаме също така..

публикувано на 10.06.24 в 18:30

В област В. Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС

В област Велико Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС и за шести път в Народното събрание влиза издателят от Горна Оряховица Димитър Николов . За първи път Велико Търново изпраща депутат в Европейския парламент.  14% от гласувалите за ГЕРБ-СДС на националните избори във Великотърновско вчера са дали гласа си за третия в листата и..

публикувано на 10.06.24 в 18:21

ЕК е започнала разследване срещу собственика на Yettel

Европейската комисия съобщи, че е започнала задълбочено разследване срещу Emirates Telecommunications Group Company PJSC, базирана в ОАЕ. Компанията е държавна и притежава българския телекомуникационен оператор Yettel. Разследването е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии. Причина е придобиването от страна на компанията на едноличен..

публикувано на 10.06.24 в 18:15
Николай Марков (в ляво) и Ивелин Михайлов

Спас Спасов: Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект

Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект.  Това заяви пред БНР  Спас Спасов, кореспондент на вестник "Дневник" във Варна. Журналистът смята, че по този начин Ивелин Михайлов, едно от двете лица на партията, "има за цел да укрепи подозрителния си икономически статус по отношение това, което прави в Историческия..

публикувано на 10.06.24 в 18:10
Антъни Блинкън

Блинкън започна близкоизточна обиколка от Египет

В Близкия изток Съединените щати предприеха поредна дипломатическа офанзива в опит да осъществят представения от президента Джо Байдън като "израелски" план за прекратяване на войната в Ивицата Газа. Държавният секретар Антъни Блинкън започна посещение в региона от Кайро. И от там отправи призив към арабските държави да окажат натиск върху..

публикувано на 10.06.24 в 18:08