Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН зове да се отделят $100 млрд. за преодоляване на световната дигитална пропаст

Около 2 милиарда души в света не са имали достъп до интернет през 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Организацията на обединените нации поиска страните и частният сектор да отделят 100 милиарда долара до 2026 година, за да се преодолее по-бързо "световната дигитална пропаст".

Около 2 милиарда души в света не са имали достъп до интернет през 2022 година, сочат статистически данни на Световната организация.

Специализираната агенция на ООН призова за отделянето на повече ресурси за свързаност и дигитализация в по-малко развитите страни, защото според експертите се увеличава разликата по отношение на дигитализацията между развитите страни и тези от останалата част на света.

В 46-те по-малко развити страни живее почти една трета от световното население, което няма връзка с интернет, обяви Международният телекомуникационен съюз.

По данни на ООН достъпът до интернет се смята за твърде скъп във всички тези държави с изключение на две от тях.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отчете спокоен изборен ден

Малко след 21.00 часа тази вечер, Централната избирателна комисия прие решението, с което обяви края на изборния ден на територията на страната. "Сега ни предстои следващият етап - не по-малко натоварената седмица, в която трябва да обявим изборните резултати. Да благодарим на районните и секционните избирателни комисии за тяхната работа в..

публикувано на 09.06.24 в 21:43
Френският президент Еманюел Макрон

Тежка загуба за Макрон на евроизборите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон претърпя тежка загуба на евроизборите днес от крайнодясната партия на Марин льо Пен Национален сбор, която затвърди позициите си като фаворит за президентските избори във Франция през 2027 г., предаде Ройтерс. Партията на Льо Пен печели 32% от гласовете – с 10 на сто повече от евровота през 2019 г. и с около..

публикувано на 09.06.24 в 21:42
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Печеливша формула е експертно правителство с мандата на ГЕРБ-СДС

" Експертна формула, реализирана с мандата на ГЕРБ-СДС с премиер от тях . Правителство с немного ясно изразен партиен профил, да няма лидери, ясни партийни фигури. Това е печелившата формула".  Това каза пред БНР политологът Петър Чолаков.  Първан Симеонов: Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка Георги Киряков: Ако ИТН..

публикувано на 09.06.24 в 21:41

Първи политически реакции след изборния ден

"Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!", написа след профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след обявяването на първите прогнозни резултати от днешните избори 2 в 1. Екзитпол на "Галъп" към..

публикувано на 09.06.24 в 21:21
Фидиас Панайоту пред Европарламента в Страсбург.

24-годишен инфлуенсър ще е един от 6-мата кипърски евродепутати

24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "ТикTок" ще е един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент, показват всички екзитполове. Избирателната активност на двойния вот, който се проведе в една от най-малките страни членки днес – за Европейски парламент и за местни органи на самоуправление, е 50,5%.  Със..

публикувано на 09.06.24 в 21:05
Георги Киряков

Георги Киряков: Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС - нови предсрочни избори

Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС, ако те нямат 121 гласа, хипотезата е нови предсрочни избори , защото няма да има парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство.  Прогнозата направи пред БНР политологът Георги Киряков и изтъкна, че със сигурност управлението ще бъде коалиционно. Ключовият въпрос е кои партии ще преговарят за..

публикувано на 09.06.24 в 21:02
Бени Ганц

Криза в Израел: Бени Ганц напуска военния кабинет

Израел изпадна в правителствена криза.  Бени Ганц - лидер на опозиционната формация "Национално единство" и най-популярен политик в страната според последните допитвания, обяви, че напуска военния кабинет, който бе сформиран непосредствено след нападението на "Хамас" преди 8 месеца. Мотивирайки оставката си, Ганц обвини премиера Бенямин..

публикувано на 09.06.24 в 21:01