Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоичков е официалният посланик на Пробега на мира за Европа

Вечният пламък на мира гори и в България

Карл Люис — великият олимпиец и посланик на Пробега на мира дойде у нас по общ проект с футболната легенда Христо Стоичков

Носителят на девет златни олимпийски медала Карл Люис, обявен за "Спортист на века" от Международния олимпийски комитет, подкрепя Пробега на мира още от самото му начало през 1987 година. 

Като приятел на основателя на Пробега на мира Шри Чинмой, той отделя време  и полага усилия за каузата, като става посланик на Пробега. Години по-късно Карл Люис е първият носител на наградата „Почетен факлоносец на мира“, целяща да насърчава хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира и в други прояви на силен дух, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. Той е истински шампион и вдъхновение за всички, които се стремят да надминат себе си. От организацията „Пробег на мира“ споделят, че за тях е истинска чести радост Карл Люис да е част от световното семейство на “Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run”.


Карл Люис, носител на 9 олимпийски и 8 световни титли, пристигна в страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията "Пробег на мира",  асоциация "Докосни дъгата" и сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува".


На 23 септември Карл Люис и легендарният български футболист Христо Стоичков, който е посланик на Пробега на мира за Европа, заедно ще открият един красив кът, предназначен и за идните поколения: „Градината на света“. Идеята е градината да носи посланието за мир, и не случайно двамата ще запалят там „Вечен пламък на мира“. Този паметник е дарен от организацията Пробег на мира и двамата шампиони като знак на добра воля и международно сътрудничество. Пламъкът ще гори ярко всеки ден, през всички сезони и във вечността. Смисълът на този пламък е да ни вдъхновява да поддържаме  хармония и мир в нашите мисли и дела. „Вечният пламък на мира“ е истинско инженерно чудопостаментът е оборудван с най-съвременни технологии, които му позволяват да остане запален дори при най-лошо време. „Вечният пламък на мира“ е разположен между две специално обособени цветни градини, посветени съответно на Карл Люис и на Христо Стоичковспортни легенди, посланици на Пробега на мира и поддръжници на  каузата за приятелство, мир и хармония.

В България вече за трета поредна година се провежда Седмицата на мира, по време на която бягането не е, както обикновено, основен елемент. Сега вниманието е насочено към идеята за мир на локално ниво чрез прояви, които да вдъхновят и насърчат за лично решение и действие за един по-добър и  хармоничен свят. От Пробега на мира съобщават за поредица от събития, като програмата тази година включва няколко тържествени церемонии, посветени на мира, концерт “Нов свят от мир”цигулка и пиано, мотивационни срещи в училища с посаждане на дръвчета и др. Какво още са подготвили от Пробега на мира може да се види в програмата на Седмицата на мира, публикувана на сайта на международната щафета.


Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. Това е денят, в който започва Седмицата на мира в България. 

Призивът на ООН, съдържащ се в резолюция на ООН А/RES/36/67, кани публични институции, училища, медии и организации с идеална цел да празнуват Международния ден на мира на ООН всеки 21-ви септември.

Пробегът на мира е международна щафета, символизираща стремежа на човечеството към по-мирен свят и единство между хората. Той е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, и досега е изминал над 600 000 км н – разстоянието от Земята до луната и обратно! Пробегът на мира е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Шри Чинмой е философ, спортист, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство и мир.


Снимки: Личен архив.

Интервю с Виолета Ангелова от Пробега на мира чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Айртон Сена бе почетен на пистата в Имола 30 години след смъртта си

Айртон Сена бе почетен на пистата в Имола 30 години след смъртта му

30-годишнината от смъртта на трикратния световен шампион във Формула 1 - Айртон Сена, бе почетена в сряда на пистата в Имола, където той катастрофира на Гран при на Сан Марино през 1994, предадоха световните агенции. Бе спазена минута мълчание в 2:17 часа, като бяха поднесени и цветя на завоя Тамбурело, като бяха спазени точното време и..

публикувано на 01.05.24 в 18:37
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с победа в Испания

Илиян Радулов се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис за мъже на клей в Сабадел (Испания) с награден фонд 25 хиляди долара.  18-годишният българин се наложи на старта на основната схема над представителя на домакините Икер Рамирес с 6:3, 4:6, 6:3 за 2:42 часа. Преди този мач Радулов постигна три победи без загубен сет в..

публикувано на 01.05.24 в 17:59
Димитър Бербатов и Стилиян Петров

ЦСКА София отрече за преговори с Бербатов и Пенев

От ЦСКА София излязоха с официална позиция заради многото спекулации, последвали оттеглянето на досегашните собствените на клуба Гриша и Данаил Ганчеви. "Във връзка със спряганите имена за ръководни позиции в ЦСКА, бихме искали да заявим, че преговори с Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Лъчезар Танев, Любослав Пенев, Александър Томаш и други..

публикувано на 01.05.24 в 16:57
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова разгроми белгийка в Тунис

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" - Изабелла Шиникова, се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер едно българка преодоля на старта квалификантката Оушън Лопес (Белгия) с 6:0, 6:3 само за 49 минути игра. Шиникова вече си осигури..

публикувано на 01.05.24 в 16:19
Николай Костов

Николай Костов: Трябва да почакате за моята оставка

Треньорът на Левски - Николай Костов, даде изненадваща пресконференция днес, на която държеше да говори най-вече за критиките към играта на отбора и за иронизирането на "романтичния" футбол на "сините". Той се извини и за поведението си след дербито с ЦСКА-София. "Сядам пред вас съвсем приятелски и добронамерено. Да не остане впечатление,..

публикувано на 01.05.24 в 16:14
Тибо Куртоа

Тибо Куртоа пропуска Евро 2024

Белгийският вратар на Реал (Мадрид) Тибо Куртоа няма да бъде повикан в националния отбор за предстоящото Европейско първенство по футбол, тъй като бе извън игра през по-голямата част от сезона заради контузия, информира треньорът Доменико Тедеско. 31-годишният футболист не е играл до момента през сезона след като претърпя травма на коляното..

публикувано на 01.05.24 в 12:02
Ипсуич

Ипсуич е на точка от Висшата лига на Англия

Отборът на Ипсуич Таун победи Ковънтри Сити с 2:1 като гост в отложен двубой от 44-ия кръг на английската втора футболна дивизия "Чемпиъншип" и е само на една точка от промоция във Висшата лига за първи път от 22 години насам. Ипсуич събра 93 точки на второто място във временното класиране кръг преди края, с 3 повече от третия Лийдс, което..

публикувано на 01.05.24 в 11:13