Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица под знака на военна помощ за Украйна и миньорски протести

Снимка: Ани Петрова

Седмицата премина под знака на спорове около допълнителната военна помощ за Украйна, която включва дефектни ракети за С-300.

"Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия, аз мисля, че ние трябва да бъдем загрижени преди всичко за нашата собствена сигурност", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който потвърди, че още преди началото на пълномащабната руска война срещу Украйна България е потърсила Москва с искане за ремонт на неизправните ракети. Получен е отказ.

За пореден път - но може би сега за последно, организаторите на миньорските протести отказаха да признаят пред хората, че въгледобивът си отива като индустрия, макар ключова за България в един предишен строй. Вероятно мисълта за това е несъвместима с ежедневието в мината, което храни поколения българи и им носи предвидимост за идния ден, т.е. комфорта от познатото, което е безопасно спрямо неизвестността на бъдещето.

Процесът обаче не просто е необратим, но се случва по-бързо от очакваното. Трудно е това да бъде изречено, но е лесно да бъде употребено политически вместо да се помогне на хората да преодолеят предизвикателството по-лесно, особено в началото на предизборна кампания, защото - както е казал американският експерт по  управление на бизнеса Питър Дракър: "Ако свободата е несъвместима с безопасността, повечето хора ще гласуват за безопасността".

Подробности за тези и други от най-важните теми от седмицата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самех Шукри, външен министър на Египет.

Делегация на "Хамас" е в Кайро за нови преговори

Американският държавен секретар Антъни Блинкън започна от Саудитска Арабия поредната си обиколка в Близкия изток за намаляване на напрежението в региона. В Кайро се очаква отговорът на Хамас на израелското предложение за примирие, което обаче крайнодесните коалиционни партньори на премиера Нетаняху не одобряват.  Блинкън, който е на седмата си обиколка в..

публикувано на 29.04.24 в 18:30

Зеленски настоя за ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за Украйна

За ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за страната му настоя президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като прие в Киев генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "За навременната подкрепа за нашата амрия - към днешна дата все още не виждам положително развитие. Доставките започнаха бавно да се увеличават, но трябва да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 18:29
Останки от изгорели автомобили след пожара в Мати, източно от Атина, 24 юли 2018 г.

В Гърция: Шестима бяха осъдени за пожар през 2018 в Атика

Осъдиха шест души за опустошителния пожар в Мати, Източна Атика, където през 2018 година загинаха 104 души. Други 15 бяха оправдани. Роднините на жертвите се възмутиха от леките присъди. Прокуратурата в Гърция не изключва версията за умишлен палеж, над 80 са вече жертвите на стихията Роднините на починалите, както и останалите живи от..

публикувано на 29.04.24 в 18:09

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във връзка с приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за хазарта и прогнозира, че може и да не бъдат приети окончателно тези промени. Той обясни:  "Имаше периоди, в които..

публикувано на 29.04.24 в 18:04

20 000 души на "Марш за Европа" в Тбилиси

Над 20 000 души участваха снощи в "Марш за Европа" в центъра на грузинската столица Тбилиси и настояха правителството да изтегли прокарвания от него закон за "чуждестранното влияние" в страната. Този закон е подобен на руския закон, обявяващ за "чуждестранни агенти" финансирани от източници зад граница неправителствени организации и независими медии. И..

публикувано на 29.04.24 в 17:59

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:44
Калин Стоянов

Увеличение на заплатите и парите за храна в МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписа днес две заповеди за повишаване на месечните възнаграждения и на парите за храна на различните категории служители в МВР.   Увеличението на основните заплати на държавните служители в МВР е с конкретна сума за съответното ниво.

публикувано на 29.04.24 в 17:22