Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима селекционери продължават работата си с БФ Волейбол

Снимка: БФ Волейбол

Четирима селекционери ще продължат работата си с Българска федерация волейбол и през 2024 година, стана ясно след края на днешното заседание на Управителният съвет на БФВ, което се проведе в зала "Конферанс" на Парк хотел "Москва". 

Точка 8 от Дневния ред включваше именно "Обсъждане на отчетите на старши треньорите на националните отбори по волейбол за 2023 година и становище на Треньорската комисия".

Всички национални селекционери получиха оценка от Треньорската комисия, която бе провела свое заседание на 25 октомври. След него бе дадено становище, което включваше анализ по селекцията на отборите, анализ на работата на треньорите в подготовката, класиране на отборите в съответните първенства и налични перспективи в развитието на отборите, респективно и на треньорите.

Някои от треньорите на националните отбори присъстваха днес лично, за да представят и защитят докладите си, а други бяха включени чрез онлайн връзка. УС изслуша подробно всеки един от тях, след което взе под внимание препоръката на Треньорската комисия и становището на координаторът на националните отбори Николай Иванов, за да вземе своето решение.

Много добра и отлична оценка получиха Десислава Величкова (U17M), Борислав Крачанов (U19W), Мирослав Живков (U19M) и Андреа Буратини (U21M). Последният ще продължи работата си при положение, че отборът бъде допуснат до участие на Европейско първенство през 2024. Решението на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) се очаква до няколко седмици. 

Окончателно решение за щабовете в женското и мъжкото направление ще бъде взето между 14-21 ноември.

"При национален отбор жени отборът изпълни поставените задачи, които бяха оставане в Лигата на нациите, влизане в осмицата на Европейското първенство, а участието в олимпийските квалификации на практика беше бонус, тъй като там знаехме, че шансовете са минимални заради отбора, с който разполагаме. Предложението на Треньорската комисия е да се запази треньорът", разкри Ганев по отношение на женския тим и селекционера Лоренцо Мичели.

По отношение на мъжкия състав, воден от Пламен Константинов, президентът на БФВ коментира: 

"Очакванията се разминаха с действителността. Имаше желание от щабът да развива отбора. Трябва да се отчете, че нивото на нашите състезатели не отговори на очакванията, които имахме. Стратегията с включването на стари състезатели - не сработи! Имаше надграждане. Извлече се максимума от 30 място до 18 място в ранглистата на FIVB след края на олимпийската квалификация. Разочарованието е голямо!"

Варианти и кандидатури за селекционер на мъжкия национален отбор ще се разглеждат в следващите две седмици. Ганев посочи, че или ще води лично разговорите с потенциалните треньори, или ще бъде излъчена Работна група. Приемат се кандидатури на специалисти от България и от чужбина, като ще се разговаря и с настоящия щаб в лицето на Пламен Константинов. Основната цел, която ще бъде поставена пред мъжката селекция, е класиране на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. За този форум квота ще се получава по следния начин: първо място на Европейското първенство през 2026 година, медал (1-3 място) от Световното първенство през 2027 година в Полша, място в топ 12 на световната ранглиста на FIVB след изиграване на Волейболната лига на нациите (VNL) през 2028 година.

"Трябва да търсим дългосрочна визия за треньор, който да започне сериозна работа с млади и талантливи състезатели за следващия петгодишен период. Становището на УС беше да се обединим около треньор, който да има петгодишен картбланш за работа основно с млади състезатели", посочи Ганев.

По-рано БФВ обяви процедура за назначаване на треньор на националния отбора за жени под 18 (родени след 1 януари 2007 година и по-малки). Разговорите ще продължат до 3 ноември (включително).

Българска федерация волейбол ще подаде документи за кандидатстване за домакин на първото по рода си Световно първенство по волейбол за мъже под 17 години. Шампионатът през 2024 година засега е заложен в програмата на FIVB за периода 23-31 август. В турнира ще участват 16 отбора, които ще бъдат разделени на две групи.

"Миналата година нашият отбор в тази възраст под ръководството на Деси Величкова стана втори в Европа. Загуби само от Италия. Искаме да им дадем още една възможност и да олесним евентуално този отбор да стане първи, като играе вкъщи", посочи Любомир Ганев.

Ако бъдем одобрени от международната федерация, това ще бъде трето домакинство на страната ни на голямо първенство през следващата година. България вече доби правото да организира и проведе на територията си Европейско първенство за мъже под 18 години и Европейско първенство за жени под 20 години, които са под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV)

"През следващата година на 99 процента в България няма да има състезания за мъже и жени, тоест от Лигата на нациите. Ние сме кандидатствали при мъжете, но вътрешната информация, която имам е, че няма да случи. Минималната такса е 100 000 долара, но има държави, които дават по 300-400 хиляди долара, дори и държави, които не участват с отбор. Те искат само да се играе при тях, защото залите се пълнят, както е в Малайзия. Отчитат се огромни приходи от телевизия и реклама", разкри Ганев.

ЕвроВолей 2024 за мъже под 18 години ще се проведе в два града у нас – София и Пловдив. Първенството е насрочено за 10-21 юли. За ЕвроВолей 2024 за жени под 20 години ще бъдем съдомакин заедно с Ирландия. Битките отново са насрочени за столицата ни между 5 и 17 август.



По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етър и Локомотив (София) поделиха точките

Етър и Локомотив (София) завършиха 1:1 на стадион "Ивайло" във Велико Търново в мач с три червени картона от 32-рия кръг в елитното ни футболно първенство.Двубоят започна с минута мълчание в памет на бившия треньор и футболист на Локомотив (София) Данило Дончич, който почина внезапно в началото на май. Етър, който вече изпадна от елита, игра..

публикувано на 13.05.24 в 20:02

Наско Сираков: В спорта няма място за насилници!

Преди мача срещу Черно море от българското първенство по футбол бе "направен поредният опит да бъде потъпкано достойнството на ПФК Левски", заяви мажоритарният собственик на отбора Наско Сираков. Той публикува изявление, в което призова феновете и държавата да се изправят "срещу чудовищното лице на омразата". Реакцията на Наско Сираков е..

публикувано на 13.05.24 в 19:09

Джанлоренцо Бленджини: Целите ни са високи

Новият селекционер на националния отбор по волейбол за мъже Джанлоренцо Бленджини говори пред медиите на откритата тренировка на тима. Тя се проведе ден преди последната контрола срещу тима на Естония в София и заминаването на отбора за първите мачове от Лигата на нациите в Анталия. "Впечатленията ми от работата в първите дни с отбора са..

публикувано на 13.05.24 в 18:36
Любомир Асенов

Фотографът Любомир Асенов подпомага детския спорт в България с изложба

Фотографът Любомир Асенов показва 80 снимки, които са запечатали най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години. Експозицията е подредена в галерия на открито на „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата и ще може да бъде разгледана до 21 май. Всички изложени пана ще могат да бъдат закупени, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:10
Валентина Георгиева

Над 130 състезатели от рекордните 33 държави ще участват на СК по спортна гимнастика във Варна

Над 130 състезатели от рекордните 33 държави ще участват на световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата е от веригата Чалънджър и ще се проведе от 23 до 26 май в Двореца на културата и спорта във Варна. Сред заявените участници е бронзовият медалист от олимпийските игри в Токио 2020, световен и европейски шампион на прескок Артур Давтян..

публикувано на 13.05.24 в 15:38
Минесота - Денвър

Защитаващият титлата си в НБА Денвър изравни серията с Минесота

Защитаващият титлата си в НБА отбор на Денвър Нъгетс изравни полуфиналната серия в Западната конференция, след като постигна втора победа като гост над Минесота. Никола Йокич вкара 16 от всичките си 35 точки в четвъртата част, а Аарън Гордън добави 27, след като имаше успешни 11 от 12 стрелби от игрови ситуации. Така след 115:107, Нъгетс чакат петата..

публикувано на 13.05.24 в 10:09
Пари Сен Жермен

Домакинско поражение помрачи шампионското парти на Пари Сен Жермен

Новият шампион на Франция по футбол Пари Сен Жермен помрачи леко тържествата по спечелването на титлата, след като в последното си домакинство през сезона падна с 1:3 от Тулуза. Това е едва втора загуба за отбора на Луис Енрике, които през седмица трябваше да преглътнат и отпадане от Борусия (Дортмунд) на полуфинал в Шампионската лига. Тимът от..

публикувано на 13.05.24 в 09:21