Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората на изкуството и културата протестираха. Чу ли ги някой?

"Ние в сектор "Култура" сме най-нископлатените високообразовани хора в цяла Европа, това е важно да се знае".

С протеста си хората на изкуството и културата отправиха послание: "Народ без култура е народ без бъдеще!" - София, 6 декември 2023 г.
Снимка: БТА

Културни дейци от цялата страна излязоха на пореден протест срещу ниския бюджет за следващата година и с искане за справедливо заплащане в сектора.
Стигна се и до напрежение с полицията пред сградата на Министерския съвет и до закани за ефективни стачни действия – културните институти да затворят за седмица. 

В отговор финансовият министър Асен Василев заяви, че исканията на протестиращите културни дейци не могат да бъдат удовлетворени:

Два часа и половина продължи протеста, в който се включиха артисти, музиканти, танцьори, библиотекари, читалищни работници и дори студенти от университетите по изкуствата.

Те се събраха по обяд пред сградата на Министерството на културата и след като никой не слезе за среща с тях, се отправиха към Министерския съвет.

Час и половина чакаха под дъжда за среща с премиера и с министъра на културата и след като такава не последва, се стигна до сблъсък с полицията. Органите на реда избутаха протестиращите при опита им да влязат в Министерския съвет.

На протеста на курлтурните дейци пред МС; Снимка: БТА
Александър Бяндов от Пловдивската опера и режисьорът Ивайло Ненов, които бяха в първите редици на недоволстващите, споделиха: 

"Ние сме тук, за да изразим несъгласието си с унизителното положение на българската култура в последните години. Чашата преля. С намаляването на бюджета от брутния вътрешен продукт на 0,4% повече не можем да търпим.

Много се надявам днес да бъдем чути, наистина. Ако това не се случи, ще има следващи действия".

"Ние  - сектор "Култура", сме най-нископлатените високообразовани хора в цяла Европа, така че това е важно да се знае. Мисля, че това е най-основният проблем.

Но много по-важните проблеми са проблемите за обществото, защото културата стъпва на споделените ценности."

Председателят на Комисията по култура в Народното събрание Тома Биков отиде при протестиращите пред Министерския съвет и каза, че ще предложи между първо и второ четене на бюджета да бъдат направени следните промени:

28 млн. лева, които са заложени за проекти, да бъдат прехвърлени за галерии, музеи и сценични изкуства, а рестрикциите, които са свързани с това не всички печалби да отиват в самия културен институт, а при достигане на определени нива остатъкът да отива в Министерството на културата, да не бъдат определени със закон, а с решение на Министерския съвет. 

Хората на изкуството заплашиха с ново недоволство следващата седмица и с ефективни протести, ако се наложи. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е мъжът, нападал хора по улиците във В. Търново

Полицията във Велико Търново задържа психично нестабилен и агресивен мъж, който на 8 юни е бил освободен от Центъра за психично здраве след поредица от нападения по улиците в града. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че мъжът е доведен в Държавната психиатрична болница в Церова кория за психиатрична експертиза и хоспитализация по преценка...

публикувано на 12.06.24 в 18:25
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Блинкън е предпазлив за евентуално примирие между Израел и "Хамас"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща от Доха да продължи да настоява за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като заяви, че не всички искания на "Хамас" са приемливи, но изрази надежда, че пропуските могат да бъдат преодолени. "Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения..

публикувано на 12.06.24 в 18:20
Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебният премиер Димитър Главчев.

Служебното правителство с решение за обществени поръчки за боеприпаси и патрулни кораби

Служебното правителство прие решение за провеждането на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси за патрулни кораби, съобщи правителствената пресслужба. В съобщението се посочва, че целта е да се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

Руският миротворчески контингент окончателно напусна Нагорни Карабах

Руският миротворчески контингент окончателно напусна територията на Нагорни Карабах.  Това съобщиха от министерството на отбраната на Азербайджан. Контингентът беше разположен там през 2020 г. по силата на тристранното мирно споразумение между Армения, Азербайджан и Русия. Руските войници трябваше да следят дали Ереван и Баку спазват примирието и се..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

МС одобри промени, свързани с прехвърлянето на майчинство и бащинство

Правителството одобри промени в наредбата за прехвърляне на отпуск поради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на..

публикувано на 12.06.24 в 17:52

Откази и преференции: Кои ще са българските евродепутати

Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции. С над 70 000 предпочитания водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Европейски парламент Росен Желязков се отказва от мястото си..

публикувано на 12.06.24 в 17:52
Бойко Пенков

Д-р Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствата

Д-р Бойко Пенков ще замени проф. Илко Гетов като председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, реши кабинетът. Пенков е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетска специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и управител на УМБАЛ..

публикувано на 12.06.24 в 17:44