Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на НС и 11 депутати са на работно посещение в Индия

България и Индия искат да възстановят интензивните си дипломатически отношения

| обновено на 05.01.24 в 10:35
Росен Желязков и Джагдийп Дханкхар
Снимка: Пресцентър на НС

България и Индия си поставиха за цел да възстановят интензивните си дипломатически отношения.

По време на работното посещение на председателя на Народното събрание Росен Желязков в столицата Делхи двете страни обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството си в различни сфери от взаимен интерес.

Насърчаване на инвестициите в контекста на очакваното подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия е един от акцентите в разговорите между Желязков и вицепрезидента и председател на Горната камара на индийския парламент Джагдийп Дханкхар. След срещата стана ясно, че предстои подписване на двустранен програма за образование, култура и за младежта.

Росен Желязков отчете бъдещата роля на Индия и възможностите пред страната ни.

"Те търсят нашата подкрепа за техни инициативи - соларния алианс, както и инициативата за инфраструктура, устойчива на бедствия и кризи".

Двете страни взаимно са поискали подкрепа за бъдещите им кандидатури за непостоянни членове в Съвета по сигурността към ООН – Индия през 2028/29, а България – през 2038/39. 

По време на срещата Дханкхар е заявил готовността за разширяване на съвместните контакти във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот. 

"Индийските инвестиции у нас в номинално изражение са стотици милиони", посочи Росен Желязков, като отбеляза, че има и големи български инвестиции в Индия:

"Те са не само в областта на аутсорсинга, производство на стоманени изделия, но и в областта на новите технологии и ангажират хиляди работни места. Важното е, че нямаме нерешени двустранни взаимоотношения. Имаме задача да насърчим инвестициите, има немалко инвестиции на индийски компании в България и немалко инвестиции на български компании в Индия. Третият по големина интернет провайдър в Индия е българска компания". 

Росен Желязков подари на Джагдийп Дханкхар копие на тракийското сребърно съкровище от Брегово. 

Той проведе среща и с председателя на Долната камара Ом Бирла. Българската делегация се поклони и пред паметника на Махатма Ганди в двора на парламента.

Снимка: Виолета Ашикова

Днес Желязков заминава и на четиридневно официално посещение във Виетнам.

Своеобразната азиатска обиколна на председателя на българския парламент се случва два месеца преди ротацията на кабинета и на смяната на председателското място в Народното събрание. Очаква се след като правителството с премиер Николай Денков подаде оставка на 6 март, ротацията и излъчването на кабинет да се случи с първия мандат на ГЕРБ-СДС с премиер Мария Габриел, а председателското място на Росен Желязков да заеме Никола Минчев от ПП-ДБ.

Ако ротацията се случи според предварителните планове, новото ротационно правителство може да поеме властта още в средата на март. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия ще следи внимателно засилването на десните в Европарламента

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори.  Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парламент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави: "Виждаме също така..

публикувано на 10.06.24 в 18:30

В област В. Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС

В област Велико Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС и за шести път в Народното събрание влиза издателят от Горна Оряховица Димитър Николов . За първи път Велико Търново изпраща депутат в Европейския парламент.  14% от гласувалите за ГЕРБ-СДС на националните избори във Великотърновско вчера са дали гласа си за третия в листата и..

публикувано на 10.06.24 в 18:21

ЕК е започнала разследване срещу собственика на Yettel

Европейската комисия съобщи, че е започнала задълбочено разследване срещу Emirates Telecommunications Group Company PJSC, базирана в ОАЕ. Компанията е държавна и притежава българския телекомуникационен оператор Yettel. Разследването е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии. Причина е придобиването от страна на компанията на едноличен..

публикувано на 10.06.24 в 18:15
Николай Марков (в ляво) и Ивелин Михайлов

Спас Спасов: Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект

Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект.  Това заяви пред БНР  Спас Спасов, кореспондент на вестник "Дневник" във Варна. Журналистът смята, че по този начин Ивелин Михайлов, едно от двете лица на партията, "има за цел да укрепи подозрителния си икономически статус по отношение това, което прави в Историческия..

публикувано на 10.06.24 в 18:10
Антъни Блинкън

Блинкън започна близкоизточна обиколка от Египет

В Близкия изток Съединените щати предприеха поредна дипломатическа офанзива в опит да осъществят представения от президента Джо Байдън като "израелски" план за прекратяване на войната в Ивицата Газа. Държавният секретар Антъни Блинкън започна посещение в региона от Кайро. И от там отправи призив към арабските държави да окажат натиск върху..

публикувано на 10.06.24 в 18:08
Италианският министър-председател Джорджа Мелони говори на пресконференция за изборите за Европейски парламент в централата на

Джорджа Мелони: Гордея се с резултата от евровота

Джорджа Мелони - премиерът на Италия, се превръща в ключова фигура в ЕС, постигайки по-добър изборен резултат от 2022 година - тя спечели евровота с партията си "Италиански братя" с почти 29% от гласовете срещу 26% от парламентарния вот преди две години. На специалния брифинг в хотел "Parco dei principi" в Рим Джорджа Мелони бе посрещната с овации,..

публикувано на 10.06.24 в 17:59
Гергана Паси

Гергана Паси: Европа не преживя предричания ѝ ефект "Тръмп"

Европа не преживя предричания ѝ ефект "Доналд Тръмп". Това каза пред БНР Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, като добави, че все пак са се оправдали прогнозите за възход на крайнодесните и за спад на традиционните партии - либералите и зелените , "което дефинира промените, които ще видим в големите европейски теми"...

публикувано на 10.06.24 в 17:56