Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2029 г. е възможно да има скоростна връзка между ГКПП "Кулата" и Видин, посочи министър Цеков

Снимката е илюстративна, архев.
Снимка: БГНЕС

Към 2029 година е възможно да има скоростна връзка между ГКПП "Кулата" и Видин, ако се намери начин за изнасяне на трафика извън Кресненското дефиле. Това каза пред депутатите от парламентарната Комисия по регионална политика ресорният министър Андрей Цеков.

В петък ще бъдат изпратени отговори на получения от Европейската комисия в края месец декември въпросник за проекта. Министърът се надява на положително решение.

Има становище от екоминистерството, че инвестиционното решение е допустимо за реализация и до края на месеца ще бъдат внесени документи за преценка на необходимостта от нова ОВОС.

Предстои възлагане на обществена поръчка за изработване на вариант и за второ платно извън дефилето, обясни министърът. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им във Фейсбук: "В Международния ден на детето - 1 юни желая весел празник на децата на България. Те са наша обща отговорност за бъдещето, затова всички възрастни им дължим свят на мир, в който да растат здрави и опознават света без страх!“, написа Радев.

публикувано на 01.06.24 в 13:07

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи венци на американското гробище в Сюрен, ще посети Айфеловата кула и ще присъства на церемонията на..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на..

публикувано на 01.06.24 в 12:32

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32

Близо 3 000 се събират за 13-тото издание на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

Близо три хиляди изпълнители се събират за 13-тото издание на Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" днес и утре. "Насред мегдана в Арбанаси" събира изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Най-малкият участник е 2-годишният Данислав Йорданов от село Хотница, а най-възрастният е Слава Данева на 87..

публикувано на 01.06.24 в 11:25