Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ и Deutsche Bahn във финална фаза на преговори за купуване на до 70 модернизирани пътнически вагона

Снимка: БГНЕС

"Дойче бан" (Deutsche Bahn) ще предостави до 70 модернизирани пътнически вагона на преференциални цени и условия за БДЖ - Пътнически превози, съобщават от Министерството на транспорта. Проектът е реализиран за по-малко от 3 месеца с подкрепата на посолството на Федерална република Германия в София. 

БДЖ и немският превозвач "Дойче бан" са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници.

С тях националният железопътен превозвач ще модернизира около 20% от влаковете, използвани в момента, които са на повече от 40 години. Това посочват от транспортното министерство след среща на ресорния министър Георги Гвоздейков с посланика на Германия и Ирене Планк и представители на "Дойче бан".

"Подвижният състав е за скорост до 200 км в час, климатизиран, без купета, а тип отворено пространство, като притежава всички удобства за пътниците", посочва министър Георги Гвоздейков. 

През изминалите шест месеца са проведени редица срещи с посланици от различни европейски държави и са били изпратени запитвания до всички големи производители на подвижен състав в Европа.

От министерството посочват още, че благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от три месеца е осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове.

Предстои до средата на февруари български екип да посети Германия за уточняване и финализиране на процедурите по доставка и придобиване.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делхи, Индия, 29 май 2024 г.

Втори ден рекордни жеги в Делхи

Рекордни жеги обхванаха индийската столица за втори пореден ден днес, когато бе регистрирана температура от 52,3 градуса по Целзий, докато безпрецедентната гореща вълна продължи в някои северозападни региони, предаде Ройтерс. Необичайно високите температури се очаква да се понижат в четвъртък в Северозападна и Централна Индия, прогнозират..

публикувано на 29.05.24 в 14:49
Николай Свинаров

Николай Свинаров: По-опасното е, че нито НАТО, нито ЕС имат единно решение за Украйна

Очевидно продължават проблемите с реализацията на една защита на Украйна, с която са ангажирани НАТО, ЕС и САЩ. Но всички тези структури, като че ли очакват национални решения на държавите членки на структурите за предоставяне на подобна възможност. Това коментира бившият военен министър Николай Свинаров в интервю пред БНР. "От..

публикувано на 29.05.24 в 14:41
Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, и.ф. апелативен прокурор Светослав Калчев, районният прокурор на В. Търново Тихомир Шабов и говорителят на РП Тотко Тотев

Увеличение на общоопасните престъпления във Великотърновско

Прокуратурата във Велико Търново отчете увеличение на общоопасните престъпления, сред които са шофирането след употреба на алкохол и наркотици, и те вече са повече от престъпленията срещу собствеността.  21-годишният неправоспособен и дрогиран водач от ловешкото село Катунец със скъп спортен автомобил, който вчера след полицейско преследване..

публикувано на 29.05.24 в 14:11

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 13:59

Отложиха изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев

Прокурорската колегия отложи изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев и разглеждането на молбата му да бъде възстановен като следовател. Въпреки многократните опити, нито наета куриерска фирма, нито администрацията на Колегията са успели да го открият, за да му връчат доклада от проверката за поведението му в хотел във..

публикувано на 29.05.24 в 13:57

ЕК прекрати процедурата срещу Варшава за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да прекрати процедурата срещу Полша за върховенството на закона, предаде БТА. Днешното решение е само формално, отбеляза по този повод говорител на комисията, след като по-рано това намерение на ЕК получи одобрение в Съвета на ЕС. Според комисията повече няма заплаха от сериозни нарушения на..

публикувано на 29.05.24 в 13:52
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

24 мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават. 52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през миналата година за домашно насилие. Статистика за тази няма, но случаите се увеличават, коментира пред..

публикувано на 29.05.24 в 13:43