Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Браншът боледува и то от много време насам"

Превозвачи с протестни автошествия из България

Организаторите: До затваряне на пътища няма да се стигне, но сме готови и на гражданско неподчинение

Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на превозвачи "Аз имам камион" организира днес протест в различни точки на България.

Очаква се в 9 часа тази сутрин автошествия да тръгнат в посока граничните пунктове "Дуранкулак" и "Йовково", както и край Долни Дъбник, детелината за град Русе, а също и в София, при разклона за село Равно поле.

Превозвачите недоволстват заради липсата на добра комуникация с централната власт и увеличаващи се ТОЛ-такси, както и заради лошата пътна инфраструктура и неравнопоставеност между големите фирми и малките и средни фирми в бранша.

Повод за протеста е предложението ТОЛ-таксите да бъдат отново увеличени. От началото на годината 46 фирми на превозвачи в областите Варна и Добрич са преустановили дейност, посочи Милен Баев от Сдружението "Аз имам камион".  

"Някои от тях са си върнали вече лиценза, някои от тях вече си разпродават дори автопарка".

Той посочи, че пълноправни членове на сдружението са над 150 фирми, а средният брой автомобили, с които разполагат, е между три и пет. 

"Има сдружения, които са с доста повече камиони и си договарят условия с министрите, говорят си с тях на малки имена, а в същото време проблемите на малкия и на средния превозвач няма кой да ги чуе". 

При непрекъснато увеличение на цените на ТОЛ-а, на горивото и застраховките, тези хора са обречени на фалит, заяви Милен Баев.

Транспортните фирми настояват за отпадане на депозита за таксуване.

„Депозитът, който трябва да внесе един превозвач, е минимум 900 лева“

Те искат да се даде възможност за корекция на маршрутната карта и гратисен период за заплащане.

Недоволни са и от състоянието на пътната инфраструктура. 

"Това, което Агенция "Пътна инфраструктура" предлага като инфраструктура, меко казано не отговаря на европейските стандарти".

Протестът започва в 9.00 часа чрез автошествия. Организаторите са категорични, че до затваряне на пътища няма да се стигне, но са готови и на гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат удовлетворени.  

"Тези хора трябва да ни чуят и да разберат, че този бранш боледува и то боледува от много време насам".

По публикацията работиха: Анастасия Крушева, Мария Сивкова-Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка, след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестират срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението ще се осъществява в едната лента по бул. "П. Евтимий", обявиха протестиращи. Протестиращите заявиха, че до 20.00 часа затварят за движение кръстовището на бул...

публикувано на 20.05.24 в 19:39

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата година. Ниските доходи и високите разходи за енергия поставят в България на дъното -  сред..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София и..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената по тази интервенция субсидия е почти 737 млн лв.  Доплащането е получено днес  от 47 780..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език.  На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния..

публикувано на 20.05.24 в 19:02
Доц. Мира Майер

Доц. Мира Майер: Нетаняху ще бъде съден един ден и не за корупция, а за нахлуването на "Хамас" в Израел

Бенямин Нетаняху ще бъде съден един ден, но не толкова заради корупция, която трудно се доказва, а за това, което се случи на 7-и октомври 2023 г., когато "Хамас" нахлу в Израел и извърши клане. Това каза пред БНР доц. Мира Майер, експерт по конфликтите в Близкия изток и преподавател в НБУ.  " Не е възможно държавата да не може да се отбранява и..

публикувано на 20.05.24 в 19:02