Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 14 - 28 януари 2024

2
Пирин Галов на финала
Снимка: Terra de Gigantes

14 - 20 януари
20-годишен италианец успя от началото на годината досега да премине 3 боулдъра от една от най-високите категории на трудност - 8С+. Франческо Берардино се е справил със „Celestite“, „REM“ и „Return of the dreamtime”. Първият се намира във Вал Бавона и е изкатерен за първи път от американеца Дейв Греъм, а Берардино му прави първото повторение и потвърждава категорията. Другите два боулдъра са в Крешано, Италия. Испанското списание “Desnivel” съобщава, че авторът на “REM” - Джулиано Камерони, е идол за 20-годишния Берардино. Всеки следващ опит за младия италианец е бил все по-лош, докато в един момент просто успял да се справи. Той потвърждава категорията 8С+, макар преди това тя да е занижена от американеца Пол Робинсън на 8B+. Впечатляващо е, че само ден, след като изкатерва “REM”, Берардино изкатерва трети боулдър от подобна категория. „Return of the dreamtime” на Яник Флое е първоначално с категория 8С+, като италианецът казва, че е нещо между 8С и 8С+. Ако така започва годината за някои, въпросът е как ли ще завърши.

Френският алпинист Матийо Менадие съобщава за супер приключние - както се изразява той, в Доломитите. На 15 и 16 януари той и италианците Кристиан Казанова и Франческо Фавили са направили нов микстов маршрут на Североизточната стена на Чивета. Казва се “Mixte Feeling” и е дълъг 560 м, с трудности до M6+/WI5. (Микстов маршрут означава смесено катерене по скала и лед.) Миналата пролет Менадие, в комбина с Роджър Шели от Швейцария и Симон Гитл от Италия, изкачи по нов маршрут емблематичния шестхилядник Меру (6660 м) в Гарвалските Хималаи, Индия. Изкачването беше осъществено в алпийски стил, а 800-метровата линия по Южната стена на върха беше наречена “Goldfish” M6+, A1 и, по мое скромно мнение, се очертава като сериозен претендент за следващите награди “Златен пикел”.

Към новините от 32-рата национална експедиция на Антарктида:
Докато осигурява логистично геолози от състава й, алпинистът Дойчин Боянов изкачи два нови върха - Чепеларе (900 м) и Шумен (770 м), на о. Ливингстън. На тях той е бил с Марчо Паунов, логистик към експедицията, работещ по строежа на новия лабораторен блок. В случая не става дума за алпийски постижения, а за стъпки, които спомагат за изучаването на ледения континент, тъй като двамата са взели геоложки проби. Пещернякът Цветан Паров пък се спусна в цепнатини в ледника Перуника на о. Ливингстън. Паров е в състава на експедицията в ролята си на физик и е поставил в цепнатините датчици, които да измерват температурата, влажността и други показатели, част от изследванията на топенето на ледовете.

21 - 28 януари
Българският планински бегач Пирин Галов за втори път победи в португалския ултрамаратон “Terra de Gigantes”, като измина 303-километровото трасе с впечатляващата денивелация от 11220 м за 48 часа и 43 минути. Маршрутът на състезанието прекосява Португалия от изток на запад, а миналата година Галов стана победител в първото му издание. Сега обаче е с час по-бърз от тогава и е финиширал с близо 4 часа по-рано от втория в класирането - Макс Моберг от Финландия (52:27 часа). Пред БНР българският бегач разказа, че тази година условията са били значително по-благоприятни. Миналата имаше ураганен вятър със снеговалеж, 30 см нов сняг, а по време на цялото състезание през нощта беше мъгливо. Сега не е валяло сняг, а Пирин е успял да изпревари дъжда, който го е “хванал” вече е в ниската част на трасето, а не по високите части на планината.
"Нямаше кой знае каква драма тази година, освен че на около 200 км ми се поду коляното и тичах до края с лека болка, без да мога да спра за по-голяма почивка от 10-15 минути, защото кракът ми започваше да блокира. И така - до края", разказа Галов.
Най-голямото предизвикателство за него тази година обаче ще бъде тежкият планински ултрамаратон "Swiss peaks" - 660 км, с Д+50000 м, който ще се проведе през август или септември в швейцарските Алпи.

На 27 януари край хижа “Алеко” имаше състезание по ски-алпинизъм в дисциплината "индивидуално". То беше в рамките на Витоша зимен фест, посветен на Световния ден на снега. Въпреки силния вятър, придружен с мъгла, 18 състезатели застанаха на старта. Наложи се трасето да бъде съкратено, като включваше 3 изкачвания и 2 спускания, D +700 м / -570 м, дължина 5,7 км. Победиха Никола Калистрин и Ивона Михайлова (и двамата от СК "АлПиринСки", Банско), на второ място се класираха Михаела Димитрова (от същия клуб) и Петър Иванов (СК "Вертикален свят", София), а на трето - Верадина Начева  и Иван Геров (и дваматa от клуба в Банско). 

На следващия ден - 28 януари, в същия район се проведе Държавното първенство по ски-алпинизъм в дисциплината “спринт”. Там победиха Никола Кaлистрин и Ивона Михайлова, на второ място станаха Иван Геров и Верадина Начева.

Цветомир Георгиев се класира трети в спринта и четвърти в индивидуалната дисциплина, в която участваха още по-малко хора - 10.


"Късо и тежко състезание, във ветровито и мъгливо време. 6 мъже, 2 жени и двама юноши. Защо участвам? Защото съм в планината, защото е красиво, защото спортът е много натоварващ, трябва да имаш добра физическа подготовка за "бягане" със ските нагоре и да можеш да се спуснеш надолу. Добрата техническа подготовка не е по-малко важна. Във всяка една дисциплина трябва да приложиш различна тактика. В тези състезания до последно е напрежението къде ще се класираш. Доброто познание на участниците е голям бонус за това къде и колко можеш да се натовариш. Малкият брой на участниците е много тежка тема. Тази година правя 20 години, откакто участвам в този тип състезания. В последните години броят на участниците се задържа, даже се увеличи. Алпийският клуб "АлПиринСки" има голям успех с набирането на участниците. Надявам се тази година лично аз да заведа поне 5 деца на следващото състезание. Голям проблем е със ски екипировката, цената и снежните условния, които имаме… Най-много в този спорт ми харесва това, че отиваш на места, където няма лифтове, влекове, спусканията в повечето случаи са извън обработени терени", каза пред БНР Цветомир, който участва и в състезания по катерене, а работи като инструктор по катерене в НСА.


На 28 януари край Варна пък се състоя деветото издание на Brutus Run (в местността Батова река). Става дума за състезание, включващо изтощително зимно бягане, носене на тежести, сечене на дърва и скално катерене, като участниците са в отбори по двама и са завързани с въже, обясняват организаторите. 

От  Училището за планински водачи в село Черни Осъм пък съобщиха, че традиционната Зимна алпиниада „Северен Джендем“ ще бъде на 23-25 февруари. Това е 50-ото й издание, а Базовият лагер отново ще е в хижа “Плевен”.

Унгарска национална експедиция се опитва да направи зимно изкачване в алпийски стил на връх Шхара (Shkhara), 5193 м - най-високият в Грузия, намиращ се на границата с Русия. Целта на 4-членния екип - Виктор Агостон (Viktor Agoston), Ласло Сас (Laszlo Szasz), Дейвид Кочиш (David Kocsis) и Андраш Рушко (Andras Rusko), е да изкачат върха по нов маршрут по 2300-метровата му Южна стена, съобщава Explorersweb. Тази стена е изкачвана през зимата само веднъж досега, през 2018 г., от двама грузински алпинисти. Времето в района сега обаче е много нестабилно - в понеделник е паднал един метър сняг и след стабилизиране на условията четиримата унгарци са прекосили 3-километровата част на ледника, като са достигнали до основата на стената, газейки в сняг до гърдите.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25