Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори очакват увеличение на испанските туристи у нас

Снимка: Мая Щърбанова

Туроператорите очакват между 10 и 15% увеличение на организираните туристи от Испания през тази година. Това е тенденция, която се наблюдава от 2022 г.

Очакванията за индивидуалните туристи, които сами резервират пътуванията си, също са много добри, за което допринасят добрите самолетни връзки от различни испански градове, каза Йонка Бакърджиева - управител на туристическа фирма, която от години работи с испанския пазар.

По думите ѝ испанците гледат на България като на нова, екзотична дестинация:

"Много силен интерес има към културния туризъм, като едно пътешествие, един продукт съчетава в себе си много неща: има и природа, има и дегустации, среща с интересни личности. Те идват с много добра предварителна информация, оценяват това, което виждат, и са с много, много положителна нагласа. За мен най-добрите посланици на България са нашите пътешественици, туристи".

Интерес представляват тематичните и фотографски турове, винения, фестивалния и здравния туризъм:

"С енергийните места като Рила, с невероятната природа, с многото балнео и СПА-комплекси, които имаме, сме чудесна дестинация за такъв тип продукти".

Организираните испански туристи са между 45 и 70 години. През летния сезон те остават в страната между 10 и 15 дни, а пътуванията през пролетта и есента траят по около седмица.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че инцидентът е станал около 10:30 часа в събота.

публикувано на 11.05.24 в 12:22

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Барбара Слейвин: Нетаняху премина вече не една червена линия на САЩ

Обнадеждаващо започна седмицата в Близкия изток. В понеделник - ден преди да се навършат 7 месеца от терористичния рейд на "Хамас" в Израел и да започне войната в Ивицата Газа - палестинската групировка обяви, че приема предложените от международните посредници условия за прекратяване на огъня. Подробности за тях така и не бяха огласени, освен че..

публикувано на 11.05.24 в 12:09

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител-бегач, предприема инициативата "Едно море" с..

публикувано на 11.05.24 в 11:59
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има наводнени приземни етажи на къщи и магазини, както и изкоренени дървета в град Кардица. Проливни..

публикувано на 11.05.24 в 11:48
Изглед към сградата на британския парламент

Роб Уотсън, Би Би Си: Консервативната партия е поразително непопулярна

Управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия на Риши Сунак претърпя катастрофална загуба на местните избори в Англия и Уелс. Стотици общински съветници се разделят с постовете си, торите загубиха 10 от общо 11 избори за кметове, включително в Лондон. А до края на годината трябва да бъдат проведени общи избори. Анкетите не предвещават..

публикувано на 11.05.24 в 11:45
Си Цзинпин

Явор Костадинов: Китай приоритизира Източна Европа

Китай приоритизира Източна Европа, смята Явор Костадинов, гл. ас. в Департамента за външна политикав Университета Мин Чуан, Тайван, където живее от 13 години. В интервю за БНР той анализира посещението на китайския президент Си Цзинпин във Франция и две източноевропейски държави - Сърбия и Унгария . Посещението в Сърбия бе на датата на..

публикувано на 11.05.24 в 11:45