Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Пайфър: Ако победи в Украйна, Путин ще се окуражи да нападне и някоя страна от НАТО

"Ще рискуваме много, ако продължим да подценяваме путиновите амбиции", смята анализаторът

| Интервю
Снимка: Facebook /Украински въоръжени сили
Чуй новината! Чуй новината:

"Ако ще сочим някого с пръст за недостига на оръжия и боеприпаси на Украйна и потискането на бойния ѝ дух, най-добре е да посочим американския Конгрес", каза пред БНР преподавателят по военни науки от лондонския Кралски колеж Род Торнтън.
Президентът на Съединените щати Джо Байдън поиска още през октомври миналата година Конгресът да одобри военна помощ за 60 милиарда долара. Но подвластната на неформалния си лидер Доналд Тръмп Републиканска партия слага прът в колелата. Помощта за Украйна първо беше обвързана с инвестиции за битката с нелегалната имиграция в Америка, след това двете бяха отделени. Но пак перспективите остават мрачни.

Интервю със Стивън Пайфър - бивш посланик в Украйна, заместник помощник държавен секретар за Русия и Украйна, съветник на бившия президент Бил Клинтън, а понастоящем - анализатор от института "Брукингс" и от Центъра за международна сигурност и сътрудничество в университета Станфорд

"Проблемът се състои в следното: Сенатът одобри помощта за Украйна със 70 гласа, включително на значителен брой сенатори републиканци. Уверен съм, че Украйна е подкрепяна и от голяма част от републиканските конгресмени и ако имаше възможност да бъде проведен вот и в Камарата на представителите, помощта щеше да бъде приета с лекота. Но председателят на Камарата Майк Джонсън, от когото зависи дневният ред на пленарната зала, до момента избира да не позволява това да стане.

Той твърди, че подкрепя Украйна. Освен това осъди остро Путин и Русия след смъртта на Навални миналия петък. Но въпреки това не дава никакъв знак, че би допуснал приетата от Сената помощ да бъде гласувана и в Камарата на представителите. Ако продължи така, има и друг начин - мнозинство от 218 конгресмени да подпишат петиция за вкарването на помощта в дневния ред. Това обаче предполага поне част от републиканците да се разбунтуват срещу председателя си". 

Дали ще има такива? Списание "Economist" ги нарече Камара на страхливците, защото никой от републиканците там не смее да се опълчи на Доналд Тръмп, за да не се се прости със следващ двегодишен мандат...

"Със сигурност има много републиканци в Конгреса, които заявяват, че подкрепят Украйна. Но дали я подкрепят дотолкова, че да скочат срещу близкия до Тръмп председател - не зная. Лично аз съм крайно разочарован от тях. Това не е Републиканската партия, с която съм израсъл". 

Ако Конгресът в крайна сметка не одобри тези 60 милиарда долара, дали това ще е краят на Украйна?

"Добрата новина тук - и само допреди две години не ми се вярваше, че е възможно - е, че Европа остава твърдо ангажирана с подкрепата за Украйна. Проблемът обаче е, че през следващите година-две все още няма да има необходимия капацитет, за да компенсира спряната помощ от Съединените щати - от снаряди, ракети и пр.

Украйна определено ще пострада, ако няма позитивен вот в Конгреса. Затова много се надявам републиканците да бъдат убедени да подкрепят тази помощ. Очевидно е, че това ще е в интерес не само на Украйна, но и на Съединените щати. Защото ако победи в Украйна, се боя, че Путин ще се окуражи да нападне и някоя страна от НАТО - балтийските републики например".

Твърдите противници на военната помощ за Украйна изтъкват няколко аргумента, включително тъкмо обратното на вашето мнение - че тази страна не е от жизненоважен интерес за Съединените щати и още - че тъй като и без това ще бъде победена, защо Америка да харчи десетки милиарди долари там. Смятате ли, че това ще е реалността след президентските избори през ноември?

"Не смятам, че тези аргументи са верни! Първо, Украйна очевидно е от жизненоважен интерес за Съединените щати, защото от такъв интерес са ни стабилността и сигурността в Европа. Ако Русия надделее над Украйна, Европа няма да е нито по-сигурна, нито по-стабилна. А това ще означава още повече внимание от страна на Америка.

Според повечето анализатори Путин никога не би нападнал страна-членка на НАТО. Но преди 5 години пак повечето анализатори не вярваха и че той би се впуснал в пълномащабна война срещу Украйна. Ще рискуваме много, ако продължим да подценяваме путиновите амбиции.

А за онези, които твърдят, че Украйна не може да спечели - не смятам, че имат основание. Да, към този момент не можем да кажем, че Украйна печели войната. Но към днешна дата - през февруари 2024 година - Русия контролира съвсем малко повече украинска територия от февруари 2023 г. и несравнимо по-малко, отколкото през първата половина на 2022 г.

Да, Русия има по-голяма армия. Защото има по-многочислено население. Но ако това беше определящият фактор за постигане на победа, Русия трябваше да е победила още преди две години. Украинците демонстрираха устойчивост, твърдост и решимост в отбраната на страната си. Затова, според мен, им дава шанс да отблъснат руснаците, стига Западът да продължи да им доставя необходимите оръжия". 

Само забавянето на американската помощ ли е причината към момента да изглежда, че Путин надделява? 

"Има още две неща. Първото е, че въпреки надеждите ни, украинската контраофанзива миналото лято не постигна очаквания успех. Това позволи на Путин да се почувства малко по-самоуверен. А другото е, че освен настоящите спорове в Съединените щати - най-големият доставчик на оръжия за Украйна - които за него са плюс, той вижда и шанс Доналд Тръмп да се върне в Белия дом. Силно се надявам това да не се случи". 

Успешна ли беше, според Вас, информационната атака чрез Такър Карлсън? Несъмнено Путин се беше прицелил в тръмпистите като целева аудитория...

"Не съм убеден, че интервюто на Такър Карлсън постигна нещо тук. Първо, той беше масово и заслужено охулен за това, че стана част от руската пропаганда. Хвали московското метро, което може и да е чудесна транспортна система, но напълно пренебрегва факта, че в Русия вече има подобна на сталинската диктатура.

От друга страна, и това може би е грешка на Путин, подозирам, че аудиторията на Такър Карлсън се е уморила и е сменила канала още на десетата минута от пространния "урок по история", който ги върна повече от 10 века в миналото. Така че вместо да спечели пропагандни точки, Путин предизвика отегчение".

Как тълкувате вече неколкократните изявления на Путин, че предпочита Байдън да спечели изборите? 

"И за миг не му вярвам! Според мен руснаците са преценили, че ако подкрепят публично Тръмп, това няма да му помогне. Затова се опитват тъкмо по този начин да навредят на Байдън. Но ако влезете в положението на Владимир Путин, който иска Съединените щати да са слаби и разединени, ще си дадете сметка, че за вас идеалният изход от тези избори ще е завръщане на Тръмп в Белия дом". 

Да се върнем на военната помощ. 60 милиарда долара са огромна сума, но досега Съединените щати са похарчили дори много повече за Украйна. Какво друго трябва да стане, че Киев не само да не загуби, но и да победи? 

"Западът трябва преди всичко да осигури на украинската армия необходимите инструменти, за да свърши работа. Реално погледнато Украйна ще е в отбрана през по-голямата част на 2024-а. Но предоставяйки им достатъчно отбранителни оръжия, можем да им помогнем и да се подготвят за нова контраофанзива по-нататък през годината.

Освен това Западът трябва да намери начин да затегне санкциите срещу Русия. Очевидно е, че компютърни чипове например продължават все някак да попадат у Русия - през трети страни. Такива течове трябва да бъдат спрени. Трябва да бъде оптимизирано и ограничаването на цената на руския петрол, за да намалим приходите на Русия и да й причиним по-силна икономическа болка.

Третото нещо - макар и в по-дългосрочен план - е на срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон Украйна да бъде поканена да води преговори за присъединяване. Защото засега няма консенсус за приемането ѝ. Това не е в традициите на разширяването на Алианса, но нищо не пречи да бъде направено.

Мисля, че така ще повдигнем бойния дух на Украйна и ще отправим силно послание към Русия, че НАТО се ангажира трайно с Украйна. Това може и да се окаже силен коз за Украйна на масата за преговори в случай, че руснаците решат някога, че са готови да преговарят сериозно". 

Да се надяваме, че украинците ще издържат до тогава...

"В наш интерес е украинците да продължават да удържат фронта. Те, разбира се, воюват за национално оцеляване, но аз твърдя, че с това бранят и Запада". 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

500 козунака и шоколадови яйца раздадоха за Великден в Монтана

500-те козунаци получиха за Великденските празници хората от клуба на пенсионера и различните съсловни организации в града. Освен козунак за внуците имаше и по едно шоколадово яйце. Кметът Златко Живков раздаде сладкарските изделия с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство.  Точно на Великден, в неделя, на откритата сцена на..

публикувано на 04.05.24 в 16:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Руското Министерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде БТА като се позова на ТАСС. В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от..

публикувано на 04.05.24 в 16:16
Служители на сръбската полиция  след стрелба в Дубона, Сърбия.

Сърбия почита паметта на жертвите на втората от масовите стрелби, разтърсили страната преди година

Възпоменателна програма, посветена на невинните жертви на масовото убийство недалеч от Белград, започна днес с едноминутен звук на сирени, рецитал и речи в памет на загиналите, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА. Днес се навършва точно една година от масовото убийство в селата Мало Орашие и Дубона, когато 21-годишният Урош Блажич уби девет и рани..

публикувано на 04.05.24 в 16:14

Част от градския транспорт в София е с удължено работно време в нощта на Великден

Заради празника част от столичния градски транспорт ще се движи с удължено работно време в нощта на Великден до 1:30 ч.  Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.  Подробности може да видите на сайта на Столична община.  Оттам съобщават, че метрото ще се движи в интервали между 17 и 34 минути. 

публикувано на 04.05.24 в 16:12

Патриаршията с пасхално послание за Възкресение

"Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение", се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на..

публикувано на 04.05.24 в 15:59

На благотворителен базар събраха средства за детската площадка в махала Асен в с. Гложене

На Велика събота жителите на махала Асен в село Гложене си организираха празник с благотворителен базар, събраните средства от който ще се използват за обогатяване на детската площадка в махалата. Празникът в отдалечената на няколко километра от тетевенското село Гложене, махала Асен се организира за четвърта поредна година с програма,..

публикувано на 04.05.24 в 15:30
Д-р Моника Секуловска

Д-р Моника Секуловска: Не преяждайте по празниците, особено с яйца

Всичко на великденската трапеза ни изкушава , но поемането на прекалено много количество храна и газирани и алкохолни напитки може да доведе до проблеми.  Как трябва да храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето сподели за БНР д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница..

публикувано на 04.05.24 в 15:13