Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Нашата цел е олимпиадата

Илиана Раева - президент на БФХГ
Снимка: БТА
"Момичетата се представиха добре. Разбира се, допускаха се грешки, което е съвсем естествено с оглед на ранния етап на подготовка. Нашата цел е олимпиадата, която е август месец и Европейското първенство, което е края на май", така президентът на БФХГ коментира представянето на състезателките от националния отбор на днешната официална продукция.

Ансамбъл жени, Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева, Никол Тодорова, Елвира Краснобаева, Магдалена Вълкова, Дара Малинова, Алекса Рашева, Александра Шалуева представиха пред феновете в зала "София" съчетанията си за новия сезон.
Боряна Калейн

"Чудесно е, че се справиха и изиграха съчетанията си по възможно най-добрия начин, но така трябва по най-добрия начин да ги изиграем и на олимпийските игри. Никога не могат да се направят генерално изводи от едно състезание - може да направим блестящо Европейско и да не е толкова блестящо на олимпиадата, и обратно - да имаме не добро участие на Европейското и да направим една много силна олимпиада. В спорта всеки старт е сам за себе си, изисква своята концентрация, мобилизация, всичко започва от нулата. За всеки старт, в това число слагам дори и една такава официална продукция на момичетата пред феновете. Разбира се, видях повече от необходимото вълнение, което имаше при някои, но това е много полезно за психологическото състояние на гимнастичките", добави Раева.

Изключително интересна е идеята на Боряна Калейн, която разказва своя път в гимнастиката с всичките си четири съчетания.

"Това е изцяло идея на самата Боряна, подпомогната от нейната треньорка. Тя много добре се чувства в новите си композиции, тя има огромно участие в тяхното съставяне и това ще бъде в нейна помощ", добави президентът на БФХГ.


Стилияна Николова има ново съчетание на бухалки, което е на емблематичната песен "Хубава си моя горо".

"Това изцяло е виждане на нейната треньорка Валентина Иванова. Страхотна е песента. Аз мисля, че тази песен няма да въздейства само на българи, а ще има своето огромно значение и на олимпийските игри. Дай Боже всичко дотогава да е както трябва и Стилияна да участва на олимпиадата. Всички гимнастички много са се постарали и техните треньори в избори на музики, на композиции . . . имаме изключително високо заложена трудност в съчетанията и много сме наблегнали на артистичността, значително сме подобрили и проблема от миналата година, който беше логичността на връзките по време на композициите, така че ни чака страшно много работа и да вярваме, че момичетата ще бъдат в добра кондиция на най-важните си стартове", каза Раева.

Елвира Краснобаева

Зала "София" се оказа тясна за всички желаещи да видят съчетанията на гимнастичките и по този повод президентът на БФХГ коментира как вървят нещата с построяването на нова зала по художествена гимнастика.

"Залата, която правим няма да бъде за продукции, тя ще бъде тренировъчна. Министерството на спорта и министерството на вътрешните работи са в много напреднала фаза, оказа се, че ние сме изключително подвластни на Министерството на вътрешните работи. Но в момента за първи път в последните шест години, през които работим за тази зала, има прекрасен синхрон между министрите на спорта и на вътрешните работи, както и на главния архитект на София и нещата са много, много напред в документацията. Наистина виждам светлина в тунела", завърши Илиана Раева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Зверев

Александър Зверев продължава напред в Мадрид

Четвъртият поставен Александър Зверев (Германия) се класира за третия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд от 7 877 020 евро. В среща от втория кръг Зверев се наложи над хърватина Борна Чорич с 6:3, 6:3 за час и 28 минути игра. По два пробива в двата сета осигуриха на на..

публикувано на 27.04.24 в 06:38
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04
Волейболистите на Левски спечелиха титлата

Волейболистите на Левски взеха златните медали

Отборът на Левски спечели 15-та титла в шампионата по волейбол при мъжете. "Сините" победиха след обрат с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:) у домаЦСКА и триумфираха в серията с 3:0 успеха. В първия гейм "червените" поведоха със 7:2, но Левски успя да се върне в двубоя при 7:9. "Сините" дори изравниха при 11:11, но воденият Александър..

публикувано на 26.04.24 в 21:25
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39